Ο φυλετικός ρατσισμός φαίνεται πως δεν ανθεί μόνο στην Ελλάδα. Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, δύο θλιβερά κρούσματα, στις δύο άκρες του Ατλαντικού, ανέδειξαν για άλλη μια φορά το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Τα δύο επεισόδια είχαν ένα κοινό σημείο αναφοράς, τον αθλητισμό και μάλιστα δύο από τα πιο δημοφιλή σπορ, το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, με εκατοντάδες εκατομμύρια fans, τόσο στη Γηραιά Ήπειρο, όσο και στην Αμερική. 

Το πρώτο κρούσμα που αναστάτωσε τις ΗΠΑ, είχε ως αρνητικό πρωταγωνιστή τον ιδιοκτήτη των LA Clippers, Donald Sterling, όταν ήρθε στο φως τηλεφωνική συνομιλία όπου και επιπλήττει την… λατίνα (Μεξικάνα) σύντροφό του επειδή ανέβασε φωτογραφία στον προσωπικό λογαριασμό της στο Instagram, με τον παλαίμαχο άσο Magic Johnson.

Σύμφωνα με το ηχητικό ντοκουμέντο που ανέβασε η ιστοσελίδα TMZ, η Stiviano φέρεται να ζητά συγνώμη για το… χρώμα της. «Γλυκέ μου, συγγνώμη, μακάρι να μπορούσα να αλλάξω το δέρμα μου, το χρώμα του δέρματος μου», ακούγεται να λέει, ενώ ο 80χρονος δισεκατομμυριούχος της απαντά έξαλλος:

«Είναι σαν να μιλάς στον εχθρό. Δεν υπάρχει κάτι λάθος με τις μειονότητες. Είναι εκπληκτικοί. Γιατί εσύ είσαι εχθρός για εμένα. Επειδή δεν καταλαβαίνεις. Υπάρχει μια κουλτούρα… Ο κόσμος νιώθει με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Οι ισπανόφωνοι νιώθουν συγκεκριμένα πράγματα για τους μαύρους, οι μαύροι νιώθουν συγκεκριμένα πράγματα για άλλα γκρουπ. Ιστορικά, έτσι είναι τα πράγματα. Και πάντα θα είναι έτσι. Εγώ ζω σε μια κουλτούρα και πρέπει να ζω μέσα σε αυτήν την κουλτούρα.

Έτσι είναι τα πράγματα. Αυτό είναι το θέμα. Καταλαβαίνω. Καταλαβαίνω το μήνυμα. Εσύ ζεις όπως αισθάνεσαι. Δεν μπορείς να είσαι ευέλικτη. Γιατί εκλαμβάνεσαι είτε ως Λατίνα, είτε ως λευκό κορίτσι. Γιατί μπορείς να περπατάς δημοσίως με μαύρους ανθρώπους; ΓΙΑΤΙ; Έχεις κάτι να κερδίσεις από αυτό; Ίσως να είσαι ηλίθια. Ίσως δεν ξέρεις τι σκέφτεται ο κόσμος για εσένα. Έχει όμως, σημασία. Με ενοχλεί πολύ που διαφημίζεις, που δημοσιοποιείς ότι έχεις σχέσεις με μαύρους. Πρέπει να το κάνεις αυτό;

Δεν θέλω να πρέπει να τους μισείς. Αυτό όμως, είναι που κάνει ο κόσμος. Φέρνει τα πάνω κάτω. Θέλω θα τους αγαπάς -ιδιωτικά. Σε όλη σου τη ζωή, στην καθημερινότητα σου μπορείς να είσαι μαζί τους. Κάθε μέρα. Γιατί θες να δημοσιοποιείς αυτή τη σχέση στο Instagram και να τους φέρνεις στα παιχνίδια μου; Σε όλη σου τη ζωή, κάθε μέρα, μπορείς να κάνεις ό,τι θες. Μπορείς να κοιμάσαι μαζί τους, να τους πηγαίνεις σπίτι σου, να κάνεις ό,τι θες. Αυτό που σου ζητώ, η μικρή απαίτηση που έχω, είναι να μην εμφανίζεσαι δημοσίως μαζί τους. Να μην τους φέρνεις στα παιχνίδια μου.

Δεν υπάρχει αρνητισμός. Αγαπώ τους πάντες. Απλά λέω ότι στο ηλίθιο γ… Instagram σου, δεν χρειάζεται να παρουσιάζεις τον εαυτό σου, περπατώντας με μαύρους ανθρώπους. Δεν πρέπει να το κάνεις. Αν θες να το κάνεις, κάνε το. Τον Τζόνσον τον ξέρω καλά και θα έπρεπε να τυγχάνει θαυμασμού. Το μόνο που λέω είναι πως είναι πολύ δύσκολο να τον θαυμάζεις ιδιωτικά και κατά τη διάρκεια όλη της γ… ζωής σου, να τον φέρνεις εδώ, να τον ταΐζεις, κάνε σεξ μαζί του, δεν με νοιάζει. Μπορείς να κάνεις ό,τι θες. Αλλά μην τον ανεβάζεις στο Instagram, ώστε να το δει όλος ο κόσμος και μετά να με παίρνουν τηλέφωνα. Και μην τον φέρνεις στα παιχνίδια μου. Εντάξει;».

