Ναι, τις τελευταίες εβδομάδες οι Ελλάδα ζει σε ρυθμούς εκλογών. Την περασμένη Κυριακή είχαμε το πρώτο πιάτο και τώρα ετοιμαζόμαστε για το δεύτερο, που έχει και άρωμα Ευρώπης. Ωστόσο, το Σάββατο το βράδυ, για τουλάχιστον 1,5 ώρα οι πολιτικές συζητήσεις θα σταματήσουν και τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην Πορτογαλία.

Εκεί όπου η Ρεάλ Μαδρίτης και η συμπολίτισσά της Ατλέτικο θα παλέψουν μέχρι τελικής πτώσης, προκειμένου να σηκώσουν το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ. Για τη «Βασίλισσα» αν τα καταφέρει θα είναι το 10ο, ενώ για τους «ροχιμπλάνκος» θα είναι η πρώτη τους κούπα στη κορυφαία διοργάνωση.

Όσο για όλους εμάς; Απλά ελπίζουμε να γίνει ένα εντυπωσιακό παιχνίδι. Τόσο εντυπωσιακό ώστε να καταφέρει να μπει στη λίστα των τελικών που έγραψαν ιστορία. Όπως οι παρακάτω…

 

1960: Ρεάλ Μαδρίτης – Αϊντραχτ Φρανκφούρτης 7-3

Ο τελικός που έχει 3 ρεκόρ που δύσκολα θα σπάσουν. Καταρχήν η Ρεάλ με αυτή τη νίκη κατακτούσε το 5ο συνεχόμενο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Ο αγώνας έγινε στο Χάμπντεν Παρκ της Γλασκώβης, μπροστά σε 127.000 θεατές. Και φυσικά είναι ο τελικός των 10 γκολ, με τους Alfredo Di Stefano και Ferenc Puskas να πετυχαίνουν τα επτά τέρματα.

 

1971: Άγιαξ- Παναθηναϊκός 2-0

Ένας αξέχαστος τελικός, για εμάς τουλάχιστον, καθώς ήταν η πρώτη (και τελευταία φορά έως τώρα) που μια Ελληνική ομάδα έπαιζε στο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ο Παναθηναϊκός, μετά από μια εντυπωσιακή πορεία, βρήκε απέναντί του στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνο τον Άγιαξ του Johan Cruyff και μοιραία γνώρισε την ήττα με 2-0.

 

1974: Μπάγερν Μονάχου – Ατλέτικο Μαδρίτης 4-0

Η Ατλέτικο τυπικά έχει βρεθεί σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών μία φορά, αλλά ουσιαστικά δύο. Και αυτό επειδή ο τελικός του 1974, ανάμεσα σε Μπάγερν και Ατλέτικο, ήρθε ισόπαλος 1-1 στη κανονική διάρκεια και στην παράταση. Έτσι δύο ημέρες μετά έγινε ο επαναληπτικός, με τους Βαυαρούς να επικρατούν με 4-0. Αυτή ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που έγινε επαναληπτικός σε τελικό της διοργάνωσης.

https://www.youtube.com/watch?v=zhBrUKUmFYA

 

1984: Λίβερπουλ – Ρόμα 1-1 (4-2 στα πέναλτι)

Ήταν η περίοδος της μεγάλης Λίβερπουλ, που τα περασμένα χρόνια είχε κατακτήσει άλλες 3 φορές το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Ωστόσο αυτός ο τελικός έμεινε στην ιστορία, καθώς ήταν ο πρώτος που κρίθηκε στα πέναλτι. Εκεί οι «Reds» φάνηκαν πιο ψύχραιμοι και επικράτησαν της Ρόμα με 4-2, καθώς η κανονική διάρκεια του παιχνιδιού, αλλά και η παράταση είχε λήξει 1-1.

https://www.youtube.com/watch?v=GwAeeTGXmjg

 

1985: Γιουβέντους – Λίβερπουλ 1-0

Ο τελικός που έμεινε στην ιστορία για όλους τους λάθος λόγους και η πιο μαύρη στιγμή στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Και αυτό επειδή στο στάδιο Χέιζελ των Βρυξελλών οι χούλιγκαν των δύο ομάδων συγκρούστηκαν και 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους πριν την έναρξη του αγώνα. Τελικά η Γιουβέντους επικράτησε με 1-0 και οι Αγγλικές ομάδες αποκλείστηκαν από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις για 5 χρόνια.

 

1994: Μίλαν – Μπαρτσελόνα 4-0

Οι Καταλανοί είχαν μια καταπληκτική ομάδα τότε. Romario και Hristo Stoichkov στην επίθεση και με τον Johan Cruyff στον πάγκο, ήταν το μεγάλο φαβορί. Μάλιστα ο… μύθος λέει πως μια ημέρα πριν τον τελικό, ο Ολλανδός τεχνικός έκανε πρόβες για το πώς θα σηκώσει την κούπα. Τελικά μέσα στο γήπεδο όλα ήρθαν τούμπα και η Μίλαν του Fabio Capello έκανε έναν όμορφο περίπατο.

 

1999: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μπάγερν Μονάχου 2-1

Από τους τελικούς που έσπασαν καρδιές. Γιουνάιτεντ και Μπάγερν συγκρούονταν στη Βαρκελώνη, με τους Βαυαρούς να προηγούνται με 1-0 από το 6ο λεπτό. Ένα προβάδισμα που κράτησαν για τα επόμενα 84’ και ετοιμαζόταν να σηκώσει το τρόπαιο. Και εκεί ήρθαν τα πάνω-κάτω από τον πάγκο. Στο 91’ ο Teddy Sheringham ισοφαρίζει και στο 93’ ο Ole Gunnar Solskjer ολοκληρώνει την ανατροπή. Οι δύο αλλαγές του Sir Alex έδωσαν στη Μάντσεστερ και τον τίτλο.

 

2005: Λίβερπουλ – Μίλαν 3-3 (3-2 στα πέναλτι)

Από τις κορυφαίες ανατροπές που έχουμε δει ποτέ. Η Μίλαν στο ημίχρονο ήταν μπροστά με 3-0 και ουσιαστικά είχε αγκαλιάσει το τρόπαιο. Ωστόσο στην επανάληψη ήρθε και η ανατροπή. Η Λίβερπουλ μέσα σε 6 λεπτά ισοφάρισε και πήγε το παιχνίδι στα πέναλτι, όπου και επικράτησε με 3-2.

https://www.youtube.com/watch?v=tPEmC3vN-bQ