Ήταν Μάιος του 1986 όταν μια ταινία έκανε την εμφάνισή της στις μεγάλες οθόνες και επηρέασε τη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς. Ή τουλάχιστον την έκανε να ονειρεύεται. Όχι, δεν ήταν ένα φιλμ για βραβεία Oscar – στην ουσία ήταν ένα teen φιλμ. Αλλά το «Top Gun» κατάφερε να κάνει star πρώτου μεγέθους τον Tom Cruise, τον Val Kilmer και την Kelly McGillis sex symbol – δεν το άξιζε για να είμαστε ειλικρινείς, αλλά ήμασταν μικροί και αθώοι τότε!

Και το κυριότερο: δεν υπήρχε αγόρι εκείνη την περίοδο που να μην ονειρεύεται να γίνει πιλότος μαχητικού αεροσκάφους. Το αποτέλεσμα ήταν τα περισσότερα αγοράκια να αγοράσουν το jacket που φορούσε ο Cruise στη ταινία. Και δύο χρόνια αργότερα το όνειρο του πιλότου έγινε όνειρο barman. Ναι, το 1988 κυκλοφόρησε το «Cocktail» και ξαφνικά όλοι θέλαμε να δουλεύουμε στο μπαρ κάποιου τροπικού νησιού και να κάνουμε μαγικά πίσω από τη μπάρα. Anyway…

Πάντως, πέρα από το όνειρο του πιλότου, το «Top Gun» παρέδωσε και μερικά μαθήματα ζωής μέσα από τις ατάκες του. Μαθήματα ζωής που τότε δεν τα καταλάβαμε, αλλά 28 χρόνια μετά τα προσέχουμε. Βλέπεις η McGillis δεν μας αρέσει πλέον.

«Η πολύ αγάπη στο τέλος τρελαίνει έναν άνδρα»

«Αν σκέφτεσαι πολύ, τότε θα σκοτωθείς»

«Δεν έχει κανένα νόημα αν είσαι δεύτερος»

«Μπορείς να τρέξεις, αλλά ποτέ δεν μπορείς να κρυφτείς»

«Για να είσαι ο καλύτερος των καλύτερων, σημαίνει ότι έχεις κάνει λάθη στη ζωή σου και μετά έχεις προχωρήσει»