Σήμερα είναι ένα από τα πιο γνωστά ονόματα του πλανήτη. Η εμπορική αξία της εταιρίας αγγίζει τα 80 εκ. δολάρια, θεωρείται η πιο γνωστή λέξη (και σίγουρα από τις πιο χρησιμοποιημένες) μετά το «OK», κυκλοφορεί σε περισσότερες από 200 χώρες, ενώ οι σταθεροί πελάτες του υπολογίζονται στους 2 δισ. ανθρώπους. Ναι, η Coca-Cola δεν είναι απλά μια εταιρία, αλλά ένας κολοσσός σήμερα.

Καμία σχέση δηλαδή με αυτό που ήταν το 1886, όταν στις 8 Μαΐου έκανε την παρθενική της εμφάνιση. Ο John Pemberton, παλαίμαχος του Εμφυλίου Πολέμου και φαρμακοποιός στην Ατλάντα, εμπνεύστηκε τη συνταγή από απλή περιέργεια… Ψάχνοντας να βρει κάποιο φάρμακο ταχείας καταπολέμησης του πονοκεφάλου, όπως ανακάτευε τα υλικά, δημιούργησε ένα εύοσμο υγρό με χρώμα καραμέλας.

Όταν το πείραμα ολοκληρώθηκε, το πήγε στο φαρμακείο του Τζέικομπς και εκεί πρόσθεσαν στο μίγμα ανθρακούχο νερό και το έδωσαν στους πελάτες να το δοκιμάσουν. Όλοι συμφώνησαν ότι ήταν πολύ ωραίο. Το πρώτο χρόνο καθημερινά πουλιόντουσαν 9 ποτήρια Coca-Cola.

Μια αυτοκρατορία είχε γεννηθεί. Μια αυτοκρατορία που κατέκτησε τον κόσμο και τη ξέρουν όλοι. Και τώρα ήρθε ο καιρός να μάθουμε μερικά πράγματα που δεν γνωρίζαμε για την Coca-Cola.

* Αρχικά τα χρώματα της δεν ήταν κόκκινα. Η Coca-Cola κυκλοφορούσε σε πράσινο, μπλε και κίτρινα μπουκάλια.

* Η Coca-Cola έδωσε το «κόκκινο χρώμα» στη στολή του Άγιου Βασίλη, όταν τον χρησιμοποίησε σε μια διαφήμιση να πίνει το αναψυκτικό. Είχε τόση ανταπόκριση η διαφήμιση που ο αγαπημένος Άγιος των παιδιών θα έμενε έτσι τα επόμενα χρόνια.

 

* Η Coca-Cola μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αν αφαιρεθεί η σκουριά από διάφορες επιφάνειες!

 

* Οι πρώτες διάσημες που συμμετείχαν σε διαφήμιση της Coca-Cola ήταν η τραγουδίστρια Hilda Clark και η star της όπερα Lillian Nordica.

 

* Η παραγωγή της Coca-Cola είναι ίση με τη παραγωγή νερού στους Καταρράκτες του Νιαγάρα; Το νούμερο; 1,5 εκατ. λίτρα ανά δευτερόλεπτο.

 

* Σε διάφορες χώρες πίνεται και ζεστή, όταν έχει πολύ κρύο!

 

* Έως το 1905 η συνταγή της Coca-Cola περιείχε και κοκαΐνη, αλλά τελικά αφαιρέθηκε γιατί πολλοί εξέφρασαν ανησυχίες.

 

* Το logo της Coca-Cola οφείλεται στον λογιστή της εταιρίας, όταν έγραψε τη φίρμα με το χέρι. Η «γραμματοσειρά» άρεσε στους υπεύθυνους και από τότε δεν έχει αλλάξει.

* Η Coca-Cola κατάφερε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να γίνει το επίσημο ρόφημα των Αμερικανών στρατιωτών. Το αποτέλεσμα ήταν να βγει έξω αοπό τα σύνορα των ΗΠΑ και να τη μάθει όλος ο κόσμος.

 

* Ακόμα και σήμερα η ολοκληρωμένη συνταγή της Coca-Cola παραμένει μυστικό!