Στον κόσμο του, δεν υπάρχει ηθική, παρά μόνο νίκη. Πραγματιστής και αδυσώπητος, ο Tywin Lannister είναι ένας άνδρας που ακόμη και ο Machiavelli θα τον είχε αφίσα στο δωμάτιο του. Είναι ίσως ο πρώτος μαφιόζος, που διαθέτει όλες αυτές τις… αρετές των οικογενειών της ιταλικής μαφίας.

Και όπως θα ήθελε κι εκείνος, μπαίνουμε στο κατευθείαν στο ψητό. Δεν υπάρχει λόγος να περιαυτολογούμε!

Πιστεύεις πως ένα στέμμα σου δίνει δύναμη;

Η σκηνή μετά τον «κόκκινο γάμο», εκεί όπου ο Βασιλιάς πανηγυρίζει για τις δολοφονίες των αντιπάλων του, είναι ένα μακρόσυρτο μάθημα περί δύναμης και οικογένειας. Μαθήματα ηγεσίας στα οποία έχει συνηθίσει ο Tywin στα παιδιά του, αλλά και στους τηλεθεατές της επικής σειράς.

«Όποιος άνδρας έχει την ανάγκη να πει πως είναι ο Βασιλιάς, δεν είναι πραγματικός Βασιλιάς», είναι η πρώτη από ένα καταιγισμό ατακών. Μάλιστα, όταν ο γιος του, σημειώνει με νόημα πως «Μόλις έστειλες τον πιο ισχυρό άνδρα του Westeros στο κρεβάτι χωρίς να φάει βραδινό», εκείνος του απαντά με μια ατάκα βουτηγμένη στον κυνισμό… «Είσαι κουτός αν θεωρείς πως είναι (ο Βασιλιάς) ο πιο ισχυρός άνδρας. Αλήθεια πιστεύεις πως ένα στέμμα σου δίνει δύναμη;».

Ο Tywin μιλά σκληρά στο γιο του. Πιστεύει πως μια δυνατή οικογένεια κάνει αυτομάτως τα μέλη της ισχυρά. Και η πίστη του στην οικογένεια είναι που τον έκανε να μην πνίξει τον… γιο του, όταν τον είδε για πρώτη φορά και ήταν παραμορφωμένος. Ένας Lannister, δεν θα σκότωνε έναν άλλον Lannister. Ακόμη και στην περίπτωση που ο Tyrion «σκότωσε» τη μητέρα του στη γέννησή του. Ο Tywin παραμερίζει τα συναισθήματα του, για να κάνει την οικογένειά του δυνατή. Και αυτό ζητά επιτακτικά και από τα  παιδιά του.

Και φυσικά, όταν η συζήτηση πηγαίνει στον πόλεμο, τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα για τον ψυχρό, υπολογιστή, οπορτουνιστή,  Tywin.

«Γιατί είναι πιο τίμιο να σκοτωθούν 10.000 άνθρωποι σε μια μάχη;», απαντά στον…  ανθρωπιστή Tyrion, που εκφράζει τις αντιρρήσεις του για τον αποδεκατισμό των Stark και του στρατεύματός του. «Θες να γράψεις ένα τραγούδι για τους νεκρούς Stark, εμπρός καν’το», του λέει ειρωνικά και συνεχίζει κάνοντας σαφές για άλλη μια φορά πως «βρίσκομαι σε αυτόν τον κόσμο για να υπερασπίσω τους Lannisters, το αίμα μου». Η απάντηση του Tyrion, πως οι Βόρειοι δεν θα ξεχάσουν ποτέ αυτό που έγινε, μοιάζει να ικανοποιεί τον Tywin. «Ωραία, θα θυμούνται τι συμβαίνει όταν κατεβαίνουν προς το Νότο», είναι η απάντησή του. Ο Βορράς θα είναι άλλωστε του Tyrion, από τη στιγμή που ο πατέρας του αποφάσισε να παντρευτεί τη Sansa.

«Ο σωστός άνδρας κάνει τα πάντα για να βελτιώσει τη θέση της οικογένειάς του, παρακάμπτοντας τις όποιες προσωπικές επιθυμίες». Μάθημα νο1.

https://www.youtube.com/watch?v=-YBAvEOSwDE
 

Γδέρνοντας το έλαφι…

Ο Tywin Lannister φορά τα γάντια έχοντας στο χειρουργικό τραπέζι ένα ελάφι, το οποίο και γδέρνει. Σε μια από τις πιο εμβληματικές σκηνές της σειράς, ο άνθρωπος που κάνει τις μαριονέτες να χορεύουν, παραδίδει μερικά μαθήματα στρατηγικής στο γιο του.

«Σπαταλάς πολύ χρόνο με ανησυχώντας τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα». Αυτοπεποίθηση και απαξία για τους άλλους; Ναι! Γιατί όχι; Είναι Lannisters, οι πιο πλούσιοι και δυνατοί των 7 βασιλείων. Συνεχίζοντας στους ίδιο τέμπο, ο Tywin δίνει άλλη μια δυνατή ατάκα. «Ένα λιοντάρι (το έμβλημα της οικογένειας) δεν δίνει δεκάρα για τη γνώμη των προβάτων».

