Μπορεί το ελληνικό ποδόσφαιρο, σε συλλογικό επίπεδο, να μην συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία παγκοσμίως, εν τούτοις, ήταν πολλοί εκείνοι οι αγώνες που έγραψαν ιστορία για τις ανατροπές, το πάθος, την ένταση, την αγωνία.

Ξεχωρίσαμε κάποιους τελικούς που έχουν σφηνώσει στο μυαλό των παλιών, που οι νέοι αναζητούν τα βίντεο για να δουν και να μάθουν. Ματς που έχουν βγάλει ήρωες, που έχουν κάνει παιδάκια να επιλέξουν ομάδα, που σφυρηλάτησαν χαρακτήρες.

Δείτε τους τελικούς που συγκλόνισαν!

One man show!

1976: Ολυμπιακός – Ηρακλής 2-2, παράταση 4-4, 5-6 στα πέναλτι

Γήπεδο: Νέας Φιλαδέλφειας

Ο «Βάσια» του ελληνικού ποδοσφαίρου κρατά το… ρόπαλο και χαρίζει στον Ηρακλή τον μοναδικό του τίτλο. Η εξέλιξη του αγώνα είναι συγκλονιστική. Ο «Γηραιός» προηγείται δύο φορές και ο «Θρύλος» τον ισοφαρίζει ισάριθμες. Στην παράταση ο Ηρακλής πετυχαίνει άλλα δύο γκολ, αλλά οι 10 παίκτες του Ολυμπιακού καταφέρνουν και ισοφαρίζουν. Πανδαισία!

Σκόρερς: 25′ Χατζηπαναγής, 60′ Σιώκος, 72′ Κουσουλάκης, 81′ Βιέρα, 102′ Χατζηπαναγής, 111′ Γκέσιος, 115′ Καραβίτης, 119′ Γκλέζος.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Κελεσίδης, Κυράστας, Σιώκος, Γκλέζος, Αγγελής, Καραβίτης, Βιέρα (91′ Βασιλόπουλος), Δαβουρλής, Κρητικόπουλος (46′ Συνετόπουλος), Γαλάκος, Σταυρόπουλος

ΗΡΑΚΛΗΣ: Φανάρας, Σεντελίδης, Ξανθόπουλος, Χριστοφορίδης, Καλαϊτζίδης, Τουμπόγλου, Κουσουλάκης, Αντονίεβιτς, Χατζηπαναγής, Γκέσιος (113′ Ποντίκης), Πανταζής (80′ Ματσουκατίδης)

Ένας αιώνιος τελικός!

1988: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 2-2, 4-3 στα πέναλτι

Γήπεδο: ΟΑΚΑ

Ο συγκεκριμένος τελικός χαρακτηρίστηκε ως «ο τελικός του αιώνα», μιας και ήταν το μεγάλο ραντεβού των δύο προέδρων των ομάδων, του Γιώργου Βαρδινογιάννη και του Γιώργου Κοσκωτά. Τρία πέναλτι και μια αποβολή (Μπατσινίλας του Παναθηναϊκού) πυροδότησαν το κλίμα, ενώ στα πέναλτι ήταν ο Νίκος Σαργκάνης που έγινε ο ήρωας!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Σαργκάνης, Χατζηαθανασίου, Βαμβακούλας, Καλιτζάκης, Μαυρίδης, Ζάετς (75’ Βλάχος), Σαραβάκος, Χριστοδούλου (46’ Μπατσινίλας), Χρ. Δημόπουλος, Ρότσα, Γεωργαμλής.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ταληκριάδης, Αποστολάκης, Χατζίδης, Αλεξίου, Μπανιώτης, Τσαλουχίδης, Μπονόβας (46’ Μουστακίδης), Ξανθόπουλος, Φούνες, Μητρόπουλος, Τσιαντάκης.

Τιτανομαχία

1994: Παναθηναϊκός -ΑΕΚ 2-2, παράταση 3-3,  4-2 στα πέναλτι

Γήπεδο: ΟΑΚΑ

Η ΑΕΚ έχει σηκώσει το πρωτάθλημα, στον πάγκο του Παναθηναϊκού ο Ρότσα διαδέχεται τον Όσιμ και εκείνο το ζεστό βράδυ του Μάη, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ  αρνούνται να ηττηθούν. Το 2-0 του Παναθηναϊκού γίνεται μέσα σε 7 λεπτά 2-2, πέντε λεπτά πριν τη λήξη της παράτασης είναι ο Μάρκος που ισοφαρίζει για τον Παναθηναϊκό (3-3) και το πέναλτι του Στράτου Αποστολάκη, δίνει το κύπελλο στο «τριφύλλι» σε έναν τελικό «ψυχοβγάλτη».

