Έρχεται σύντομα το τεύχος Μαΐου του NEWPOSTER. 
Κατεβάστε το NEWPOSTER ΕΔΩ

Του Ιωάννη Μαρτέλλου

Επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, η τότε κυβέρνηση είχε εκδώσει μια σκληρή ανακοίνωση κατά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που έκαναν λόγο «επιτρόπους» και «ανθύπατους» στα υπουργεία. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και τον προσεχή Μάιο συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την ημέρα που η χώρα εισήλθε στο μνημόνιο. Στους πιο μυημένους και σε όσους γνωρίζουν, η τρόικα είναι παρούσα στην Ελλάδα, ακόμα και τις ημέρες που απουσιάζουν οι επικεφαλείς της, οι Ματίας Μορς, Πολ Τόμσεν και Κλάους Μαζούχ.

Οι «ανθύπατοι» και οι «επίτροποι» είναι παρόντες σε όλα τα κρίσιμα πόστα, ενώ κυρίαρχη είναι και η παρουσία των τοποτηρητών της Γερμανικής Καγκελαρίας, του Γιόακιμ Φούχτελ και του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, της περίφημης «Task Force», Χοόρστ Ράιχενμπαχ. 

Τους συναντάς παντού, εκτός από τα υπουργεία και δείχνουν σε κάθε ευκαιρία πόσο θρασείς και κυνικοί είναι, ενώ νομίζουν, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι κυβερνούν την Ελλάδα και πολλές φορές ακόμη στις συχνές ανεπίσημες και μυστικές επισκέψεις τους σε διάφορα γραφεία των Βρυξελλών καταφέρονται εναντίον της εκλεγμένης ελληνικής κυβέρνησης. Πολλοί τους χαρακτηρίζουν «κυνικούς, άκαμπτους, ενίοτε είρωνες και αυστηρούς». Η πιο πρόσφατη κίνηση είχε γίνει πριν από ένα χρόνο όταν προκηρύχθηκε και επίσημα θέση του «επιτρόπου» επί του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας πλήρως όσους λέγανε ότι η παρουσία της τρόικας είναι πλέον μόνιμη στο ελληνικό έδαφος, τα υπουργεία και το γενικό λογιστήριο του κράτους. Μάλιστα, η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Σίμου Κεδίκογλου είχε παραδεχθεί δημόσια ότι «κάθε τεχνική βοήθεια, είναι ευπρόσδεκτη». Η έδρα του λεγόμενου Ανθύπατου της Κομισιόν θα είναι στην Αθήνα και όχι στις Βρυξέλλες, καθιστώντας την παρουσία της τρόικας μόνιμη στο ελληνικό έδαφος, τα υπουργεία και το γενικό λογιστήριο του κράτους.

 

Επίτροποι «φαντάσµατα» σε κρίσιµα πόστα

Όσοι βρίσκονται στα υπουργεία –ακόμα και στο γενικό λογιστήριο του κράτους- ως επίτροποι προστατεύονται για ευνόητους λόγους και έχουν αποφύγει τις φωτογραφίσεις, ενώ ακόμα και τα ονόματα των περισσοτέρων είναι άγνωστα και τα μαθαίνει κανείς με μεγάλη δυσκολία.

Το πιο πρόσφατο στοιχείο είναι ότι έχει φθάσει ήδη στην Ελλάδα από το Βέλγιο, ειδικό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών για να συνδράμει τον γενικό γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, στο θέμα των εσόδων. 

Και ποιος δεν θυμάται τον πρώην εκπρόσωπο της μόνιμης αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα Μπομπ Τράα. 
Ο οποίος είχε εγκατασταθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και σε γραφείο που του παραχώρησε η ελληνική κυβέρνηση και το μοιραζόταν με την Στέφανι Εμπλ, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ.

Η μόνιμη εκπρόσωπος του ΔΝΤ Σιμονέτα Ναρντέν, έλεγε ότι ο «ρόλος του κ. Τράα είναι να βοηθάει τις ελληνικές αρχές στην εφαρμογή τουοικονομικού προγράμματος και να εξηγεί τις απόψεις του Ταμείου», αλλά ο ίδιος είχε δημιουργήσει πολλά ζητήματα και είχε φθάσει στο σημείο να παρεμβαίνει και στην εργασία των δημοσιογράφων.

