Ήταν το 1979 όταν ο Άρης κατάφερε να τα βάλει με τον ΠΑΟ και τον Ολυμπιακό στο μεταγραφικό παιχνίδι και να βγει νικητής. Φέρνει στη Θεσσαλονίκη έναν νεαρό παίκτη με ελληνικές ρίζες, που είχε καταφέρει να εντυπωσιάσει στο κολεγιακό πρωτάθλημα αλλά ένας τραυματισμός τον κράτησε μακριά από τον μαγικό κόσμο του NBA. Το όνομά του Νίκος Γκάλης και το Ελληνικό μπάσκετ δεν θα ήταν ποτέ το ίδιο από εκείνη τη μέρα.

Γιατί ο κορυφαίος καλαθοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί ποτέ στα εγχώρια γήπεδα, εκτός του ότι έκανε τον Άρη «αυτοκράτορα» της Ελλάδας, οδήγησε την Εθνική μας στη κορυφή και την έκανε μία από τις ισχυρότερες ομάδες της Ευρώπης.

Το ημερολόγιο έγραφε 6 Μαΐου 1980 όταν ο 23χρονος Γκάλης φόραγε για πρώτη φορά τα γαλανόλευκα στην πρεμιέρα του προολυμπιακού τουρνουά του Βεβέ της Ελβετίας κόντρα στη Σουηδία και με το καλημέρα έδειξε ότι μπορεί να γίνει ο ηγέτης αυτής της ομάδας. Ναι, η Εθνική έχασε με 79-71 αλλά ο Νίκος σημείωσε 25 πόντους, στο ντεμπούτο μιας μεγάλης καριέρας.

Μια καριέρας που θα είχε ως αποκορύφωμά της την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 1987 κόντρα στις πανίσχυρες ΕΣΣΔ και Γιουγκοσλαβία. 

https://www.youtube.com/watch?v=IODN1NHKvEg