Ήταν 11 Ιουνίου του 2013 όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, ανακοίνωνε το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Στη δήλωσή του περιέγραφε όλα εκείνα τα οποία η κυβέρνηση ήθελε να αλλάξει στη δημόσια τηλεόραση.

Σήμερα το provocateur αναλύει… στίχο-στίχο, αυτά που μέσα από το διάγγελμά του Σίμου Κεδίκογλου έπρεπε, αλλά δεν στάθηκε δυνατό να αλλάξουν.

 

Οι «ιερές αγελάδες»

«Σε μια περίοδο που ο Ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες, δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή για δισταγμούς. Όπως δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής για “ιερές αγελάδες” που παραμένουν άθικτες, όταν επιβάλλονται περικοπές παντού. Όταν πρέπει να τελειώνουμε με τα ελλείμματα και να βγούμε από την κρίση, δεν μπορούμε να ανεχόμαστε θύλακες αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης. Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, η ΕΡΤ, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης.

Κι αυτό τελειώνει σήμερα…», είπε τον Ιούνιο του 2013 ο Σίμος Κεδίκογλου.

Χιλιάδες εργαζόμενοι πετάχτηκαν στο δρόμο μέσα σε ένα απόγευμα, προκειμένου ο «μεταβατικός» φορέας, η Δημόσια Τηλεόραση, να προσλάβει τους ίδιους διευθυντές-αρχισυντάκτες-παρουσιαστές.

Και δεν έχουν περάσει πολλές εβδομάδες από την αποκάλυψη ότι η μεγάλη πλειοψηφία υποψηφίων της ΝΕΡΙΤ είχε πάρει το Lower από το ίδιο φροντιστήριο αγγλικών… στην Καβάλα, που προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα.

Διορίστηκε ένας υφυπουργός Δημόσιας Τηλεόρασης, ο Παντελής Καψής, ένας πρόεδρος Δ.Σ, ο Γιώργος Προκοπάκης, κι ένας Γενικός Διευθυνής Ειδήσεων κι Ενημέρωσης, ο Βασίλης Θωμόπουλος.

Ο πρώτος κατάφερε να προσθέσει στο βιογραφικό του δύο προκηρύξεις προσλήψεων που δεν τελεσφόρησαν πριν παραιτηθεί για το ευρωψηφοδέλτιο.

Ο δεύτερος κατάφερε να αποπεμφθεί από το Εποπτικό Συμβούλιο, μία μέρα μετά την λειτουργία της ΝΕΡΙΤ, που δεν ήταν τίποτα άλλο από την αλλαγή του λογοτύπου από ΔΤ σε Ν.

Ο τρίτος ήταν Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης και στην ΕΡΤ και «μάζεψε» τους ίδιους αρχισυντάκτες-παρουσιαστές-διοικητικούς διευθυντές που «λυμαίνονταν» -κατά την κυβερνητική ρήση- την ΕΡΤ.

Οι «ιερές αγελάδες» τελικά δεν έφυγαν από τη δημόσια τηλεόραση.

 

Ο λογαριασμός

«Την ΕΡΤ την πληρώνει ο Ελληνικός λαός με το χαράτσι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού: γύρω στα 300 εκατομμύρια το χρόνο! Έχει τριπλάσιο ως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση: τη μισή σχεδόν και για τα τρία δημόσια κανάλια μαζί, απ’ όση ένα μέσο εμπορικό κανάλι», είχε πει τότε ο Σίμος Κεδίκογλου.

Σήμερα ο ελληνικός λαός συνεχίζει να πληρώνει το χαράτσι τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, πρώτα για τη ΔΤ και μετά για τη ΝΕΡΙΤ, που του προσφέρουν, μάλιστα, αμφίβολης ποιότητας πρόγραμμα και -κατά κοινή ομολογία-δημοσιογραφικές εκπομπές με μειωμένα αντανακλαστικά.

Με «λειψό» πρόγραμμα την άφησε ο Παντελής Καψής στους Προκοπάκη και Θωμόπουλο, όταν άρχισε το περιπετειώδες ταξίδι του με προορισμό την Ευρωβουλή.

Με το ίδιο «λειψό» πρόγραμμα, συνέχισε την πορεία της η ΔΤ και χωρίς καμία αλλαγή, μεταλλάχθηκε βιαστικά ο «ενδιάμεσος» σε «κύριο» φορέα ραδιοτηλεόρασης.

Ο μοναδικός άνθρωπος που εργάστηκε για αυτό ήταν ο γραφίστας που άλλαξε το λογότυπο

«Για να μην αναφερθούμε στα τεράστια ποσά τα οποία μοιράζει σε ιδιωτικές παραγωγές που θα μπορούσε να κάνει, με πολύ λιγότερα, χρησιμοποιώντας τα δικά της μέσα. Που τα έχει πληρώσει ακριβά ο Έλληνας φορολογούμενος», έλεγε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παρ’ όλα αυτά, η επόμενη κίνηση της ΝΕΡΙΤ, μετά την αλλαγή του σήματος από ΔΤ σε Ν, είναι η προσθήκη νέων εκπομπών, οι οποίες στο σύνολό τους θα είναι εξωτερικές παραγωγές.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι ενίοτε φέρουν ευθύνη κι εκείνοι που διορίζονται από τις κυβερνήσεις, με σκοπό να φέρουν εις πέρας τις εξαγγελίες τους.