Μετά από το βαρύ κλίμα που είχε δημιουργηθεί πριν λίγους μήνες, το ΔΝΤ επέλεξε έναν φιλέλληνα για την καυτή καρέκλα του μόνιμου εκπροσώπου του στην Ελλάδα και επιχειρεί να ξεχαστούν οι πολύ αρνητικές εντυπώσεις που άφησε στην Αθήνα ο Τράα που μας αποχαιρέτησε.

Πλέον νέος μόνιμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα είναι ο Γουές Μακ Γκρου, Αμερικανός, ο οποίος μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, καθώς ο πατέρας του, ο δρ Γουίλιαμ Μακ Γκρου, διετέλεσε επί 25 χρόνια πρόεδρος του κολεγίου «Ανατόλια» (1974-1999). Ο Μακ Γκρου συμμετείχε στις αποστολές της τρόικας στην Ελλάδα το 2013 (με ενεργό ρόλο), ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση του Καναδού Μαρκ Φλάναγκαν που αποτέλεσε το Νο 2 του αρχηγού της αποστολής Πόουλ Τόμσεν. Το γραφείο του βρίσκεται στον 8ο όροφο του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδας, στην οδό Αμερικής, στο κέντρο της Αθήνας, ενώ η οικία του είναι στα βόρεια προάστια.

Κεντρικό ρόλο έχουν οι Γερμανοί και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου είναι εγκατεστημένο πρόσωπο για να ελέγχει τι γίνεται και το οποίο αμέσως δίνει αναφορά στην γερμανική πρεσβεία που με την σειρά της ενημερώνει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Κεντρικό ρόλο στην Ελλάδα, διαδραματίζει ο Φούχτελ που αποτελεί και τον εντεταλμένο της Άνγκελα Μέρκελ και ενίοτε προκαλεί με τις παρεμβάσεις του. 
Καθημερινώς επισκέπτεται δήμους, οργανώσεις και υπουργεία προσφέροντας σε έλληνες υπουργούς, δημάρχους κ.ά. γερμανική τεχνική υποστήριξη: από μεταχειρισμένα πυροσβεστικά οχήματα σε εθελοντικές οργανώσεις πυροσβεστών, εκπαίδευση φυλάκων σε πάρκα αναψυχής ως τρόπους για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων στην Ιταλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

 

Ο ρόλος του Ράιχενµπαχ

Καθοριστική παρουσία για τα συμφέροντα των πιστωτών έχει και ο Ράιχενμπαχ που κινείται σε όλα τα υπουργεία και δείχνει ποιος πραγματικά είναι το αφεντικό. Η ομάδα του η περίφημη Task Force έχει 13 υπαλλήλους στην Αθήνα και 32 στις Βρυξέλλες που ασχολούνται με την παροχή τεχνικής βοήθειας, οι δύο υπάλληλοι βρίσκονται ήδη στο υπουργείο Οικονομικών, όπου υπάρχει και μία Γερμανίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ελάχιστοι θα θυμούνται ότι τον έχουν αποκαλέσει Γερμανό Υπατο Αρμοστή ενώ ο αριστερός βουλευτής Ντίτερ Ντεμ δήλωσε προκλητικά ότι πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, Χορστ Ράιχενμπαχ. «Nαι είναι ο νέος σας πρωθυπουργός. Όλοι αυτοί που δουλεύουν για την Task Force δεν είναι φίλοι της Ευρώπης, αλλά υπάλληλοι των αγορών. ∆εν μπορώ να ξέρω τις προθέσεις του κ. Ράιχενμπαχ αλλά πιστεύω ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο στους σκοπούς του» είχε πει ο Ντεμ.

Ενίσχυση του επιχειρήματος ότι η χώρα τελεί υπό κατοχή είναι πως έχει καθιερωθεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου ο επίτροπος-επόπτης σε κάθε υπουργείο, ενώ έχουν οριστεί και επόπτες στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου συμμετέχουν ως παρατηρητές από ένας υπάλληλος του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επίσης παρουσία έχουν οι πιστωτές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εγκατεστημένος υπάλληλος της Eurostat υπάρχει και στην Στατιστική Υπηρεσία, ενώ υπό καθεστώς επιτροπείας τίθενται ουσιαστικά οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Όπως προκύπτει η χώρα τελεί  σε καθεστώς σκληρής διεθνούς εποπτείας και έχει περιορισμένη κυριαρχία…