Ήταν Σεπτέμβριος του 1939 όταν οι Κάννες αποφάσισαν να δείξουν τα… δόντια τους στο Hollywood και να παρουσιάσουν σε όλο τον κόσμο την ευρωπαϊκή πλευρά του κινηματογράφου. Ήταν τότε που έκανε την παρθενική του εμφάνιση το Φεστιβάλ των Καννών, με τον «πατέρα» του κινηματογράφου Louis Lumiere να αναλαμβάνει την προεδρία της κριτικής επιτροπής. Δυστυχώς όμως, η πρώτη διοργάνωση δεν έμελλε να στεφθεί με επιτυχία. Λίγες ημέρες αργότερα η Γαλλία κήρυξε τον πόλεμο στη χιτλερική Γερμανία και τελικά μόνο μία ταινία κατάφερε να παρουσιαστή, η «Παναγία των Παρισίων» του William Dieterle.

Τελικά έπρεπε να περάσουν επτά χρόνια ώστε να πραγματοποιηθεί η πρώτη ολοκληρωμένη διοργάνωση. Το 1946 παρουσιάστηκαν ταινίες από 16 χώρες και μπήκαν οι βάσεις ώστε να μεταμορφωθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του πλανήτη.

Βέβαια για να συμβεί αυτό έβαλε το χεράκι της και η Αμερική. Ιδιαίτερα στις δεκαετίες ’50 και ’60 πολλοί stars της μεγάλης οθόνης από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού άρχισαν να δίνουν το παρόν στο γαλλικό event, με αποτέλεσμα το Φεστιβάλ Καννών να «κλέψει» λίγη από τη λάμψη του Hollywood.

Σήμερα θεωρείται ένα από τα κορυφαία κινηματογραφική φεστιβάλ, με τους αστέρες της μεγάλης οθόνης να συρρέουν κάθε άνοιξη στη γαλλική πόλη. Κάτι που συνέβη και φέτος, καθώς η διοργάνωση άνοιξε τις πύλες της την Τετάρτη 14/5 και το κόκκινο χαλί γέμισε με εντυπωσιακές παρουσίες.

Πρεμιέρα έκανε η ταινία «Grace of Monaco» με τη Nicole Kidman στον ρόλο της Grace Kelly, που ωστόσο δεν εντυπωσίασε τους κριτές και μάζεψε αρκετά αρνητικά σχόλια. Έστω κι αν η Kidman τόνισε πως «το φιλμ γυρίστηκε με πολύ αγάπη».

 

Τι πρέπει να ξέρεις φέτος

* Για μια ακόμη χρονιά η Ελλάδα συμμετέχει στο φεστιβάλ. Φέτος με την ταινία «Xenia» του Πάνου Κούτρα. Μια Ελληνική-Γαλλική-Βελγική παραγωγή, που μας μεταφέρει στις αναζητήσεις δύο αλβανό-ελληνικής καταγωγής αδερφών.

* Οι αδερφοί Luc και Jean-Pierre Dardenne έχουν πολλές πιθανότητες να γίνουν οι πρώτοι που θα κερδίσουν για 3η φορά τον Χρυσό Φοίνικα, με το φιλμ «Two Days, One Night». Να θυμίσουμε ότι το είχαν κερδίσει πρώτα το 1999 με το «Rosetta» και το 2005 με το «The Child».

* Ο Ryan Gosling που το 2011 εντυπωσίασε τις Κάννες με το «Drive» και πέρσι τις σόκαρε με το «Only God Forgives», επιστρέφει στη Γαλλική πόλη, αυτή τη φορά όμως ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός της ταινίας «Lost River».

* Ξεχωρίζει η συνεργασία του σκηνοθέτη David Cronenberg και του Robert Pattinson, που μετά το «Cosmopolis» του 2012, φέτος διεκδικούν τον Χρυσό Φοίνικα με το «Maps to the Stars».

* Μετά από 8 χρόνια αποχής, ο 81χρονος John Boorman έκατσε και πάλι στην καρέκλα του σκηνοθέτη για το φιλμ «Queen and Country» και επέστρεψε στην πόλη, που το 1998 κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας για τη ταινία «The General».

* Το φετινό φεστιβάλ των Καννών έχει και πολιτικό φόντο. Το ντοκιμαντέρ «Maidan» του Sergei Loznitsa ασχολείται με τις πρόσφατες διαδηλώσεις στην Ουκρανία.

 

Όσο πρέπει να γνωρίζεις για το Φεστιβάλ των Καννών (και δεν ήξερες)

* Το κόκκινο χαλί αλλάζει 3 φορές μέσα στη μέρα!

* Δύο χρονιές, το 1948 και το 1950, το φεστιβάλ δεν πραγματοποιήθηκε εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων.

* Το 1968 το φεστιβάλ διακόπηκε μετά από 9 ημέρες, καθώς ξέσπασε η φοιτητική εξέγερση του Μάη του ’68.

* Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ ο πληθυσμός της πόλης εκτοξεύεται από τους 80.000 στους 200.000!

* Το 2011 περίπου 4.000 δημοσιογράφοι βρέθηκαν στο Φεστιβάλ των Καννών, δίνοντάς του τον τίτλο του μεγαλύτερου media event της χρονιάς.

* Το 2011 οι διοργανωτές φύτεψαν περίπου 20.000 φυτά για να κάνουν πιο ωραία την πόλη για το φεστιβάλ.