Το ‘χω πει εκατό φορές και θα το ξαναπώ εκατόν μία. Ένα από τα μεγαλύτερα, ίσως το μεγαλύτερο, ατού της αστικής δημοκρατίας είναι τα “προσχήματα”. Και το γεγονός ότι τα τηρεί (στις πολιτισμένες χώρες συχνά, στα Βαλκάνια από καιρού εις καιρόν), την έχει διατηρήσει τόσα και τόσα έτη στην εξουσία. Διότι ο βασανισμένος, ο γκαντεμιασμένος, ο ταλαιπωρημένος πολίτης πιστεύει πως στο βάθος του τούνελ δεν υπάρχει το γαμημένο το τραίνο αλλά μια αχτίδα δικαιοσύνης. Κι έτσι ικανοποιείται και πάει παραπέρα.

Η τήρηση των “προσχημάτων” δεν είναι αναγκαία μόνο στην πολιτική και στην οικονομία, είναι αναγκαία και στην τηλεόραση. Για να αισθάνεται ο τηλεθεατής ότι δεν τον κοροϊδεύεις ολοκληρωτικά, αλλά του σερβίρεις και μισή μερίδα αλήθειας στον μπουφέ των ψεμάτων. Για να παίρνει και μια μικρή εκδίκηση από όσους του κάνουν την ζωή γκρίζα και άχαρη και από πάνω επιμένουν ότι έχουν και δίκιο. Και σε πληρώνει φυσικά με τηλεθέαση, μιας και το έχει ακόμη αυτό το δικαίωμα.

Τα γράφω όλα αυτά, μετά από τις χθεσινές μετρήσεις της AGB/Nielsen για τη βραδιά των εκλογών. Έριξα μια ματιά στο Newpost που έχει όλους τους αριθμούς (και τα νούμερα…) και είδα ότι το Star με Χατζηνικολάου και Ζαχαρέα πήγε στο 20,7 %, ο Alpha στο 14,8 %, το Mega στο 14,4 %, ο Ant1 στο 10,6 %, ο ΣΚΑΪ στο 6,4 % και η ΝΕΡΙΤ στο 5,7 %. Αναμενόμενο το σκορ λέω εγώ και θα σας εξηγήσω το γιατί.

Πρώτον, για να μην ξεχνιόμαστε, κανένα δελτίο των ανωτέρω καναλιών δεν γέρνει προς τα αριστερά. Από δεξιά ως κέντρο κυμαίνονται όλα τους με διαφορετικές αποχρώσεις έκαστον. Πιο λαϊκίστικο το προφίλ του Star, πιο corporate του Antenna, πιο ισορροπιστικό του Alpha, πιο χαρντκοράδικο του Μega, πιο holier than thou του ΣΚΑΙ και πιο σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω της ΝΕΡΙΤ.

Ποιά δελτία εξ όλων αυτών τηρούνε τα “προσχήματα”; Σαφώς του Star, του Ant1 και του Alpha. Με μια διαφοροποίηση: Για λόγους που δεν γνωρίζω, το δελτίο του Ant1 υιοθέτησε αμάσητη τον τελευταίο μήνα πριν τις εκλογές την σαμαρική ρητορική. Κι όταν λέμε αμάσητη εννοούμε ότι μόνο δελτίο τύπου υπέρ της συγκυβέρνησης δεν έβγαλε. Γιατί συνέβη αυτό; Πάρτε τηλέφωνο Μαρούσι να ρωτήσετε, αλλά έχει σημασία ότι οι τηλεθεατές το πήραν αμέσως χαμπάρι. Κι εκεί που ως τώρα επιβράβευαν με την πρωτιά το δελτίο του Ant1, την ημέρα των εκλογών το έριξαν το κανάλι στα τάρταρα…

Την ίδια ώρα επιβράβευσαν τόσο το Star όσο τον Alpha που δεν άλλαξαν ούτε πρόσωπο ούτε προσωπείο ενόψει εκλογών. Ό,τι λέγανε όλο το χειμώνα το λέγανε και Μάιο μήνα. Και μπορεί άμα είσαι ΣΥΡΙΖΑ να μη σ’ αρέσει και πολύ, δεν μπορείς όμως να μην παραδεχθείς πως τα τήρησαν τα “προσχήματα”. Ότι τα χαρτιά τους ήταν ανοιχτά και πάνω στο τραπέζι.

Επαναλαμβάνω, η πολιτική τους τοποθέτηση ήταν και είναι συγκεκριμένη. Αυτό όμως το καταλαβαίνεις και, ως ένα σημείο, το δέχεσαι. Επιχειρηματίες τα έχουν, δεν τα έχουν πασιονάριες. Εκείνο που δεν μπορείς να δεχθείς είναι να σου επιβάλει κάποιος την άποψή του, προσπαθώντας ταυτοχρόνως να σε βγάλει χαζό ή αόμματο.