Η Αθήνα είναι από τους πιο σημαντικούς σταθμούς υποκλοπών των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά οι ίδιοι οι Αμερικανοί σε έγγραφο που έφερε στο φως της δημοσιότητας το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Στην αμερικανική πρεσβεία υπάρχει εκτός από μια μονάδα καταγραφής και ο εξοπλισμός για παρακολούθηση εξ’ αποστάσεως, χωρίς να απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση. Ανάλογη μονάδα παρακολούθησης διαθέτουν οι πρεσβείες των ΗΠΑ σε Μόσχα και Βιέννη.

Το συγκεκριμένο έγγραφο είναι ανάμεσα στα πολλά στοιχεία που έχει διαρρεύσει ο Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην συνεργάτης της NSA.

Στις αποκαλύψεις αυτές ήρθε μια –ακόμη- άτυχη στιγμή του πρώην υπουργού Θεόδωρου Πάγκαλου, που στο ραδιοφωνικό αέρα υποστήριξε πως και επί υπουργίας του στο Υπ.Εξ. η ΕΥΠ παρακολουθούσε την αμερικανική πρεσβεία.

«Εγώ θα σας πω και θα σας φανεί παράξενο ότι κάποτε η ΕΥΠ είχε καταφέρει να παρακολουθεί, όχι μόνο τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, αλλά και τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα. Και κάθε φορά που πήγαινα μαζί με τον καφέ μου και το κουλούρι μου, είχα στο γραφείο μου μια στοίβα με χαρτιά που μου έστελναν, όχι όλα, αλλά αυτά που με ενδιέφεραν. Τον καιρό που ήμουν υπουργός (Εξωτερικών)…Προφανώς κατασκόπευαν και με τεράστια επιτυχία! Προφανώς και υπάρχουν τέσσερα πρόσωπα σε κάθε κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Άμυνας και ο υπεύθυνος για την ΕΥΠ που ενημερώνονταν. Αυτό έχει γίνει προ 20ετίας και υπάρχει πλήρης παραγραφή, για όλους», τόνισε ο Θεόδωρος Πάγκαλος με αβάσταχτη ελαφρότητα, ενώ παράλληλα έδωσε το δικαίωμα στους Αμερικανικούς να υποστηρίζουν πως… «παίρνουν τα μέτρα τους». Και από εκεί που ήμασταν θύματα της πολιτικής, εμφανίζεται η χώρα να κινείται με τις ίδιες πρακτικές.

Άλλωστε, δεν έχει περάσει καν, δεκαετία, από τη στιγμή που είχε έρθει στο φως το σκάνδαλο της παρακολούθησης του τηλεφώνου του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Να περιμένουμε από τον κύριο Πάγκαλο και καμιά αποκάλυψη για το φιάσκο Οτσαλάν;