Καθώς πλησιάζουμε στη Κυριακή των Ευρωεκλογών, ένας ορυμαγδός δημοσκοπήσεων δημοσιεύονται στα media, που προσπαθούν να αποτυπώσουν τη… φωτογραφία της στιγμής για την πρόθεση ψήφου.

Η φωτογραφία, όμως, είναι θολή. Από τις εκλογές του Μαϊου του 2012, δημοσκόποι, δημοσιογράφοι και πολιτικά κόμματα είναι σε μια συνεχή ζάλη από τους αναποφάσιστους, αλλά και από τις αλλοπρόσαλλες απαντήσεις των πολιτών.

Έτσι, οι κρύες Κυριακές, έδωσαν τη θέση τους στις… ανθισμένες, τα καλοκαιρινά άρχισαν να βγαίνουν από το πατάρι, αλλά το… Κίνημα των αναποφάσιστων φαίνεται να επιμένει. Με ποσοστά που κυμαίνονται από 20% έως 28%, το αποτέλεσμα μόνο ασφαλές δεν μπορεί να είναι. Ποιοι μπορεί να είναι οι αναποφασιστοί;

Καταρχάς ένα μεγάλο απολιτίκ ποσοστό που αποφασίζουν το σαββατοκύριακο των εκλογών τι θα ψηφίσουν. Το ποσοστό αυτό είναι νέοι που δεν ασχολούνται και τόσο πολύ με τις πολιτικές εξελίξεις και δεν παίρνουν μέρος σε πολιτικές συζητήσεις.

Ψηφοφόροι της Κεντροαριστεράς, που δεν φαίνονται να εκφράζονται απολύτως από τα υπάρχοντα κόμματα που εκπροσωπούν τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και μπορεί να αποφασίσουν ακόμη και στο παραβάν.

Ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής, που δεν θέλουν να εκφράσουν ανοιχτά την προτίμησή τους στο συγκεκριμένο κόμμα και λογικό είναι, αφού δεν είναι και τίτλος τιμής να ψηφίζεις ένα φασιστικό κόμμα, που εξυμνεί στα κρυφά τον Χίτλερ.

Τον Μάη του 2012, οι δημοσκοπήσεις έπεσαν κατά πολύ έξω. Τα ποσοστά του τότε διπόλου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εμφανιζόταν χαμηλά, αλλά για τους δημοσκόπους το δίπολο παρέμενε το ίδιο. Επιπλέον, δεν είχε καταγραφεί πουθενά το ποσοστό – μαμούθ για τα δεδομένα της εποχής που συγκέντρωνε η ΧΑ, ούτε η εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ, που εδραιώθηκε στην καρέκλα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Μπορεί να υπάρξει μια νέα έκπληξη; 

Το Ποτάμι, που είναι ό, τι πιο νέο έχει εμφανιστεί στην πολιτική σκηνή, ήδη καταγράφει υψηλά ποσοστά για τα δεδομένα ενός κόμματος, που μετρά μόνο δύο μήνες ζωής. Κατά τα άλλα, αυτό που προβλέπουν οι πιο πολλές δημοσκοπήσεις, είναι ένα ντέρμπι μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, την περαιτέρω συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ που εκπροσωπείται από το σχήμα της Ελιάς, το ΚΚΕ να αυξάνει τα ποσοστά του, τη ΔΗΜΑΡ και τους Αν.Ελ. να καταγράφουν δημοσκοπικά χαμηλά και τη Χρυσή Αυγή να συγκρατεί τα ποσοστά της, με δεδομένο πως η ηγεσία του κόμματος παραμένει φυλακισμένη.

Ακολουθούν 5 δημοσκοπήσεις διαφορετικών εταιριών, με τις αποκλίσεις να είναι εμφανείς ανάμεσά τους. Εμείς θελήσαμε να βγάλουμε τον μέσο όρο αυτόν τον δημοσκοπήσεων, για να έχουμε μια πιο σφαιρική άποψη για το πως διαμορφώνονται οι ισορροπίες, μπαίνοντας στην τελική ευθεία των Ευρωεκλογών. 

 

Δημοσκόπηση για Metron Analysis για το Έθνος της Κυριακής. 3/5

ΝΔ 20,6% 

ΣΥΡΙΖΑ 20% 

Ποτάμι 7,8%

ΚΚΕ  4,8% 

ΧΑ 4,3%

Ελιά  4,2%

ΑΝΕΛ 3,7%  

ΔΗΜΑΡ 1,6%

 

Δημοσκόπηση Public Issue για την Εφημερίδα των Συντακτών 10/5

ΝΔ 18%

ΣΥΡΙΖΑ 18,5% 

Ποτάμι 5,5% 

Ελιά 4,5%  

ΚΚΕ 4% 

Χρυσή Αυγή 3,5% 

ΔΗΜΑΡ 2% 

ΑΝ.ΕΛ 1,5%

 

Δημοσκόπηση Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής» 11/5

ΝΔ 21,7% 

ΣΥΡΙΖΑ 23,1%

Ποτάμι 9% 

Χρυσή Αυγή 7,6% 

ΚΚΕ  6,4%.

Ελιά 5,5% 

ΑΝΕΛ 4,1% 

ΔΗΜΑΡ 2,1%

 

Δημοσκόπηση GPO για την εκπομπή Ανατροπή του MEGA 12/5

ΝΔ 21%

ΣΥΡΙΖΑ 21,5% 

Ποτάμι 8,5%

Χρυσή Αυγή 7,5%

ΚΚΕ 7% 

Ελιά 6% 

Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,7%  

ΔΗΜΑΡ 3%

 

Δημοσκόπηση Pulse RC για topontiki.gr 12/5

ΝΔ 21,5%

ΣΥΡΙΖΑ 23%  

Χρυσή Αυγή 8,5% 

Ελιά 7,5%

Ποτάμι 7,5%

ΚΚΕ  6,5% 

ΑΝΕΛ 4% 

ΔΗΜΑΡ  2,5%.

 

Μέσος όρος

ΝΔ 20,5%

ΣΥΡΙΖΑ 21,2

Ποτάμι 7,4%

Χρυσή Αυγή 6,3%

ΚΚΕ 5,7%

Ελιά 5,5%

ΑΝ.ΕΛ 3,4%

ΔΗΜΑΡ 2,2 %