Η αφοσίωσή του στην οικογένεια και αυτό που επικοινωνεί προς τα έξω κυριαρχεί για άλλη μια φορά, όταν λέει στον γιο του πως πρέπει να πάρουν πίσω τον Tyrion που είναι αιχμάλωτος της Catelyn Stark. «Μπορεί να είναι ο «λιγότερο» Lannister από όλους μας, αλλά δεν παύει να είναι Lannister. Και κάθε μέρα που περνάει και παραμένει αιχμάλωτος, τόσο χάνει σεβασμό το όνομά μας», είναι το επικοινωνιακό μάθημα στον γιο του. Όταν εκείνος σπεύδει να του απαντήσει πως, άρα τον νοιάζει η γνώμη των άλλων, καταλαβαίνει το λάθος του. «Όχι, αυτό δεν είναι γνώμη, είναι γεγονός. Εάν κάποιος άλλος Οίκος αιχμαλωτίσει έναν άλλον δικό μας, δεν θα είμαστε πια μια οικογένεια που φοβούνται».

Και συνεχίζοντας να γδέρνει το ελάφι επισημαίνει πως όλοι θα πεθάνουν και θα σαπίζουν στο χώμα, την ώρα που κανείς δεν θα θυμάται την προσωπική δόξα του καθενός και την τιμή. «Το μόνο που διαρκεί είναι το όνομα της οικογένειας». Ένας ηγέτης που βλέπει μπροστά, ψύχραιμος αναλυτής των καταστάσεων, που δεν αφήνει τίποτε στην τύχη και είναι προετοιμασμένος να την αντιμετωπίσει!

Για να δεις τη σκηνή, πάτησε εδώ!

Έτσι πέφτουν οι Βασιλείς!

«Δεν με νοιάζει αν κρεμάστηκαν εκατό. Ένας άνδρας προσπάθησε να με σκοτώσει. Θέλω το όνομά του και θέλω το κεφάλι του». Ο Tywin Lannister έχει γλιτώσει από μια απόπειρα δολοφονίας και είναι έξαλλος. Όταν ο Gregor Clegane του λέει πως πρόκειται για μια οργάνωση ανταρτών που ονομάζεται «Αδελφότητα Χωρίς Λάβαρα», εκείνος δίνει ακόμη ένα μάθημα στρατηγικής.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αντάρτες πίσω από τις γραμμές μας, να μας παρενοχλούν με ατιμωρησία. Έτσι, εμείς μοιάζουμε ανόητοι και εκείνοι ήρωες! Έτσι πέφτουν οι Βασιλιάδες. Τους θέλω νεκρούς. Κάθε έναν από αυτούς». Αυτή είναι η εντολή με τον ιππότη του να απαντά κάπως soft… «Το να τους σκοτώσουμε, δεν είναι το πρόβλημα. Το να τους βρούμε είναι». Είναι αυτή μια απάντηση που ικανοποιεί τον Tywin. Προφανώς και όχι!

« Έχεις μαλακώσει, Clegane; Πάντα πίστευα ότι είχες ταλέντο στη βία. Κάψτε τα χωριά, κάψτε τα αγροκτήματα. Ας τους ενημερώσουμε τι σημαίνει να επιλέγεις τη λάθος πλευρά». 100% Tywin!

Ποιο είναι το γνώρισμα ενός καλού Βασιλιά;

Με τον Βασιλιά στο νεκροκρέβατο και τη μητέρα του μαζί με τον αδερφό του να τον θρηνούν, ο παππούς Tywin βρίσκει μια καλή ευκαιρία για να προετοιμάσει το νέο Βασιλιά, τον ανήλικο Tommen. Για τον κυνικό αρχηγό των Lannister, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για το πρώτο μάθημα. Ο προηγούμενος, ο νεκρός Βασιλιάς, αποδείχθηκε ατίθασος και δύσκολος στη χειραγώγηση. Αυτό δεν θα ξανασυμβεί!

Αφήνοντας την ιστορία των βασιλιάδων να μιλήσει, αντί απάντησης στην ερώτηση, παππούς και ανιψιός συμφωνούν πως ένας Βασιλιάς θα πρέπει να είναι σοφός, για να είναι καλός. Οτιδήποτε άλλο, θα τον οδηγήσει στο χώμα, αργά και γρήγορα.

«Ένας σοφός βασιλιάς γνωρίζει τι ξέρει και τι όχι. Ένας σοφός νεαρός βασιλιάς ακούει τους συμβούλους του και προσέχει τις συμβουλές τους, ώσπου να έρθει η ενηλικίωσή του. Και οι πιο σοφοί βασιλιάδες, συνεχίζουν να τους ακούν και για πολύ χρόνο μετά». Ο Tywin κάνει σαφές από την πρώτη στιγμή, τη νέα τάξη πραγμάτων. Και ο νεαρός Tommen, φαίνεται πως το αντιλαμβάνεται!

Για να δεις τη σκηνή, πάτησε εδώ