Ρομπέρτο Σαβιάνο, Τζούλιαν Ασάνζ, Μαλάλα Γιασουφζάι, Έντουαρντ Σνόουντεν. Τέσσερις άνθρωποι, από διαφορετικά σημεία του πλανήτη, που αποφάσισαν να πουν αυτά που δεν έπρεπε. Το τίμημα των πράξεών τους είναι βαρύ αφού θα ζουν κυνηγημένοι από αυτούς που έπληξαν.

Ρομπέρτο Σαβιάνο: Στο «μάτι» της Μαφίας

Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Ρομπέρτο Σαβιάνο αποφάσισε το 2006 να κάνει μία κίνηση, την οποία θα τολμούσαν να κάνουν πολύ λίγοι στην Ιταλία: Να αποκαλύψει τις εγκληματικές δραστηριότητες της Μαφίας. Στο βιβλίο «Γόμορρα» που εξέδωσε, σε ηλικία μόλις 26 ετών, αφηγείται το πώς απλώνει τα πλοκάμια της η Καμόρρα στη Νάπολη μέσα από παράνομες επιχειρήσεις (εμπόριο όπλων, ναρκωτικών) αλλά και οικονομικά αλισβερίσια με τα οποία, ουσιαστικά, όπως και οι άλλες μαφιόζικες οργανώσεις, λειτουργεί ως κράτος εν κράτει. Το βιβλίο έκανε τον γύρο του κόσμου, μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη, ο Σαβιάνο κέρδισε βραβεία και διεθνή αναγνώριση, όμως ήξερε πολύ καλά πως θα έμπαινε για όλη του τη ζωή στο στόχαστρο της Μαφίας. Κάθε μέρα, 24 ώρες το 24ωρο βρίσκεται υπό ένοπλη αστυνομική φύλαξη για να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη υλοποίηση των απειλών της Καμόρρα. 

Ο 34χρονος, σήμερα, Σαβιάνο, επέστρεψε την άνοιξη στη γενέτειρά του τη Νάπολη, επτά χρόνια μετά την έκδοση του βιβλίου, για να παρουσιάσει ένα νέο («Ζero, Zero, Zero») όμως, φαίνεται πως έχει κουραστεί από την καθημερινή παρουσία του φόβου και των καραμπινιέρων και στη ζωή του. «Δεν ξέρω πια τι θα πει πάω μια βόλτα, δεν μπορώ να μπω σε ένα τρένο, στο μετρό ή σε ένα εστιατόριο, χωρίς να το έχω συνεννοηθεί εκ των προτέρων με τους καραμπινιέρους που προστατεύουν την σωματική ακεραιότητά μου» δήλωσε πρόσφατα σε δίκη κατά της οργάνωσης, προσθέτοντας ότι «οι επαφές με τους συγγενείς του είναι πλέον ιδιαίτερα πολύπλοκες και η βαθμιαία αύξηση της ένοπλης προστατευτικής συνοδείας των καραμπινιέρων, δυσκολεύει όλο και περισσότερο την καθημερινότητά του».

Η αποχώρηση του Σαβιάνο από την Ιταλία είναι πολύ πιθανή, αφού θεωρεί πως η ζωή του θα «μπορεί να είναι πραγματικά ελεύθερη μόνον στο εξωτερικό, σε κάποια χώρα που θα του δώσει μια νέα ταυτότητα, νέα προσωπικά στοιχεία και θα του επιτρέψει να ξεκινήσει μια νέα ζωή από το μηδέν». Θα είναι όμως, πραγματικά ασφαλής σε μια άλλη χώρα; Αμφίβολο.

Τζούλιαν Ασάνζ: Διαρροές-«φωτιά» για τις ΗΠΑ

Ο συνιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ έμελλε να συνδέσει το όνομά του με τη δημοσιοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων διπλωματικών «μυστικών» των Ηνωμένων Πολιτειών. Στις 28 Νοεμβρίου του 2010 ο ιστότοπος δημοσίευσε πάνω από 250.000 διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ, προκαλώντας παγκόσμιο «σεισμό», με τον 42χρονο αυστραλό ακτιβιστή να είναι το «πρόσωπο» του Wikileaks, λειτουργώντας ως εκπρόσωπός του. Ο Ασάνζ στοχοποιήθηκε από την Ουάσινγκτον, με τις αμερικανικές αρχές να αναζητούν νομικούς τρόπους για τη δίωξή του.