Από τη στιγμή που «ανέβηκαν» τα 15 λεπτά της ηχογραφημένης συνομιλίας, οι ΗΠΑ έγιναν άνω – κάτω.

Μέχρι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, έκανε δηλώσεις  από τη Μαλαισία όπου και βρίσκεται, τονίζοντας πως πρόκειται για μια ρατσιστική συμπεριφορά. «Πρέπει να είμαστε συνεχώς σε επιφυλακή για φυλετικές συμπεριφορές που μας χωρίζουν» είπε ο Obama και συνέχισε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παλεύουν με την κληρονομιά της φυλής και της δουλείας και του διαχωρισμού, που υπάρχουν ακόμη, τα απομεινάρια των διακρίσεων». 

Ο ίδιος ο Magic Johnson δήλωσε πως δεν θα πάει ξανά σε παιχνίδι των Clippers, ενώ stars παγκοσμίου βεληνεκούς «επιτέθηκαν» στον ιδιόρρυθμο δισεκατομμυριούχο. «Σκέφτομαι να αγοράσω τους Κλίπερς απ’ αυτόν τον βλάκα και να τους χαρίσω στον Magic Johnson!», δήλωσε ο διάσημος rapper, Snoopy Dog.

Ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών και ιδιοκτήτης των Charlotte Bobcats, Michael Jordan, έβγαλε ανακοίνωση όπου τονίζει πως «είμαι αηδιασμένος από τις αρρωστημένες και προσβλητικές απόψεις», γράφει η ανακοίνωση και συνεχίζει: «Είμαι συγκλονισμένος από το γεγονός ότι αυτό το είδος της άγνοιας εξακολουθεί να υπάρχει στο εσωτερικό της χώρας μας και στα υψηλότερα επίπεδα του αθλητισμού μας. Σε ένα πρωτάθλημα όπου η πλειοψηφία των παικτών είναι Αφρο-Αμερικανοί, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ανεχόμαστε διακρίσεις σε κάθε επίπεδο». 

Ένας άλλος κορυφαίος αθλητής, ο Lebron James ζήτησε να κινηθεί δυναμικά το NBA τονίζοντας πως «δεν υπάρχει χώρος για τον Ντόναλντ Στέρλινγκ στο πρωτάθλημα μας»!

Η τοποθέτηση για το αποκαλυπτικό ηχητικό από πλευράς NBA ήρθε από τον κομισάριο Adam Silver… «Η ηχητική εγγραφή που δημοσιεύθηκε από το TMZ είναι πραγματικά προσβλητική και ενοχλητική και σκοπεύουμε να ερευνήσουμε σε βάθος το ζήτημα το συντομότερο δυνατό» δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. 

Η αυθεντικότητα της συνομιλίας είναι υπό εξέταση, ενώ ο ιδιοκτήτης της ομάδας συμφώνησε να μην εμφανιστεί ούτε καν στον αγώνα των Clippers εναντίον των Golden State Warriors για τα play off.

Η πλευρά του Sterling και συγκεκριμένα ο πρόεδρος των Clippers, Andy Resser, δήλωσε πως «ο κύριος Στέρλινγκ υπογραμμίζει με έμφαση πως ό,τι αντανακλάται σε αυτή την εγγραφή δεν είναι συνεπές, ούτε αντανακλά τις απόψεις, τις πεποιθήσεις ή τα συναισθήματά του», ενώ παράλληλα ζητά «συγγνώμη» από τον Magic Johnson…  «Είναι αναστατωμένος και ζητά συγγνώμη για τα συναισθήματα που αποδίδονται σ’ αυτόν αναφορικά με τον Johnson. Θεωρούσε πάντα φίλο τον Magic και τρέφει τον απόλυτο σεβασμό και θαυμασμό γι’ αυτόν», δήλωσε ο πρόεδρος των Clippers.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Sterling στρέφει τα φώτα  της δημοσιότητας πάνω του για το συγκεκριμένο λόγο. Ήταν το 2009 όταν και κλήθηκε να πληρώσει 2,7 εκ. δολάρια για τη διευθέτηση μιας υπόθεσης που κίνησε εναντίον του το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, όπου ήταν κατηγορούμενος για διακρίσεις σε ό,τι είχε να κάνει με τη στέγαση εναντίον μαύρων και Ισπανόφωνων.

Την ώρα που το NBA έχει ξεσηκωθεί, το βίντεο με τον βραζιλιάνο άσο της Barcelona, Dani Alves, που τρώει μια μπανάνα που του πέταξε οπαδός της Villareal, κάνει το γύρο του κόσμου. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που οπαδοί ομάδας πετούν μπανάνα σε μαύρο ποδοσφαιριστή, θα μπορούσε κανείς να πει πως αποτελεί μια συνήθης πρακτική. Η αντίδραση όμως του αμυντικού της Barca, ήταν που ανέδειξε το θλιβερό φαινόμενο, φαινόμενο που παρατηρήσαμε και στα ελληνικά γήπεδα, όταν στο δεύτερο ημιτελικό του κυπέλλου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, στο γήπεδο της Τούμπας, ανεγκέφαλος προέβη στην ίδια κίνηση. 

Δείτε το βίντεο με το Βραζιλιάνο να ξεφλουδίζει την μπανάνα και να την τρώει πριν εκτελέσει το κόρνερ: