Ο κόσμος της τέχνης και ο… θάνατος είχαν πάντα μια περίεργη σχέση. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί καλλιτέχνες αναγνωρίστηκαν μετά το θάνατο. Ναι, αυτή η «σχέση» υπήρχε, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρχει πάντα. Η διαφορά είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει ξεφύγει αρκετά. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως αρκετές δισκογραφικές εταιρίες και συγγενείς βγάζουν πολλά λεφτά όταν ένας καλλιτέχνης φεύγει από τη ζωή, καθώς τότε εκτοξεύονται οι πωλήσεις. Για αυτό και κάθε χρόνο το Forbes αφιερώνει και μια λίστα στους «Πιο πλούσιους νεκρούς καλλιτέχνες».

Αν μάλιστα έχει αφήσει και κανένα ξεχασμένο κομμάτι στο συρτάρι, τότε αρχίζουν οι χρυσές δουλειές. Τελευταίο παράδειγμα; Ο Michael Jackson. Ο βασιλιάς της pop, που άφησε την τελευταία του πνοή το 2009, όχι απλά πουλάει κάθε χρόνο χιλιάδες άλμπουμ, αλλά πλέον κυκλοφορεί και νέο υλικό.

Πριν από λίγες μέρες άρχισε να βγαίνει στα δισκοπωλεία το νέο του άλμπουμ «Xscape» με καινούργια τραγούδια του.

Τα νούμερα δεν τα ξέρουμε ακόμα, αλλά το πρώτο single «Love Never Felt So Good» στο οποίο «συνεργάζεται» με τον Justin Timberlake δεν δυσκολεύτηκε να μπει στο top20 των US charts. Και αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο «Xscape» θα πάει πολύ ψηλά και θα προσθέσει μερικά ακόμα εκατομμύρια στην περιουσία του Jackson.

Βέβαια ο «βασιλιάς» δεν είναι ο πρώτος (και σίγουρα ούτε ο τελευταίος) που κυκλοφορεί νέα υλικό μετά θάνατον. Δες ένα διαφορετικό top10 από τον άλλο κόσμο που βρήκαμε στο Daily Beast.

10. Joy Division – Closer

9. Ray Charles – Genius Loves Company

8. Jeff Buckley –Sketches for my Sweetheart the Drunk

7. Amy Winehouse – Lioness: The Hidden Treasures

6. Tupac Shakur – The Don Killuminati: The 7 Day Theory

5. Janis Joplin – Pearl

4. Roy Orbison – Mystery Girl

3. Blind Melon – Nico

2. John Lennon –Milk and Honey

1. Michael Jackson – Xscape