Στο πρώτο και το δεύτερο μέρος συγκρίναμε τους Βασιλιάδες και τις Βασίλισσες του Game of Thrones απέναντι στις πραγματικές ιστορικές προσωπικότητες με τις οποίες μοιράζονται αρετές αλλά κυρίως πάθη και αδυναμίες σε ένα τουρνουά μέχρι τελικής εξόντωσης. Φυσικά, από αυτή την σκληρή αντιπαράθεση δε θα μπορούσαν να λείπουν τα Χέρια του Βασιλιά, οι έμπιστοι άνδρες που βρίσκονται στη θέση του όποτε χρειάζεται και ασκούν απόλυτη εξουσία στο όνομα του. Κάθε αλυσίδα είναι τόσο δυνατή, όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της και τα Χέρια του Βασιλιά είναι ο δεύτερος κρίκος. 

 

Πρώτος Γύρος στην κατηγορία Χέρια του Βασιλιά

Οι Άρχοντες του Βορρά

Eddard Stark εναντίον του Richard Plantagenet Δούκα του Γιορκ

Έχουμε ξανααναφερθεί στις ομοιότητες μεταξύ του πρωταγωνιστή μας από την πρώτη σεζόν του Game of Thrones και του Δούκα του Γιορκ, πρώτου ηγέτη του Γιορκ κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Ρόδων και πατέρα του Βασιλιά Εδουάρδου IV και Ριχάρδου ΙΙΙ. Και οι δύο άνδρες ήταν στρατιωτικοί καριέρας και ισχυροί βόρειοι άρχοντες οι οποίοι ενεπλάκησαν στην πολιτική για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην βασιλική γραφειοκρατία, συγκρούστηκαν έντονα με μία ισχυρή και αδιάλλακτη Βασίλισσα που ασκούσε πολιτική επιρροή μέσω του συζύγου της και προσπάθησαν να ρίξουν τον διάδοχο του θρόνου από το θρόνο, υποστηρίζοντας ότι ήταν στην πραγματικότητα νόθα παιδιά, που τα φορτώθηκε ο βασιλιάς.

Εάν διαφέρουν είναι στο ότι ο Richard Plantagenet, Δούκας του Γιορκ ήταν οριακά καλύτερος στην πολιτική. Η συμμαχία του με τον Richard Neville, Κόμη του Warwick, του έδωσε αρκετή πολιτική δύναμη ώστε να χρηστεί Αντιβασιλέας και Λόρδος Προστάτης της Αγγλίας, και τους πόρους ώστε να ξεκινήσει πόλεμο ενάντια στη Βασίλισσα της Αγγλίας όταν τον έπαυσε από τα καθήκοντα του και τον ανακήρυξε προδότη. Ήταν αγαπητός από τους κοινούς ανθρώπους, αλλά αντιμετωπίστηκε με φόβο, καχυποψία και φθόνο από πολλούς από τους κορυφαίους ευγενείς στην Αγγλία. Όταν ο Richard προσπάθησε να καταλάβουν το στέμμα της Αγγλίας με το επιχείρημα ότι είχε μεγαλύτερο δικαίωμα στο θρόνο, απορρίφθηκε από το Κοινοβούλιο -που απλώς τον όρισε διάδοχο του Henry VI. Από την άλλη, ο Eddard ήταν σαφώς καλύτερος στρατιώτης -ενώ Richard ήταν στρατιωτικός σταδιοδρομίας, έχασε αρκετές μάχες, και τελικά έπεσε στην παγίδα μιας καταστροφικής επίθεσης στο Wakefield που οδήγησε στο θάνατό του. Αντίθετα, ο Eddard Stark ποτέ δεν έχασε μάχη.

Οπότε αυτός είναι ακόμα ένας αγώνας με οριακό αποτέλεσμα- αν οι δύο άνδρες συναντιόντουσαν στο πεδίο της μάχης, θα δίναμε τη νίκη στον Eddard Stark. Εάν συναντιόντουσαν στην αίθουσα ενός συμβουλίου, ο Richard Plantagenet θα είχε το πλεονέκτημα.

 

Αυτοί που ορίζουν τους Βασιλιάδες 

Tywin Lannister εναντίον Richard Neville, Κόμη του Warwick

Ο Tywin Lannister είναι Χέρι του Βασιλιά, Φύλακας της Δύσης, απόλυτος Άρχων των Westerlands, ο πλουσιότερος άδρας των Westeros και εξίσου ικανός, αν όχι αδίστακτος, διοικητής μάχης αλλά και ύπουλος πολιτικός. Ο ιστορικός του ομόλογος, ο Richard Neville, ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Αγγλία, επικεφαλής μιας ισχυρής πολιτικής δυναστείας, στρατιωτικός καριέρας αν και όχι αήττητός και ικανός πολιτικός.

