Είναι ο πιο γνωστός κομήτης, έστω κι αν δεν ξέρουμε πολλά για αυτόν. Μέχρι και ένα rock ‘n’ roll συγκρότημα πήρε το όνομά του – οι Bill Haley & His Comets. Ονομάστηκε κομήτης του Χάλεϊ το 1682 από τον αστρονόμο Edmond Halley, ωστόσο υπάρχουν καταγεγραμμένες αστρονομικές παρατηρήσεις για τον κομήτη στην Κίνα από το 240 π.Χ. Μάλιστα ορισμένοι πιστεύουν ότι το Άστρο της Βηθλεέμ, που καθοδήγησε τους Τρεις Μάγους όταν θέλησαν να επισκεφθούν τον νεογέννητο Ιησού, μπορεί να ήταν αυτός.

Ωστόσο ο κομήτης του Χάλεϊ το 1910 σκόρπισε τον τρόμο στην ανθρωπότητα, όταν κάποιοι αστρολόγοι και μελλοντολόγοι ανακοίνωσαν ότι θα συγκρουστεί με τη Γη και αυτό θα ήταν το τέλος του κόσμου. Δεν άργησε η κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο και εκατομμύρια άνθρωποι να πανικοβληθούν. 

Στην Οκλαχόμα μια θρησκευτική σέχτα προσπάθησε να θυσιάσει μία παρθένα για να εξορκίσει το κακό. Στη Βιέννη ένας μικροσεισμός πανικόβαλε τους κατοίκους, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη πόλη και κατέφυγαν στους γύρω λόφους για να παρακολουθήσουν τη συντέλεια του κόσμου.

Πολλοί κατάφεραν να πλουτίσουν από τον πανικό των ανθρώπων, ενώ όταν ρώτησαν τον Albert Einstein τη γνώμη του, εκείνος απάντησε ξεκάθαρα ότι δεν θα συγκρουστεί ο κομήτης με τη Γη. Γιατί ήταν τόσο σίγουρος; «Αν δεν συγκροστεί τότε θα επιβεβαιωθώ. Αν συγκροστεί κανείς δεν θα ζήσει για να πει ότι έκανα λάθος» ήταν η απάντησή του.

Τελικά στις 18 Μαΐου ο κομήτης του Χάλεϊ πέρασε σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τη Γη, διαψεύδοντας τους καταστροφολόγους.