Λίγο πριν ξεκινήσει την ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου Ηomo Economicus» του δημοσιογράφου Γιάννη Παπαδογιάννη, άκουσε το κινητό του τηλέφωνο να χτυπάει. Στην οθόνη του κινητού του Γιάννη Στουρνάρα έγραφε «Σαμαράς σπίτι». Ήταν εκείνα τα κρίσιμα δευτερόλεπτα που ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Αντώνης Σαμαράς, θα του πρότεινε την «πιο δύσκολη δουλειά του κόσμου», σύμφωνα με τη Wall Street Journal, αυτή του υπουργού Οικονομικών, έπειτα από την άρνηση του πρώτου υποψηφίου, Βασίλη Ράπανου, λόγω προβλημάτων υγείας. Η ώρα ήταν 12:45 περίπου.

Μπορεί η ζέστη του Ιουνίου να μην περνούσε στα κλιματιζόμενα δημοσιογραφικά γραφεία, αλλά ήδη τα τηλέφωνα και τα… πληκτρολόγια είχαν πάρει φωτιά. Όλα «φώναζαν» πως ο –τότε- γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, ένας από τους στενούς συνεργάτες του Κώστα Σημίτη, τεχνοκράτης και εξωκοινοβουλευτικός, προσηλωμένος στους αριθμούς, θα ήταν ο νέος τσάρος της Οικονομίας. Το τετ α τετ των δύο ανδρών είχε κλειστεί για το απόγευμα…

Τις επόμενες ημέρες τα media σε Ελλάδα και εξωτερικό φωτίζουν πτυχές της ζωής και της σταδιοδρομίας του… «rock star» των οικονομικών, όπως τον χαρακτηρίζουν.  Κυνικός, χωρίς να έχει την ανάγκη να είναι αγαπητός, ο Γιάννης Στουρνάρας δίνει τα πρώτα δείγματα γραφής για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει δύο μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβρη. Σε συνάντηση που έχει με συνδικαλιστές που εκπροσωπούν τους ενστόλους και ήταν αντίθετοι στις περικοπές των ειδικών μισθολογίων, ο υπουργός τους απαντά ορθά κοφτά, «το θέμα είναι να έχετε μισθό». Τόσο απλά, τόσο σοκαριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν κάνει πολλές εμφανίσεις, ούτε και δηλώσεις. Πολλές φορές φαίνεται να συμφωνεί με προαπαιτούμενα που θέτει η Τρόικα, ενώ όταν αποφασίζει να μιλήσει, προκαλεί θύελλα αντιδράσεων. Οι ατάκες του φανερώνουν πως η εικόνα που έχει για τα οικονομικά των ελλήνων πολιτών, απέχουν κατά πολύ από την πραγματικότητα.

Όπως τότε, στις αρχές του Οκτώβρη, ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίζεται στην εκπομπή «Enikos» του Νίκου Χατζηνικολάου. Εκεί μια μητέρα μιλάει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, με το μισθό των 500 ευρώ. «Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν με πολύ λίγα λεφτά στο οικογενειακό μου περιβάλλον, η μητέρα μου, ο πεθερός μου, η πεθερά μου, ξέρω πάρα πολύ καλά τι σημαίνει να ζεις με 500 ευρώ το μήνα άρα δεν θα το δεχτώ αυτό να μου το πει ένας άνεργος, θα το καταλάβω», ήταν η απάντηση του υπουργού που είδε την ατάκα για τη μητέρα του και τα πεθερικά του να «παίζουν» περιπαικτικά σε τίτλους εφημερίδων και site την επομένη.

Ήθελε να σοκάρει ή πραγματικά πίστευε αυτά που έλεγε; Μόνο εκείνος το ξέρει. Όταν, για παράδειγμα ήταν απαξιωτικός κάνοντας λόγο «περί όνου σκιάς», στις αντιδράσεις βουλευτών της ΔΗΜΑΡ,  στην περιστολή εργασιακών δικαιωμάτων, τον Οκτώβρη του 2012, ποιος μπορεί να είναι σίγουρος για τη σκοπιμότητα της απάντησής του;

Ο τεχνοκράτης υπουργός Οικονομικών που στέκεται μπροστά από τις κάμερες και με ύφος ψυχρό προκαλεί με τις απόψεις του τους τηλεθεατές, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το παρελθόν και το οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο έχει μεγαλώσει. Ο πατέρας του, Θανάσης Στουρνάρας, ήταν μέλος του ΚΚΕ. «Για παπούτσια, ρούχα, ακόμη και για σουβλάκι, ο πατέρας μου πάντα με πήγαινε να τα αγοράσουμε από μαγαζί που το είχαν αριστεροί. Οταν τον ρωτούσα γιατί, μου έλεγε ότι αυτοί το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη» θυμάται ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που έχει παραχωρήσει στο ΒΗmagazino.

Φυσικά, για τον Γιάννη Στουρνάρα, εκείνα τα χρόνια, η ιδεολογία του πατέρα του δεν μπορεί παρά να είναι μια ανάμνηση. Κάθε του συνέντευξη δίνει τίτλους που σοκάρουν. «Δεν δέχομαι πως η Ελλάδα υπερφορολογείται», δηλώνει τον Νοέμβρη του 2013, σε ερώτηση του Γιάννη Πρετεντέρη, στην εκπομπή «Ανατροπή». Όπως είναι φυσικό, τα social media σείστηκαν, ενώ οι επικριτές του βρήκαν την ευκαιρία να εξαπολύσουν μύδρους εναντίον του.

Φυσικά, εάν ήταν εκλεγμένος βουλευτής δεν θα άντεχε στη συγκεκριμένη καρέκλα ούτε τρίμηνο. Προς το παρόν αρνείται πως τον ενδιαφέρει να ασχοληθεί με την πολιτική. Και φαντάζει λογικό, αφού ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού δεν διατηρεί καλή άποψη για εκείνον. Αυτό φάνηκε όταν πήγε επισκέφθηκε το εκλογικό κέντρο για να ασκήσει τα εκλογικά του καθήκοντα, την Κυριακή των Ευρωεκλογών. Εκεί όπου αποδοκιμάστηκε από ομάδα πολιτών που ήταν εκεί.

«Για να το πετύχω αυτό δεν έχω κοιμηθεί επί επτά μήνες», είπε στον έκπληκτο Βολφγκανγκ  Σόιμπλε ο κ. Στουρνάρας, όταν κάθισε δίπλα του στο Ζάππειο, στο πλαίσιο του Eurogroup, σύμφωνα με τον «Βηματοδότη». Ποτέ δεν έχει κρύψει άλλωστε, τον θαυμασμό του για τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας. Το είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Μήπως θα έπρεπε να το πει και για τα εκατομμύρια των Ελλήνων πολιτών που ταλαιπωρούνται; Όχι. Γιατί δεν θα ανυπομονεί να κάτσει ποτέ διπλά του.

Άρα, ποια είναι κατά τη γνώμη σας η απάντηση στον τίτλο;