Με το κινητό της τηλέφωνο να χτυπά αδιαλείπτως, κάνει το πρώτο τσιγάρο της ημέρας, ταυτόχρονα δίνει οδηγίες στους συνεργάτες της και μου ρίχνει το πρώτο βλέμμα καλωσορίσματος. Σε κλίμα «προεκλογικής παράνοιας» δίνουμε τη χειραψία γνωριμίας και άλλο ένα 24ωρο σε φρενήρεις ρυθμούς άρχισε για εκείνη.

Η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου εγκατέλειψε τα βουλευτικά έδρανα και τις αψιμαχίες με τους πολιτικούς αντιπάλους από τα τηλεοπτικά παράθυρα και το βήμα της Βουλής και βρίσκεται πλέον στη σκληρή «μάχη» του… δρόμου.

Για ποιο λόγο όμως να αφήσει τη θέση της στη Βουλή και να… αναμετρηθεί στο ρινγκ των περιφερειακών εκλογών; «Για τις ζωές μας. Και εξηγούμαι, αν οι πολίτες θεωρούν ότι ζουν σήμερα τη ζωή που τους αξίζει, τότε δεν έχουν κανέναν λόγο να εμπιστευθούν το συνδυασμό μας. Αντιθέτως, αν θεωρούν ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο και ότι ήλθε η ώρα να αλλάξουν τα πράγματα στην Αττική, αν πιστεύουν ότι ήλθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα και να κάνουμε μια νέα αρχή, τότε μπορούν να επιλέξουν τη “Δύναμη Ζωής”.

 Γιατί έχουμε την πολιτική βούληση και τη γνώση για να κάνουμε την περιφέρεια μοχλό ανάπτυξης και δημιουργίας πραγματικών θέσεων εργασίας. Και κάτι ακόμη: για να ξεκινήσει από την περιφέρεια ένα νέο ήθος άσκησης πολιτικής. Στον αντίποδα του σημερινού παλαιοκομματικού συστήματος του απερχόμενου περιφερειάρχη» δηλώνει.

 

Η  Δούρου… αλλιώς

Δυναμική, «ψυχρή» επαγγελματίας, σοβαρή, σου δίνει την εντύπωση ότι δεν χαλαρώνει ποτέ. Αντιθέτως, στην πραγματικότητα, η Ρένα Δούρου, σε «σαγηνεύει» με την αισιόδοξη διάθεσή της, έχει μια εύστοχη ατάκα για όλα που κάνει το συνομιλητή της να ξεσπά σε γέλια. Ταυτόχρονα, είναι αυστηρή και συγκεντρωτική, όπως θα μου εκμυστηρευτεί. Το άγχος όμως της προεκλογικής εκστρατείας είναι… υπεράνω πάντων.

Στο καθημερινό της πρόγραμμα υπάρχουν τουλάχιστον δύο περιοδείες στους δήμους της Αττικής. Πρόκειται για 66 δήμους που όλοι τους έχουν ξεχωριστές ανάγκες και στόχος είναι να τις επισκεφτεί όλες σε πείσμα πολλών. «Για τη “Δύναμη Ζωής” δεν υπάρχουν δήμοι α’ και β’ κατηγορίας. Στις περιοδείες προστίθενται συναντήσεις με τις δημοτικές αρχές, συλλόγους, οργανώσεις, πρωτοβουλίες κατοίκων. Ωράριο δεν υπάρχει. Όμως το ζητούμενο σε αυτές τις εκλογές δεν είναι τα ωράρια των ανθρώπων της “Δύναμης Ζωής” αλλά τα χρόνια προβλήματα των πολιτών των 66 δήμων. Προβλήματα υποδομής, αποχετευτικά, αντιπλημμυρικά, υποδομών, κοινωνικής πρόνοιας, που απουσιάζουν, λόγω της πολιτικής βιτρίνας του απερχόμενου περιφερειάρχη, από τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας» εξηγεί.

 

«Ξυπνάω στις 5 το πρωί. Δεν θυμάμαι καν την ώρα που επιστρέφω σπίτι». «Μετά τις 11 το βράδυ» θα προσθέσει η στενή της συνεργάτιδα, Εύη Αποστολάκη. Είναι εμφανώς αδυνατισμένη, η προεκλογική εκστρατεία είναι η καλύτερη δίαιτα, έχω χάσει πέντε κιλά, μου λέει, και γίνομαι μάρτυρας στο «τρέξιμο» ενός πολιτικού μαραθώνιου που μοιάζει ατέρμονος. Το κινητό της τηλέφωνο, το αυτοκίνητο και το επιτελείο που την ακολουθεί είναι πλέον το νέο της «σπίτι».

