«Ουδείς προφήτης στον τόπο του»; Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα μπορούσε να επικαλεστεί τη φράση του Ιησού, αφού οι συμπολίτες του στη Θεσσαλονίκη του γύρισαν την πλάτη. Τα ευρήματα για τη… γεωγραφική ψήφο παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρουν.

Όπως για παράδειγμα η περίπτωση των Χανίων, γενέτειρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και τόπος καταγωγής του Σταύρου Θεοδωράκη. Εκεί όπου η ΝΔ σημειώνει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά της, ενώ το αντίθετο συμβαίνει με Το Ποτάμι, όπου σημειώνει διψήφια νούμερα.

Που έκαναν ρεκόρ και που βίωσαν Βατερλό τα κόμματα; Δείτε τις απαντήσεις παρακάτω…

 

ΣΥΡΙΖΑ

Το άλλοτε «κάστρο του ΠΑΣΟΚ», η Κρήτη, βάφτηκε ροζ, παιρνόντας στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αξιοσημείωτη είναι η νίκη που πετυχαίνει και στην Β’ Αθηνών, τη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, όπου και συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 29%. Εκεί όμως που συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά η αξιωματική αντιπολίτευση είναι στην Κέρκυρα (38,96%),  στην Αχαΐα (34,24%) και στο Ηράκλειο (33,73%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά τα σημείωσε στη Ροδόπη 10,89% (3η θέση), τον Έβρο 15,71% (2η θέση) και την Ξάνθη 17,49% (3η θέση).

 

Νέα Δημοκρατία

Στη Μεσσηνία, την εκλογική περιφέρεια από όπου και κατάγεται ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, η Νέα Δημοκρατία σημειώνει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά της, με 31,81%.Στη γειτονική Λακωνία, σημειώνει το ρεκόρ ποσοστού, με 32,01%.

Αντιθέτως, στη γενέτειρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τα Χανιά, η ΝΔ σημειώνει αρνητικό ρεκόρ, με ποσοστό μόλις 14,07%. Η δεύτερη χειρότερη επίδοση είναι στη Β’ Πειραιώς, στο 14,80%, ενώ στην Κέρκυρα το ποσοστό της δεν ξεπερνά το 17,53%. 

 

Χρυσή Αυγή

Διψήφια ποσοστά σχεδόν στις πιο πολλές περιφέρειες της Μακεδονίας συγκεντρώνει το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής. Το μεγαλύτερο, όμως, ποσοστό της, το σημειώνει στη Λακωνία, λαμβάνοντας 15,48%.

Στην περιφέρεια Αττικής η ΧΑ φτάνει το 12,20%, ενώ στην Ημαθία και τη Β’ Θεσσαλονίκης λαμβάνει 12,41%. Στο Κιλκίς και την Καστοριά, τα ποσοστά του τρίτου κόμματος αγγίζουν το 12,74% και 12,57%, αντίστοιχα.

Οι 4 περιφέρειες της Κρήτης, από την άλλη, είναι εκεί που η Χρυσή Αυγή συνθλίβεται. Στο Λασίθι το ποσοστό που συγκεντρώνει βρίσκεται στο 3,60%, στο Ηράκλειο συγκεντρώνει 4,18%, στο Ρέθυμνο 4,39%, ενώ στα Χανιά βρίσκεται στο 6,30%.

 

Ελιά

Το ΠΑΣΟΚ/Ελιά είδε τους κατοίκους του λεκανοπεδίου να του γυρνάνε την πλάτη, ενώ άντλησε μεγάλα ποσοστά από την περιφέρεια. Η Χίος είναι η μόνη περιφέρεια στην οποία το ΠΑΣΟΚ πλησιάζει το ποσοστό του Ιούνη του ’12, εκεί όπου πιάνει 13,43%. Το αμέσως καλύτερο ποσοστό είναι στη Θεσπρωτία, εκεί όπου μετά βίας ξεπερνά το 12%. Στο πάλαι ποτέ «πράσινο φρούριο», το Ηράκλειο, η Ελιά κατάφερε να  κάνει ρεκόρ με ποσοστό 11,68%. Πολύ καλά είναι και τα ποσοστά -για τα τωρινά δεδομένα- στα Γρεβενά, εκεί όπου πιάνει 11,50%.

