Εδώ και λίγες ημέρες μετράμε αντίστροφα. Και μόλις το Σάββατο 24 Μαΐου πραγματοποιηθεί και ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα σε Ρεάλ Μαδρίτης και Ατλέτικο Μαδρίτης, τότε όλα τα ποδοσφαιρικά μάτια θα πέσουν πάνω στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας.

Στις 12 Ιουνίου στο Arena de Sao Paulo θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα της διοργάνωσης ανάμεσα στη Βραζιλία και στη Κροατία και για τον επόμενο ένα μήνα, όλοι θα λικνιζόμαστε σε ρυθμούς ποδοσφαίρου και σάμπα. Κι αν όλα πάνε καλά (και έχουμε και λίγο τύχη) που ξέρεις, ίσως δούμε και την Εθνική μας να προχωράει στην φάση των «16».

Ωστόσο μέχρι να φτάσουμε στην έναρξη του Μουντιάλ και αρχίσουμε τις μπύρες και τα ντιλίβερι, έχουμε μερικές εβδομάδες ακόμα. Και χρόνο να μάθουμε μερικές άγνωστες στιγμές του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

* Η Αγγλία πρωτοεμφανίστηκε σε Παγκόσμιο Κύπελλο το 1950, παρά το γεγονός ότι είχε «πρόσκληση» και για τις 3 πρώτες διοργανώσεις (1930, 1934, 1938).

 

* Στον τελικό του Μουντιάλ του 1930, ανάμεσα σε Ουρουγουάη και Αργεντινή, κατά τον έλεγχο της αστυνομίας, βρέθηκαν 1.600 περίστροφα πάνω στους οπαδούς!

 

* Στον τελικό του 1938 το Παγκόσμιο Κύπελλο κατέκτησε η Ιταλία. Ωστόσο μετά ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο πρόεδρος της Ιταλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Ottorino Barassi στην προσπάθειά του να μην πέσει το τρόπαιο στα χέρια των Ναζί, το έκρυψε κάτω από το κρεβάτι του μέσα σε μια κουτί για παπούτσια. Το επέστρεψε το 1950.

* Το 1950, όταν η Ουρουγουάη κέρδισε τη διοργανώτρια Βραζιλία στον τελικό, 2 οπαδοί της «Σελεσάο» που βρίσκονταν στο γήπεδο αυτοκτόνησαν, ενώ 3 πέθαναν από καρδιακή προσβολή.

 

* Η Βραζιλία απέκτησε το κίτρινο χρώμα στις εμφανίσεις της μετά τη διοργάνωση του 1950. Έως τότε τα χρώμα στις φανέλες της ήταν άσπρο.

 

* Ο τελικός του 1974 ανάμεσα στη Γερμανία και την Ολλανδία ξεκίνησε με10 λεπτά καθυστέρηση, καθώς οι υπεύθυνοι του γηπέδου είχαν ξεχάσει να βάλουν τα σημαιάκια του κόρνερ.

 

* Η νίκη των ΗΠΑ επί της Αγγλίας (1-0) το 1950 ήταν τόση μεγάλη έκπληξη, που οι περισσότερες εφημερίδες στην Αμερική δεν «έπαιξαν» την είδηση καθώς πίστεψαν ότι είναι φάρσα. Μάλιστα μερικές βρετανικές εφημερίδες πίστεψαν ότι ήταν λάθος το δελτίο τύπου και έγραψαν ότι η Αγγλία κέρδισε με 10-1!

* Ο παίκτης της Ουρουγουάης Jose Batista έχει το ρεκόρ της πιο γρήγορης αποβολής, καθώς χρειάστηκε μόλις 56 δευτερόλεπτα για να δει την κόκκινη κάρτα μετά από ένα σκληρό μαρκάρισμα στον σκωτσέζο Gordon Stracham το 1986.

 

* Ο Ferenc Puskas έχει εμφανιστεί σε Παγκόσμια Κύπελλα με δύο διαφορετικές Εθνικές. Το 1954 με την Ουγγαρία, όπου έφτασε μέχρι τον τελικό και το 1962 με την Ισπανία.

 

* Το τρόπαιο του Παγκόσμιου Κυπέλλου το έχουν κατακτήσει ομάδες μόνο από την Ευρώπη (9 φορές) και τη Νότια Αμερική (8 φορές).