 

Η επαφή με τον κόσμο, το δυνατό «φύλο»

Είναι λίγο μετά τις 6 το απόγευμα. Έχει προηγηθεί η παρουσία της στην πορεία της εργατικής Πρωτομαγιάς. Βγαίνει από το βαγόνι του ηλεκτρικού στην Κηφισιά και συνομιλεί για λίγο με πολίτες. Προορισμός περιοδείας για σήμερα η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς. Πλαισιωμένη από τους συνεργάτες της Νατάσα Γιάμαλη, Εύη Αποστολάκη και τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα, Γιώργο Καραμέρο, μπαίνει στην έκθεση. Γρήγορα βρίσκεται στο πρώτο «περίπτερο» και αποκτά δώρο από έναν πολίτη, το Ρόδο της Ιεριχούς, «γούρι για να νικήσουμε» της λέει.

Λίγο πιο πέρα θα τη φωνάξουν δύο νεαρά κορίτσια για να ανταλλάξουν θερμή αγκαλιά. Αυτό και αν είναι σύμπτωση… «Είναι δύο κοπέλες που γνώρισε στην πρώτη της περιοδεία στην Αίγινα και τώρα τις είδε εδώ» εξηγούν οι συνεργάτες της. Αυτή είναι η επαφή που έχει με τους πολίτες η Ρένα Δούρου. Συνομιλεί στο καφέ της έκθεσης με ηλικιωμένους που έκαναν μικρή στάση στη βόλτα τους, σαν να τους γνωρίζει όλους από καιρό. «Η ανιδιοτέλεια με την οποία μας βοηθούν και ανταποκρίνονται οι πολίτες μας δίνει δύναμη» τονίζει.

Δεν διστάζει να ανεβάσει τους τόνους μιλώντας με ένα πολίτη που υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει το γήπεδο της ΑΕΚ. «Μην τρώτε την προπαγάνδα» του απαντά σε έντονο ύφος και του εξηγεί τις θέσεις της.

Παράλληλα, συνεργάτες της βγάζουν φωτογραφίες, μοιράζουν τα φυλλάδια του συνδυασμού, την καθοδηγούν, της κάνουν πλάκα με αφορμή την συζήτηση για το γήπεδο καθώς εκείνη είναι Ολυμπιακός.

Λίγο αργότερα, σταματά στο μοναδικό «περίπτερο» της Έκθεσης που δεν έχει άνθη, αλλά… κοσμήματα και αγοράζει τα ίδια βραχιόλια για τις τρεις συνεργάτιδές της και την ίδια. «Είμαστε ομάδα» κομπάζει.

Είναι εξάλλου η μοναδική γυναίκα υποψήφια για περιφερειάρχης και έχει να ανταγωνιστεί πολλά… κοστούμια. Στο ερώτημα πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να διαχειριστεί την επικοινωνιακή της εικόνα προεκλογικά ξεσπά: «Μια στιλιζαρισμένη εικόνα, έτοιμη προς κατανάλωση, δεν είναι για μένα. Τα πράγματα όμως είναι πολύ πιο σύνθετα. Και ειδικά για τις γυναίκες πολιτικούς πιο δύσκολα γιατί συχνά γίνονται αντικείμενο σεξιστικών επιθέσεων. Εκείνες μάλιστα που εκπροσωπούν την Αριστερά είναι διπλά θύματα: επιχειρείται η γελοιοποίησή τους λόγω του φύλου τους και λόγω των πεποιθήσεών τους. Θαυματουργικές συνταγές δεν υπάρχουν. Μόνο επιμονή, πολιτική βούληση και… γερό στομάχι. Γιατί οι επιθέσεις είναι πολλές και ανοίκειες».