Αντίθετα, στη Β’ Πειραιώς η Ελιά δεν δείχνει να… φυτρώνει με μόλις 5,62%. Στην ιδιαίτερη πατρίδα του Ευάγγελου Βενιζέλου, τα ποσοστά είναι απογοητευτικά, αφού στην Α’ Θεσσαλονίκης συγκεντρώνει μόλις 6,38%, ενώ στη Β’ Θεσσαλονίκης το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 6,48%.

 

Το Ποτάμι

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είδε μια περιφέρεια να του χαρίζει διπλάσια ποσοστά και αυτό συνέβη στη γενέτειρά του, τα Χανιά, εκεί όπου κατακτά διπλάσιο ποσοστό (12,90%) και είναι τρίτο κόμμα. Στο γειτονικό Ρέθυμνο, το Ποτάμι φαίνεται πως ρέει επίσης με ορμή, μιας και συγκεντρώνει το διόλου ευκαταφρόνητο, 10,32%. Το Ποτάμι φαίνεται πως αρέσει στη λεβεντογέννα Κρήτη, μιας και το Ηράκλειο του χαρίζει 9,29%. Επίσης, για πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα, το ποσοστό του 7,86% στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, τη Β’ Αθηνών, θεωρείται ελπιδοφόρο μήνυμα.

Από την άλλη, θα πρέπει να… ταξιδέψει και άλλο στην περιφέρεια, μιας και τα χαμηλότερα ποσοστά τα πιάνει στη Ροδόπη (3,20%), στη Φωκίδα (4,31%), το Κιλκίς (4,82%).

 

ΚΚΕ

Τα μεγαλύτερα ποσοστά του ΚΚΕ τα λαμβάνει στα νησιά. Συγκεκριμένα, το Κουμμουνιστικό Κόμμα λαμβάνει στη Ζάκυνθο 10,51% (3η θέση), στην Κεφαλονιά με 11,99% (3η θέση), στη Λέσβο με 11,85% (3η θέση) και τέλος, στη Σάμο με 18,56% (3η θέση). Αντιθέτως, τα χειρότερα ποσοστά του τα έχει στη Ροδόπη (1,99), στην Ξάνθη (2,71%) και στο Λασίθι (2,75%).

Ανεξάρτητοι Έλληνες

Η Βόρεια Ελλάδα ήταν εκείνη που έσωσε την παρτίδα για το κόμμα του Παναγιώτη Καμμένου. Στην περιφέρεια της Δράμας οι Αν.Ελ. μόλις που ξεπερνούν το 4%, ενώ στις Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης συγκεντρώνει 3,62% και 3,46% αντίστοιχα.

Αντίθετα, «χαμηλές πτήσεις» σημειώνει στη Ζάκυνθο, όπου μόλις και μετά βίας  συγκεντρώνει ποσοστό άνω του ένα (1,05%). Επίσης, κακές επιδόσεις είχε σε Άρτα 1,51% και Αχαΐα 1,62%.   

 

Οι δύο χάρτες…

Η ιστορική φράση «η αυτοδιοίκηση κέρδισε» επανήλθε και πάλι, έπειτα από τα αποτελέσματα δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Εκεί όπου το ελαφρύ γκρι -που συμβολίζει τους ανεξάρτητους συνδυασμούς- χρωματίζει τη Μακεδονία και την Κρήτη. Το ροζ του ΣΥΡΙΖΑ «επιλέχθηκε» από τα Επτάνησα και την Αττική, ενώ ό,τι απομένει βάφεται στο μπλε της ΝΔ.

Κι όμως, ο χάρτης των ευρωεκλογών είναι εντελώς διαφορετικός. Το ροζ του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά από τα Επτάνησα και βάφει την Ήπειρο, την Κρήτη, τις Κυκλάδες, τη Λέσβο, τη Θεσσαλία και σταματά μέχρι την Ημαθία. Από εκεί και πέρα η Μακεδονία είναι μπλε (με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη), ενώ Ξάνθη και Ροδόπη γίνονται γκρι από το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας Ειρήνης Και Φιλίας.