Όταν πριν από περίπου 15 χρόνια άρχιζε να γεμίζει με έργα του, πρώτα τους τοίχους του Λονδίνου και ύστερα όλου του πλανήτη, μάλλον ούτε ο ίδιος δεν φανταζόταν ότι κάποια μέρα θα γινόταν ένας από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες του κόσμου. Και όμως, σήμερα, ο Banksy είναι είδωλο της νέας γενιάς, μόδα των πλουσίων, ενώ τα δημιουργήματά του έχουν φτάσει να πωλούνται έναντι πολλών χιλιάδων δολαρίων. 

Έστω κι αν πολλές φορές ο ίδιος δεν έχει καμιά σχέση με τις δημοπρασίες. Όπως πριν από μερικούς μήνες που ένας ιδιοκτήτης μπαρ αποφάσισε να ξηλώσει από τον τοίχο του μαγαζιού του ένα έργο του Bansky, προκειμένου να βγάλει εύκολα και πολλά χρήματα. Τότε ο street artist δεν αντέδρασε, καθώς από μία άποψη το έργο «άνηκε» στον ιδιοκτήτη του μπαρ. Ωστόσο πλέον το φαινόμενο Banksy έχει αρχίζει και παίρνει διαστάσεις μανίας, η street art βγαίνει στο εμπόριο και ο ίδιος ο καλλιτέχνης φαίνεται να εκνευρίζεται. 

Διαβάστε ακόμα: Από τον δρόμο στα… μουσεία – Τα 10 πιο ακριβά έργα του Banksy 

Όπως έγραψαν οι New York Times μια εταιρία αποφάσισε να ξηλώσει από τους δρόμους του Λονδίνου επτά έργα του Banksy, προκειμένου να τα βγάλει σε δημοπρασία. Χωρίς τη συγκατάθεση όμως του δημιουργού. Η εταιρία Sincura Group, αφού αφαίρεσε τα έργα από τους τοίχους, τα παρουσιάζει στην έκθεση «Stealing Banksy» (Κλέβοντας τον Banksy) που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Me London Hotel, προτού τα πουλήσει σε ιδιώτες. Μάλιστα, υπολογίζει ότι τα επτά έργα μπορούν να αγγίξουν τα 1,5 εκ. δολάρια. 

Αυτό εκνεύρισε τον Banksy, που αποφάσισε με ανακοίνωση στην επίσημη σελίδα του, να διαχωρίσει τη θέση του. Ο γνωστός street artist έγραψε ότι η έκθεση αλλά και η δημοπρασία γίνονται χωρίς την έγκρισή του και τόνισε ότι «δεν έχω καμία σχέση με αυτό. Αυτή η έκθεση ανήκει σε σιχαμένους ανθρώπους, που τους αφήνουν να κλέβουν έργα από τους δρόμους».