Ακριβώς όπως ο Tywin Lannister βοήθησε τον Robert Baratheon να γίνει Βασιλιάς δολοφονώντας τα μέλη του Οίκου Targaryen στο King’s Landing, αφότου ο Βασιλιάς Aerys τον απομάκρυνε εξαιτίας της απόρριψης ενός γάμου, ο Richard Neville επιτέθηκε στον Edward IV του Γιορκ, όταν ο Edward παντρεύτηκε μια γαλλίδα πριγκίπισσα και κατόπιν αρνήθηκε να παντρευτούν τα αδέρφια του τις κόρες του Richard Neville. Ο Neville εξεγέρθηκε εναντίον του, τον συνέλαβε, προσπάθησε ανεπιτυχώς να τον κηρύξει απόκληρο του θρόνου ως νόθο παιδί υπέρ του George του Clarence και τότε συμμάχησε με την Margaret d’Anjou παντρεύοντας την κόρη του Άννα με τον Πρίγκιπα Edward του Lancaster. 

Διαβάστε ακόμα: Γυναίκες δηλητήριο και η Τρέλα του Θρόνου – Χαρακτήρες του Game of Thrones Vs Ιστορικά Πρόσωπα (Μέρος B’)

Το σημείο στο οποίο οι δύο άνδρες διαφέρουν είναι η μεθοδολογία τους: ο Richard Neville ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος της προπαγάνδας και των δημοσίων σχέσεων και αγαπητός από τους εμπόρους του Λονδίνου. Αντίθετα ο Tywin αγνοεί τι θα πει ήπια ισχύς και προτιμά την χρήση βίαιων θανάτων για να εκφοβίσει τους εχθρούς του, προκαλώντας τους θρύλους στο τραγούδι Rains of Castamere και τον Κόκκινο Γάμο.

Αυτό το ντέρμπι καταλήγει στην εξής ερώτηση: είναι καλύτερα να σε αγαπούν ή να σε φοβούνται;

 

Οι Πειρατές 

Davos Seaworth εναντίον του Καπετάνιου Henry Morgan

Ο ιππότης Davos Seaworth, Λόρδος του Rainwood, ναύαρχος της Στενής Θάλασσας και Χερί του Βασιλιά, γεννήθηκε ως ένας απλός Davos του Flea Bottom. Ένας πρώην λαθρέμπορος που έσωσε τον Stannis Baratheon με την έγκαιρη αποστολή τροφίμων, και του δόθηκε η τιμή του ιππότη και κομμένα δάχτυλα σαν ανταμοιβή. Τώρα, είναι το Χέρι και η συνείδηση του Βασιλιά Stannis.

Η ιστορική προσωπικότητα που θυμίζει στον Stannis αλλά και το ρούμι, είναι ο Καπετάνιος Henry Morgan που ξεκίνησε ως αξιωματικός του ναυτικού υπό τον Oliver Cromwell στην Καραϊβική. Καθώς του άρεσαν αυτά που συνάντησε στην Καραϊβική ο Henry Morgan χρησιμοποίησε την ναυτική εμπειρία του σε επιδρομές σε ισπανικούς οικισμούς στο Μεξικό, την Ονδούρα, την Γρενάδα και την Κολομβία. Κατάφερε να οριστεί κουρσάρος ναύαρχος ενός στόλου έντεκα πλοίων, τα οποία οδήγησε σε ένα ταξίδι αστραπή στην Καραϊβική, χάρη στα οποία κατέκτησε ολόκληρα νησιά τα οποία έκανε πειρατικούς παραδείσους, κατέστρεψε έναν ισπανικό στόλο στη λίμνη Maracaibo της Βενεζουέλας, λεηλάτησε μεταξύ άλλων την ίδια την πόλη του Παναμά, εξαιτίας του οποίου συνελήφθη επισήμως για πειρατεία από τους Άγγλους, δικάστηκε, αθωώθηκε και έγινε υποδιοικητής της Τζαμάικα. 

Ενώ και οι δύο άνδρες έχουν χιλιοτραγουδισμένες ναυτικές σταδιοδρομίές, ο Davos είναι σαφώς περισσότερο αμυντικός παίκτης και ο Captain Morgan περισσότερο επιθετικός παίκτης. Ο αποφασιστικός παράγοντας σε αυτό το ισόρροπο ματς είναι αν η αφοσίωση και η τύχη μπορούν να ξεπεράσουν την κλίση προς το χρυσάφι.

 

Οι δυσφημισμένοι 

Tyrion Lannister εναντίον του Richard III και του Κλαύδιου

Ο Tyrion Lannister είναι ένας συνδυασμός δύο διαφορετικών πολιτικών προσωπικοτήτων, του Richard III του Γιορκ, Δούκα του Gloucester και Βασιλιά της Αγγλίας και του Αυτοκράτορα Κλαύδιου: και οι τρεις γεννήθηκαν με κάποια αναπηρία που έκανε τους ανθρώπους να τους περιφρονούν ή η αναπηρία τους χρησιμοποιήθηκε από αντιπάλους τους ως προπαγάνδα, αλλά και οι τρεις αποδείχτηκαν ικανότατοι στη διοίκηση.

