«Αυτή την επιμονή να χώνεται παντού δεν την καταλαβαίνω. Είναι ντροπή και μόνο που παρίσταται. Αν δεν το καταλαβαίνει ο ίδιος, θα πρέπει οι τελετάρχες να του πουν “δεν έχει θέση για ‘σένα”. Έχει τόσες κατηγορίες σε βάρος του που δεν μπορεί να παριστάνει το δημόσιο πρόσωπο», δηλώνει με το τέλος της παρέλασης ο Γιάννης Μπουτάρης για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη. Ο τέως περιφερειάρχης που έχει κηρυχτεί «έκπτωτος», με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, είχε ανέβει πριν, στην εξέδρα των επισήμων και παρακολούθησε από εκεί την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη.

Λίγο πιο δίπλα, στεκόταν ο νυν Περιφερειάρχης, που αντικαθιστά τον έκπτωτο, Απόστολος Τζιτζικώστας. Που θέλησε να φανεί τόσο… δημοκρατικός, καλώντας με ιδιαίτερη πρόσκληση τους βουλευτές της «Χρυσής Αυγής». Τι να ευαισθητοποίησε άραγε τον γιο του Γιώργου Τζιτζικώστα, φιλοβασιλικού βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και έσπευσε να κάνει άνοιγμα στη Χρυσή Αυγή; Μα η εκλογική βάση του κόμματος, που αποτελείται από πάρα πολλούς εν δυνάμει ψηφοφόρους του… Και για να ολοκληρώσει το… χάιδεμα στο ευρύτερο δεξιό ακροατήριο, πετά μια ατάκα περί «εγκληματικής οργάνωσης» και ΠΑΣΟΚ για να είναι σίγουρος πως όλοι θα λάβουν το μήνυμα. Διεκδίκησε και πήρε κάποια από τα λεπτά της δημοσιότητας που δικαιούται, σύμφωνα με τον Andy Warhol. Όπως διεκδίκησε και πήρε τους ψηφοφόφόρους του πατέρα του. Κατά τα άλλα, από ένα νέο άνθρωπο περιμέναμε να μην είναι τόσο… προβλέψιμος!

Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος των πολιτικών σήμερα πολιτεύεται(;) βάση ατζέντας που θέτουν οι πολίτες-ψηφοφόροι. Ακολουθώντας την πεπατημένη, επενδύουν στο επικοινωνιακό κομμάτι, αφήνοντας στην άκρη την ουσία. Την πρόταση και υλοποίηση κάτι πρωτοπόρου, νέου, έστω και μικρού στόχου. Την παραγωγή έργου. Έστω και μικρού.

Φυσικά και δεν αποτελεί… προνόμιο της ελληνικής κοινωνίας να διαθέτει και τέτοιους πολιτικούς. Αλλά όσο μεγαλώνουν οι προσωπικές φιλοδοξίες των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, τόσο θα δυσχεραίνει η θέση του Αντώνη Σαμαρά, που θα πρέπει να βρει τρόπο να κρατά «μαντρωμένα» τα στελέχη του. 

Κι ενώ ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού πανηγύριζε γιατί θα έβλεπε παρέλαση, ένα –επίσης- μεγάλο μέρος των ανδρών χαμογελούσε κάτω από τα μουστάκια του, βλέποντας τις πρώτες φωτογραφίες γυναικών που παρέλασαν και ανέβασαν… ηθικό και θερμόμετρο.

Να λοιπόν μια χρησιμότητα της παρέλασης! Πεδίον δόξης λαμπρόν για επίδοξους… σταρ. Είτε της πολιτικής, είτε της κοινωνικής ζωής. Και του χρόνου…

Και επειδή από τον… μπακαλιάρο δεν πρέπει να λείπει η σκορδαλιά εμφανίστηκε και ο κάποτε ρηξικέλευθος Θεόδωρος Πάγκαλος για να δηλώσει ότι η χώρα πρέπει να έχει μία εθνική εορτή και όχι δύο. Κάποτε οι προοδευτικές απόψεις του πολιτικού του «μαζί τα φάγαμε» θα μπορούσαν να αποτελούν μέχρι και case study για τους πολιτκούς αναλυτές, αλλά τώρα προτρέπουν στη σκέψη για κόψιμο του χεριού των περισσότερων πολιτών που κάποτε τον ψήφισαν. 

Δείτε χαρακτηριστικά ενσταντανέ της «άλλης» παρέλασης!