Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «φλερτάρει» με την πρωτιά στις ευρωεκλογές, εξέλιξη που εάν σημειωθεί, θα σημάνει την πρώτη νίκη κόμματος εκτός των Εργατικών και των Συντηρητικών από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε δημοσκόπηση του YouGov, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, το κόμμα του εκκεντρικού Νάιτζελ Φάρατζ προηγείται με 31% έναντι 28% των Εργατικών, 19% των Τόρις και 9% των Φιλελευθέρων.

Σύμφωνα με αναλυτές, εάν το UKIP καταλάβει τη δεύτερη θέση τότε θα αποτελέσει ξεκάθαρο μήνυμα προς τους Συντηρητικούς και τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, όμως, εάν κερδίσει την πρωτιά θα πρόκειται για ένα ισχυρό «ράπισμα» στο βρετανικό πολιτικό σύστημα.

Το δημοσκοπικό προβάδισμα του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος έρχεται έπειτα από μία έντονη εβδομάδα με γεγονότα, που μάλλον θα είχαν πλήξει άλλους σχηματισμούς. Ο Αντρέ Λάμπιτ, στέλεχος του κόμματος, αποπέμφθηκε μόλις έγινε γνωστό ότι χαρακτήρισε μέσω Twitter τον ηγέτη των Εργατικών, Eντ Μίλιμπαντ, «όχι αληθινό Βρετανό», τους Νιγηριανούς «κακούς ανθρώπους» και το ισλάμ «σατανική οργάνωση». Λίγες ημέρες αργότερα, άλλος υποψήφιος του κόμματος, ο Γουίλιαμ Χένγουντ δήλωσε ότι ο κωμικός Λένι Χένρι θα πρέπει να μεταναστεύσει σε μια «μαύρη χώρα», διότι ο δεύτερος… τόλμησε να πει ότι οι μειονότητες υποεκπροσωπούνται στη βρετανική τηλεόραση.

 

Παράλληλα, πολλές αντιδράσεις προκάλεσαν οι προεκλογικές αφίσες του UKIP, οι οποίες ήταν επίσης, ρατσιστικές. «Είκοσι έξι εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη ψάχνουν δουλειά. Και ποιες δουλειές έχουν βάλει στο μάτι;», αναφέρει η μία γιγαντοαφίσα που απεικονίζει ένα δάχτυλο. Σε μια άλλη απεικονίζεται η βρετανική σημαία να καίγεται και μέσα από την τρύπα να εμφανίζεται εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπροστά από την οποία γράφει: «Ποιος πραγματικά κάνει κουμάντο σε αυτή τη χώρα;». 

Ένας εκ των χρηματοδοτών του κόμματος είναι ο Πολ Σάικς, πρώην χρηματοδότης των Συντηρητικών, ο οποίος προειδοποιεί τους Τόρις για το τι πρόκειται να συμβεί. 

Δημοσκοπική «φούσκα» ή οι Βρετανοί σκοπεύουν να εκφράσουν στην ευρω-κάλπη τη δυσαρέσκειά τους; Η απάντηση θα δοθεί στα τέλη Μαΐου.

Το σίγουρο είναι ότι ο Νάιτζελ Φάρατζ δεν έπαθε τίποτα μετά τη συντριβή του μονοκινητήριου αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε πριν από χρόνια. Από μερικά σκανδαλάκια και την αμφιλεγόμενη πολιτική του στάση θα πάθει;