Παράλληλα με τη δημοσιοποίηση των χιλιάδων τηλεγραφημάτων, άρχισε και η περιπέτεια του Ασάνζ με τις κατηγορίες τέλεσης και απόπειρας βιασμού εις βάρος δύο γυναικών στη Σουηδία. Εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης από την Interpol, με αποτέλεσμα να παραδοθεί τον Δεκέμβριο στις αστυνομικές αρχές του Λονδίνου. Στη φυλακή έμεινε για λίγες μέρες και με την καταβολή εγγύησης έμεινε ελεύθερος. Τον Φεβρουάριο του 2011 αποφασίστηκε να εκδοθεί στη Σουηδία, με τους συνηγόρους του να φοβούνται πως στο βάθος… αχνοφαίνονται οι ΗΠΑ. 

Τελικά, τον Ιούνιο του 2012 κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο όπου παραμένει μέχρι και σήμερα, έχοντας πολιτικό άσυλο από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Η θέση του Ασάνζ είναι αρκετά δύσκολη, με τον πρόεδρο του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα να επιβεβαιώνει στα τέλη του 2012 τα περί προβλημάτων υγείας. «Είναι δύσκολο να είσαι 500 μέρες μέσα στους ίδιους τοίχους» δήλωσε πριν από μερικές ημέρες, σε συνέντευξη τύπου μέσω Skype. Εάν βγει, όμως από αυτούς τους τοίχους, η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου τον περιμένει.

Μαλάλα Γιασουφζάι: Μικρή, με μεγάλη καρδιά

Η 16χρονη σήμερα Μαλάλα Γιασουφζάι έγινε διεθνώς γνωστή πριν από έναν χρόνο όταν ένοπλοι Ταλιμπάν εισέβαλαν σε σχολικό λεωφορείο στο Σουάτ του Πακιστάν και την πυροβόλησαν στο κεφάλι. Αιτία; Ο αγώνας της για την προώθηση της εκπαίδευσης των κοριτσιών στην ασιατική χώρα. Το θαρραλέο κορίτσι επέζησε και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο στη Βρετανία. 

Δεν βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, προς τέρψη των Ταλιμπάν, οι οποίοι, διά του εκπροσώπου τους Σαχιντουλάχ Σαχίντ στο CNN, δήλωσαν την πρόθεσή τους να την ξαναχτυπήσουν, εφόσον τους δοθεί η ευκαιρία.

Η ίδια, παρά τις απειλές δεν σκοπεύει να το βάλει κάτω δηλώνοντας το όνειρό της να ασχοληθεί με την πολιτική και να γίνει πρωθυπουργός του Πακιστάν. Μέχρι τότε όμως, το μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει περιέχει θανάσιμους κινδύνους, σε μια ακραία συντηρητική κοινωνία. Πόσο μάλλον όταν έχει δώσει συνεντεύξεις στα μεγαλύτερα δίκτυα της Δύσης, αποτελώντας ένα σύμβολο αγώνα και ισότητας.

Έντουαρντ Σνόουντεν: «Αποκάλυψη τώρα» για τις αμερικανικές παρακολουθήσεις

Ο 30χρονος πρώην σύμβουλος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), Έντουαρντ Σνόουντεν βάδισε στα ίχνη που άφησε ο Τζούλιαν Ασάνζ, αποκαλύπτοντας το σύστημα των παρακολουθήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών που έφτανε μέχρι το… κινητό της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ. Ο Σνόουντεν εξέθεσε ανεπανόρθωτα τις ΗΠΑ, σε συνεργασία με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, αφού ολόκληρη η Ευρώπη εξέφρασε την οργή της κατά του Μπαράκ Ομπάμα, προκαλώντας διπλωματικές εντάσεις που δεν έχουν κοπάσει.

Το ταξίδι της διαφυγής του πρώην συμβούλου της NSA άρχισε από τη Χαβάη προς το Χονγκ Κονγκ. Έπειτα από θρίλερ και σενάρια, έφτασε στη Ρωσία. Στις 23 Ιουνίου προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας, όπου έμεινε «εγκλωβισμένος» στη ζώνη μετεπιβίβασής του μέχρι τα τέλη Ιουλίου, οπότε και έλαβε προσωρινό άσυλο ενός έτους από το Κρεμλίνο. Ο δικηγόρος του διαβεβαίωσε ότι ο πελάτης του βρίσκεται «σε ασφαλές μέρος», με τον τόπο διαμονής του, φυσικά, να μην έχει ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας.

Ο Σνοούντεν κατηγορείται για κατασκοπεία και επιπλέον για κλοπή και παράνομη χρήση κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Στη Ρωσία φαίνεται πως είναι ασφαλής, όμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα χάσουν την ευκαιρία να τον γυρίσουν πίσω. Το σίγουρο είναι ότι ο 30χρονος προκαλεί τρόμο στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, αφού θα συνεχίσει τις αποκαλύψεις.

Βαρύ το τίμημα της αλήθειας στον μάταιο τούτο κόσμο. Αυτοί που θυσιάζουν τα πάντα για να την υπερασπιστούν αξίζουν τον χαρακτηρισμό του ήρωα.