Ως προς τις διαφορές, ενώ αμφότεροι ο Tyrion και ο Κλαύδιος ήταν ικανοί διαχειριστές της εξουσίας, ο Κλαύδιος δεν πάτησε ποτέ ο ίδιος το πόδι του στο πεδίο της μάχης, ενώ ο Tyrion έχει δώσει και έχει κερδίσει δύο μεγάλες μάχες, τη μάχη του Green Fork και του Blackwater. Έτσι, σαφώς έχει ένα στρατιωτικό πλεονέκτημα σε σχέση με το εν λόγω μέλος της αντίπαλης ομάδας. Ωστόσο, ο Richard III έχει σε αυτό το σημείο κάποιο πλεονέκτημα -στη σύντομη ζωή του, ο Richard πολέμησε και διακρίθηκε στις μάχες του Barnet, Tewksbury, Berwick-on-Tweed και απέτυχε παρολίγον να δολοφονήσει τον Henry Tudor (αργότερα Henry VII) στη μάχη του Bosworth Field. 

Την ίδια στιγμή, ενώ ο Richard ήταν ένας αρκετά ικανός πολιτικός για να πάρει το θρόνο από τα ανίψια του, να εξαλείψει την οικογένεια Woodville, τον  Βαρώνο Hastings και το Δούκα του Buckingham, δεν κατάφερε να εξουδετερώσει τους Γάλλους, οι οποίοι υποστήριξαν τον Henry Tudor και προδόθηκε από τους Stanleys και τους Percys στο Barnet Heath. Ο Tyrion είναι ένας πιο ικανός πολιτικός, ο οποίος κατάφερε μέχρι σήμερα να επιβιώσει από όλες τις προδοσίες του -αν και πρέπει να σημειωθεί ότι ο Κλαύδιος , ενώ δηλητηριάστηκε από τη σύζυγό του, κατάφερε να επιβιώσει μέσα από τη βασιλεία τριών αυτοκρατόρων ως μέλος μιας οικογένειας τόσο δολοφονικής και αιμομικτικής που κάνουν τους Lannisters να φαίνονται γατάκια. 

Και αυτή η αντιπαράθεση είναι αμφίρροπη – η στρατιωτική εμπειρία του Richard III διασώζει τον απόλυτο ερασιτεχνικό του Κλαύδιου και ο Κλαύδιος δανείζει τον πολιτικό του νου στην ομάδα, ενώ ο Tyrion είναι πιο πολύ το πλήρες πακέτο.

 

Αποτελέσματα Πρώτου Γύρου στην κατηγορία Χέρια του Βασιλιά 

Και σε αυτό το γύρο παρακολουθήσαμε τέσσερα έντονα ανταγωνιστικά παιχνίδια, καθώς οι Westerosi αντιμετώπισαν ιστορικές προσωπικότητες για το δικαίωμα να εκπροσωπούν τους εαυτούς τους. Και μετά από διαβούλευση με έναν σκιερό πάνελ δικαστών, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής …

Οι Άρχοντες του Βορρά: Νικητής ο Richard Plantagenet, Δούκας του Γιορκ

Ενώ ο Eddard Stark έχει την καλύτερη στρατιωτική πορεία, ο Richard του Γιορκ κατόρθωσε να νικήσει την Margaret d’Anjou τρεις φορές (εν μέρει χάρη στην ανώτερη πολιτική οξυδέρκεια του), κάτι το οποίο είναι τρεις φορές περισσότερο από οτιδήποτε έκανε ποτέ ο Ned.

Αυτοί που ορίζουν τους Βασιλιάδες: Νικητής ο Tywin Lannister 

Αν και οι δύο άνδρες είχαν πλούτο, πολιτική δύναμη και μια στιβαρή (αλλά όχι τέλεια) στρατιωτική σταδιοδρομία, τελικά ο Tywin προηγείται χάρη στον αδίστακτο χαρακτήρα του. Ο Warwick ποτέ δεν ήταν πρόθυμος να τραβήξει τη σκανδάλη, αν αυτό σήμαινε ότι θα γίνει μισητός.

Οι Πειρατές: Νικητής ο Davos Seaworth

Ο Henry Morgan μπορεί να έγινε κυβερνήτης της Τζαμάικα, αλλά ποτέ δεν κατάφερε τίποτα χάρη σε αυτό και πέθανε αδέκαρος και καταχρεωμένος. Αντίθετα, ο Davos είναι Χέρι του Βασιλιά και αποφασίζει για την πολιτική του Stannis Baratheon.

Οι δυσφημισμένοι: Νικητής ο Tyrion Lannister

Καλύτερη στρατιωτικός νους από τον Κλαύδιο και καλύτερος πολιτικός επιζών από τον Richard, ο Tyrion τους κερδίζει και τους δύο και περνάει στην επόμενη πίστα.

Πηγή: Esquire (του Steven Attewell) / Επιμέλεια: Σοφία Μανδηλαρά