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Βάντσικ – Αποστολάκης, Γεωργιάδης Γ.Χ., Καλιτζάκης, Κολιτσιδάκης, Ουζουνίδης, Χριστοδούλου, Νιόπλιας, Μάρκος, Μπορέλι (67′ Μαραγκός), Βαζέχα (65′ Δώνης)

ΑΕΚ: Ατματζίδης – Καραγιάννης, Μανωλάς, Σταματής, Βλάχος (59′ Δημητριάδης), Αλεξανδρής, Σαμπανάτζοβιτς (48′ Τσάρτας), Σλίσκοβιτς, Κοπιτσής, Σαβέβσκι, Κασάπης

Σκόρερς: 31′ Βαζέχα, 54′ Μανωλάς (αυτoγκόλ), 71′ Αλεξανδρής, 77′ Δημητριάδης, 95′ Αλεξανδρής, 115′ Μάρκος

Ασπρόμαυρο comeback

2001: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 2-4 (Γήπεδο Νέας Φιλαδέλφειας)

16 χρόνια είχαν περάσει από τον τελευταίο τίτλο του ΠΑΟΚ (πρωτάθλημα) και οι Θεσσαλονικείς κατεβαίνουν στην Αθήνα με τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς να αντιμετωπίζει την πρώην του ομάδα, τον Ολυμπιακό, που στον πάγκο του έχει τον Τάκη Λεμονή. Το πρώτο ημίχρονο τελειώνει με τον δικέφαλο να προηγείται με 2-0, Γεωργιάδης σκοράρει το τρίτο γκολ με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου. Ο Τζόρτζεβιτς μειώνει σε 3-1, αλλά ο Ναλιτζής που έχει μπει ως αλλαγή κάνει το 4-1 και σβήνει τις όποιες ελπίδες των Πειραιωτών για επαναφορά, που απλά μειώνουν με τον Χούτο στο 89ο λεπτό.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ελευθερόπουλος, Μαυρογενίδης (46’ Πατσατζόγλου), Κωστούλας, Ανατολάκης, Γεωργάτος (67’ Λουτσιάνο), Ζε Ελίας, Γιανακόπουλος, Νινιάδης (46’ Χούτος), Τζιοβάνι, Τζόρτζεβιτς.

ΠΑΟΚ: Κόβιτς, Μπορμπόκης, Βενετίδης, Κατσαμπής, Κωνσταντινίδης, Αμπονσά (46’ Κουλακιώτης), Γεωργιάδης Γ.Χ. (77’ Ναλιτζής), Οκκάς (86’ Σπάσιτς), Ουντέζε, Καφές, Εγκωμίτης.

Σκόρερς: 4′ Εγκωμίτης, 31′  Μπορμπόκης, 46′ Γεωργιάδης, 77′ Τζόρτζεβιτς, 85′ Ναλιτζής, 89′ Χούτος

https://www.youtube.com/watch?v=jfyT_oZniCk
 

Ο πιο… μεγάλος τελικός

2009. Ολυμπιακός – ΑΕΚ 3-3, παράταση 4-4, 15-14 στα πέναλτι

Πάνω από τρεις ώρες και συνολικά 37 γκολ χρειάστηκαν για να αναδειχθεί ο κυπελλούχος Ελλάδας της σεζόν 2008-09. Ένα παιχνίδι που είχε τα πάντα. Ένταση, ανατροπές, αποβολές και τον Κάρολο Παπούλια να δηλώνει «μακάρι να μπορούσαμε να δώσουμε δύο κύπελλα».

Ο Σκόκο πετυχαίνει το 3-2 στο 90′, αλλά ο Ντάρμπισιρ ισοφαρίζει στο 96′! Στην παράταση το σκορ εκτοξεύεται στο 4-4, ενώ επιστρατεύτηκε μέχρι και ο Αντώνης Νικοπολίδης για να εκτελέσει πέναλτι, το οποίο και αποδείχθηκε το πιο καθοριστικό, αφού ήταν το γκολ του που έδωσε το τέταρτο νταμπλ μέσα σε μία πενταετία στους ερυθρόλευκους.

ΑΕΚ: Σάχα, Γεωργέας, Μαϊστόροβιτς, Κυργιάκος (62′ Αλεξόπουλος), Αλβες, Ενσαλίβα, Καφές, Μαντούκα (68′ Πελετιέρι), Σκόκο, Τζιμπούρ (77′ Εντίνιο), Μπλάνκο

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Αντζας, Α. Παπαδόπουλος, Ντομί, Πατσατζόγλου (46′ Ντάρμπισιρ, 97′ Οσκαρ), Ντουντού, Μπελούτσι, Λέτο (62′ Τζόρτζεβιτς), Γκαλέτι, Ντιόγκο

Σκόρερ: 4′ Μπλάνκο, 8΄Μπλάνκο,  47’ Ντάρμπισιρ, 70’ Ντουντού,  90′ Σκόκο,  , 90΄+6′ Ντάρμπισιρ,  102΄Γκαλέτι, 107΄Σκόκο