Το ρίσκο που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγοντας κομματικούς υποψηφίους για την πρωτεύουσα και την Περιφέρεια, φαίνεται πως του βγήκε, ιδιαίτερα στην περίπτωση του πρωτοεμφανιζόμενου, Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Ασχέτως εάν οι δυο εκλεκτοί του (Ρένα Δούρου-Σακελλαρίδης) καταφέρουν να πάρουν την τελική νίκη την επόμενη Κυριακή, ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε ενισχυμένος, αφού κατάφερε να πετάξει έξω από τον δεύτερο γύρο τους υποψηφίους της ΝΔ.

Στη Συγγρού είχαν μια αδύναμη επιλογή, αυτή του Γιώργου Κουμουτσάκου, που κατάφερε να σημειώσει ποσοστό μικρότερο και από το 20% που κατάφερε να πάρει ο Βασίλης Κικίλιας, μια υποψηφιότητα που είχε σχεδόν τα ίδια χαρακτηριστικά με τον νυν γαλάζιο υποψήφιο (άφθαρτος, σχετικά μη διαφημισμένος).

 

Από την άλλη, η διπλή υποψηφιότητα στο δήμο Αθηναίων, κατάφερε να μείνουν εκτός νυμφώνος και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και ο Νικήτας Κακλαμάνης. Ο δήμος της Θεσσαλονίκης ήταν χαμένος (το 2010 ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας είχε πάρει περίπου 38%), αλλά στη Συγγρού κατάφεραν το μεγάλο αυτογκόλ με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, στον Πειραιά, ένας ακόμη δήμος που ήταν γαλάζιος θα παιχθεί την επομένη Κυριακή και μάλιστα σε έναν αγώνα – θρίλερ.

Το πολιτικό μήνυμα των εκλογών αποτυπώνεται την πρώτη Κυριακή και όχι τη δεύτερη, όπου υπάρχουν είτε συνεργασίες, είτε ψήφος κατά συνείδηση. Την ερχόμενη Κυριακή, το πολιτικό μήνυμα θα έρθει από τις Ευρωεκλογές.

Προβληματισμό θα πρέπει να δημιουργήσουν σε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, αλλά και στους υγιείς πολίτες της χώρας, τα μεγάλα ποσοστά που συγκεντρώνει η ΧΑ στο δήμο Αθηναίων, αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής, που είναι διψήφια! Θα πρέπει τα κόμματα, όλα τα κόμματα, να αντιπαρατεθούν με τη Χρυσή Αυγή με πολιτική ατζέντα, άσχετα με τη δικαιοσύνη που θα πρέπει να συνεχίσει το έργο της.

Εδώ, αξίζει να σημειώσουμε το μεγάλο ποσοστό αποχής, παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να δώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Έτσι, η αποχή άγγιξε το 39%, ξεπερνώντας αυτή των εθνικών εκλογών του Ιουνίου του 2012. Επίσης, κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με αυτές του 2010, όταν και τα σημάδια της οικονομικής κρίσης δεν ήταν ακόμη εμφανή στην ελληνική κοινωνία. Δεν μάθαμε από τα πάθη μας; Μάλλον όχι!

 

Αρκεί να αναφέρουμε πως υποψήφιοι δήμαρχοι όπως ο Ηλίας Ψινάκης, ο Αχιλλέας Μπέος κατάφεραν να κάνουν την έκπληξη, παρόλα τα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητάς τους. Έγινε ο… ήδη σοφός λαός, σοφότερος τα τελευταία 4 χρόνια. Η ιστορία θα το δείξει!