Σήμερα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της 7ης Τέχνης. Το event που περιμένει με κομμένη την ανάσα, όχι απλά όλο το Hollywood, αλλά όλος ο πλανήτης. Εκεί που μέσα σε ένα βράδυ εκατομμύρια δολάρια παρελαύνουν στο κόκκινο χαλί του. Εκεί που γεννιούνται stars της μεγάλης οθόνης μέσα σε μερικά λεπτά.

Τα βραβεία Όσκαρ έχουν ξεφύγει πλέον από τα όρια της απονομής και είναι ένα από τα πιο θεαματικά events όλου του κόσμου. Αν όχι το πιο θεαματικό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που φέτος μόνο στις ΗΠΑ 44 εκ. άνθρωποι είδαν τη τελετή.

Ωστόσο για να φτάσουμε σε αυτή τη λαμπερή βραδιά σήμερα, η τελετή πέρασε από τα χίλια κύματα. Και η αρχή έγινε στις 16 Μαΐου 1929, στο Blossom Room του ξενοδοχείου Roosevelt στο Hollywood. Και δεν είχε τίποτα από τη λάμψη που ξέρουμε τα τελευταία. Σε μια κλειστή τελετή 270 ατόμων, όπου το εισιτήριο κόστιζε 5 δολάρια και δεν μεταδόθηκε ραδιοφωνικά, το event διήρκεσε μόλις 15 λεπτά και δεν είχε καμιά αγωνία, καθώς οι νικητές ήταν ήδη γνωστοί.

Για την ιστορία τα περισσότερα βραβεία έλαβαν οι ταινίες «Seventh Heaven» και «Sunrise: A Song of Two Humans» (από 3), ενώ το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας πήγε στο πολεμικό δράμα «Wings».