«Διεθνείς» Έλληνες, ακτιβιστές, επιστήμονες, κομματικά στελέχη «στριμώχνονται» στις λίστες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, για τον… τελικό των Ευρωεκλογών. Και από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να ανεβάσει τον πήχη, φαίνεται πως η Συγγρού «σηκώνει» το γάντι, με τις επιλογές της, στην προσπάθεια να μην επιτρέψει την Κουμουνδούρου να εκμεταλλευτεί το momentum. Άνθρωποι προβεβλημένοι για διαφορετικούς λόγους συγκροτούν τα δύο ψηφοδέλτια. 

Το δίδυμο της τελευταίας στιγμής, αυτό του Σταύρου Ξαρχάκου και του Θοδωρή Ζαγοράκη, φαίνεται πως αποτέλεσε τον άσο στο μανίκι της Συγγρού. Και εάν τον γνωστό συνθέτη τον έχουμε δει και άλλες φορές στον πολιτικό στίβο, ως δημοτικό σύμβουλο στο Δήμο Αθηναίων, Αντιδήμαρχο Πολιτιστικών Θεμάτων, βουλευτή Αθηνών και ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία (2000-2004), η υποψηφιότητα του πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή και πρώην προέδρου του ΠΑΟΚ ήταν έκπληξη.

Η αλήθεια είναι πως ο captain της ομάδας της Εθνικής του 2004, είχε δεχθεί και στο παρελθόν προτάσεις να κατέβει στην πολιτική, αλλά δεν είχε ενδώσει μέχρι σήμερα.

Άνοιγμα στην ευρύτερη Δεξιά επιχειρείται με την υποψηφιότητα του Γιώργου Κύρτσου, που ήταν υποψήφιος με το συνδυασμό του ΛΑΟΣ το 2012. Ο εκδότης θα παλέψει για μια θέση με τη συνάδελφό του, Μαρία Σπυράκη, που η υποψηφιότητά της ήταν ακόμη μια έκπληξη. Παραμένοντας στον ίδιο επαγγελματικό χώρο, η ΝΔ κατεβάζει δύο δοκιμασμένες υποψηφιότητες, αυτές των Μανώλη Μαυρομμάτη, εν ενεργεία ευρωβουλευτή, αλλά και της δημοσιογράφου και παρουσιάστριας Νατάσας Ράγιου.

Μια υποψηφιότητα αναπάντεχη, αλλά και ειδικού βάρους είναι αυτή του καθηγητή Ιατρικής, Χριστόδουλου Στεφανάδη, ενός λαμπρού επιστήμονα, ενώ ανάλογη θεωρείται και αυτή της διευθύντριας της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του υπ. Εξωτερικών, Φωτεινής Τομαή.

Στο πλαίσιο του ανοίγματος προς το ΛΑΟΣ, είναι και η υποψηφιότητα της Νίκης Τζαβέλλα, που είχε εκλεγεί βουλευτής με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ και επέστρεψε σε αυτήν, αν και είναι εκλεγμένη ευρωβουλευτής με το συνδυασμό του κόμματος του Γιώργου Καρατζαφέρη. Επίσης, στην ευρωλίστα της ΝΔ φιγουράρουν τα ονόματα της πρώην βουλευτή, Ελίζας Βόζενμπεργκ, των νυν βουλευτών Μανώλη Κεφαλογιάννη και Κώστα Μουσουρούλη, ενώ εκ νέου εκλογή διεκδικεί και η Ρόδη Κράτσα, ανανεώνοντας για 5η συνεχόμενη φορά τη θητεία της.

Αξίζει να αναφέρουμε και τα δύο «αγκάθια». Το πρώτο ήταν αυτό της Μαριέττας Γιαννάκου, που δεν θέλησε να είναι εκ νέου υποψήφια, αλλά και της απόσυρσης της υποψηφιότητας του Φαήλου Κρανιδιώτη, μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο Μπαλτάκου.

 

ΣΥΡΙΖΑ

Οσμή έντασης υπήρξε το βράδυ της Κυριακής στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑΣ, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και την Αριστερή Πλατφόρμα να διαφοροποιείται από τις επιλογές και να ψηφίζει λευκό. Αργά το βράδυ αποφασίστηκε να διεξαχθεί ψηφοφορία, κατά την οποία θα αναδειχθούν 15 εξωκομματικές προσωπικότητες και οι άλλοι έξι θα αναδειχθούν στα μέσα της εβδομάδας , πιθανόν την προσεχή Τετάρτη.

Ο Λάκης Λαζόπουλος είναι το μεγάλο όνομα που έχει βολιδοσκοπηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει σε αναμμένα κάρβουνα την Κουμουνδούρου που περιμένει το «ναι» του, ενώ αρκετά είναι τα γνωστά και τηλεοπτικά ονόματα του συνδυασμού. Όπως αυτό του δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου, του συναδέλφου του και αρθρογράφου της Καθημερινής, Νίκου Ξυδάκη, αλλά και της δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Αλεξάνδρας Χρηστακάκη. Δύο συνταγματολόγοι με έντονη τηλεοπτική παρουσία, ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Κώστας Χρυσόγονος, θα δώσουν την πρώτη τους εκλογική μάχη. Επίσης, μια ηθοποιός και σκηνοθέτις, η Μάνια Παπαδημητρίου κάνει την παρθενική της εμφάνιση στον πολιτικό στίβο.

Με πολλούς συμβολισμούς είναι και οι υποψηφιότητες της Κωνσταντίνας Κούνεβα, όπως και της καθαρίστριας Δήμητρας Μανώλη, ενώ στο ψηφοδέλτιο υπάρχει και ο Ρομά, Σουλεϊμάν Σατιχά.

Το ευρωψηφοδέλτιο θα συμπληρωθεί με 21 κομματικά στελέχη.