 

Η… παραπολιτική όψη- Η Κηφισιά «στηρίζει» Δούρου

Στο γραφείο της Έκθεσης του δήμου Κηφισιάς συναντά το δήμαρχο της πόλης -υποστηριζόμενο από τη Νέα Δημοκρατία- Νίκο Χιωτάκη. Έχουν πολύ φιλική συνομιλία για ώρα και μάλιστα βγάζει φωτογραφίες μαζί με το δήμαρχο που κρατά ανά χείρας το πρόγραμμα των θέσεών της. Μπορεί λοιπόν ο κ. Χιωτάκης να υποστηρίζει τον υποψήφιο περιφερειάρχη της ΝΔ, ωστόσο γίνεται αντιληπτό ότι η Δούρου χαίρει της εκτίμησης πολιτικών που προέρχονται και από «αντίπαλους χώρους».

«Υπάρχουμε μέσα από τα βλέμματα των άλλων» θα μου πει κλείνοντας και παίρνει ξανά τον ΗΣΑΠ για έναν ακόμη… σταθμό της ημέρας.

 

Οι «καυτές πατάτες» της περιφέρειας και οι θέσεις της «Δύναμη Ζωής»

* Mall: «Η τήρηση της νομιμότητας είναι η πυξίδα μας. Από τη στιγμή μάλιστα που η Δικαιοσύνη, μέσω της απόφασης του ΣτΕ, έχει μιλήσει, το ζητούμενο είναι η πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί. Και αυτή πρέπει να είναι προς όφελος των κατοίκων και της περιοχής». 

* Ελληνικό και Αστέρας: «Και στις δύο περιπτώσεις η απερχόμενη περιφερειακή διοίκηση επέδειξε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις επιταγές της μνημονιακής κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ. Μέχρι του σημείου να ασκήσει και χειροδικία απέναντι στους περιφερειακούς μας συμβούλους που εναντιώθηκαν στη μεθόδευση του ξεπουλήματος του Αστέρα. Και στις δύο περιπτώσεις εκείνο που προκρίθηκε, δεν ήταν το όφελος της κοινωνίας, της ποιότητας ζωής των πολιτών, του περιβάλλοντος, αλλά το να ευνοηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα».

«Η δική μας θέση είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις έχουμε εκχώρηση, έναντι πινακίου φακής, δημόσιας περιουσίας και υποδομών, απαραίτητων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Αυτές δεν είναι επενδύσεις. Αυτά είναι δώρα προς ιδιωτικά συμφέροντα που δεν ρισκάρουν τίποτα: επενδύουν στα σίγουρα με το ελληνικό δημόσιο να τους εγγυάται τα κέρδη τους σε βάθος δεκαετιών και σε βάρος της κοινωνίας. Πρόκειται για τριπλό σκάνδαλο και στις δύο περιπτώσεις: πολιτικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό».

* Οι προτεραιότητες του συνδυασμού: «Η πραγματικότητα μάς επιβάλλει να ξεκινήσουμε από αυτά που μπορεί να φαίνονται “μικρά” είναι ωστόσο σημαντικά για την καθημερινότητα των πολιτών και ειδικά των πιο αδύναμων κοινωνικά. Πάρτε το παράδειγμα της ασφαλούς μεταφοράς των παιδιών στα σχολεία. Ποια παιδιά τη χρειάζονται περισσότερο; Εκείνα με τις ειδικές ανάγκες, εκείνα που δεν θα θελήσουν ποτέ να κάνουν σκασιαρχείο. Στοχεύουμε επίσης στην ενεργοποίηση προγραμμάτων σίτισης απόρων μαθητών στα σχολεία, στη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών, αρχής γενομένης από δήμους που πλήττονται περισσότερο από την ανθρωπιστική κρίση.  

Όπως, π.χ., το Πέραμα, που ενώ είχαν εγκριθεί τα χρήματα, 350 χιλιάδες ευρώ, για κοινωνικές δράσεις, ο απερχόμενος περιφερειάρχης δεν τα έδωσε ποτέ ούτε για το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φαρμακείο, τη θέρμανση των σχολείων. Εμείς θα ξεκινήσουμε από τα “μικρά” για να τα αλλάξουμε όλα. Για να γίνει η περιφέρεια έπαλξη αντίστασης στον αγώνα κατά της κοινωνικής εξαθλίωσης και ασπίδα προστασίας των κοινωνικά αδυνάμων. Θα δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη με τη δημιουργία κανονικών θέσεων εργασίας. Έχουμε συγκεκριμένη πρόταση για μια βιώσιμη και δίκαιη, οικονομικά και οικολογικά, διαχείριση των απορριμμάτων».