Στο πρώτο μέρος συγκρίναμε τους Βασιλιάδες του Game of Thrones με τις πραγματικές ιστορικές προσωπικότητες με τις οποίες μοιράζονται αρετές αλλά κυρίως πάθη και αδυναμίες σε ένα τουρνουά μέχρι τελικής εξόντωσης. Στο δεύτερο μέρος είναι η σειρά των βασιλισσών του Game of Thrones να περάσουν τη σκληρή δοκιμασία απέναντι στις πραγματικές γυναίκες που κυρίευσαν τον κόσμο για να βγουν νικήτριες ή να καταστραφούν. Όπως εξάλλου λέει η ίδια η σειρά στη νέα σεζόν που μόλις ξεκίνησε «Όλοι οι άνδρες πρέπει να πεθάνουν». Και οι γυναίκες επίσης, συμπληρώνουμε εμείς.

 

Πρώτος Γύρος στην Κατηγορία Βασίλισσες

Οι κόκκινες βασίλισσες

Cersei Lannister εναντίον της Margaret dAnjou

Το ιστορικό πρόσωπο που αντιστοιχεί στην Cersei Lannister, η Βασίλισσα Margaret d’Anjou του Οίκου του Λάνκαστερ, μοιραζόταν πολλά από τα πλεονεκτήματα αλλά και τις αδυναμίες της με την Βασίλισσα του Westeros. Και οι δύο γυναίκες ήταν ατρόμητες πρωταθλήτριες για τους στόχους των οικογενειών τους: η Cersei έχει διαπράξει μοιχεία, προδοσία, δολοφονίες και ανέτρεψε την αντιβασιλεία του Eddard Stark για να τοποθετήσει τον γιο της στον Σιδερένιο Θρόνο και να τον κρατήσει εκεί. Η Margaret d’Anjou ηγήθηκε του Λάνκαστερ σε μια συγκλονιστική σειρά από νίκες και ήττες που την οδήγησαν στην εξορία αλλά και τον επαναπατρισμό τουλάχιστον τρείς φορές. Είτε Lannister, είτε Λάνκαστερ, οι κόκκινες βασίλισσες δεν τα παρατάνε ποτέ.

Ομοίως, αμφότερες πάλεψαν για να ξεπεράσουν επιθέσεις λόγω της γυναικείας τους φύσης στο δικαίωμά τους στην εξουσία- η Cersei υποχρεώθηκε να παντρευτεί τον Robert Baratheon, αντιμετώπισε δημόσιες κατηγορίες από τον Stannis Baratheon για αιμομιξία και μοιχεία, και στη συνέχεια ο πατέρας της την ανάγκασε σε έναν υποχρεωτικό δεύτερο γάμο. Η Margaret επανειλημμένα ήρθε αντιμέτωπη με κατηγορίες από τον Δούκα του Γιορκ και τον Κόμη του Warwick ότι ο γιος της, Edward του Λάνκαστερ, ήταν μπάσταρδος που είχε συλληφθεί με τη βοήθεια του συμμάχου της, Δούκα του Somerset.

Το σημείο στο οποίοι οι δύο βασίλισσες διαφέρουν είναι το πολιτικό τους στυλ: η Cersei έχει από πίσω της τη δύναμη και τον πλούτο του Οίκου Lannister, και πάντα στηριζόταν στον αδερφό της Jaime, τον πατέρα της Tywin, τον ξάδερφό της Lancel, ή τους φρουρούς της οικογένειας για να ασκήσει εξουσία – όμως, η άλλη πλευρά αυτού του νομίσματος είναι ότι η Cersei περιφρονεί τις πολιτικές συμμαχίες και προσπαθεί να συγκεντρώνει εξουσία στα χέρια των Lannister. Αντίθετα, η Margaret D’Anjou ήταν η κόρη ενός φτωχού, γαλλικής καταγωγής Βασιλιά, και ως εκ τούτου έπρεπε να καλλιεργήσει μια ισχυρή σχέση με τους ακολούθους της προσφέροντας βασιλικά προνόμια σε μια σειρά από ισχυρές οικογένειες. Αν και αυτές οι συμμαχίες βοήθησαν την Margaret να δημιουργήσει αρκετές φορές στρατό για να κουβαλήσει τα λάβαρα του Οίκου της, δεν ήταν όλοι εξίσου πιστοί και υπέστη επανειλημμένες αποστασίες.

Οπότε το ερώτημα είναι: καλύτερα να στηρίζεσαι στο ίδιο σου το αίμα ή η απομόνωση αυτής της επιλογής και η ζήλεια ναρκοθετούν την εξουσία σου;

 

Τα ρόδα

Margaery Tyrell εναντίον της Anne Boleyn

Μία από τις πιο σημαντικές λεπτομέρειες που δεν πέρασαν ποτέ από το βιβλίο στην τηλεοπτική απόδοση της σειράς είναι ότι, πριν το θάνατο του Βασιλιά Robert, ο αδερφός του Renly και ο εραστής του αδερφού του Loras Tyrell σχεδίαζαν να κάνουν την Margaery Tyrell ερωμένη του Robert Baratheon ώστε να αντικαταστήσουν την Cersei Lannister ως Βασίλισσα. Αυτό το στοιχείο αλλά και η κοινή τους ομορφιά και αξιοσημείωτη πολιτική ικανότητα, δημιουργούν τη βάση του παραλληλισμού μεταξύ της Margaery Tyrell και της Anne Boleyn, που και οι δύο διεκδίκησαν έναν παντρεμένο βασιλιά ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε απαράμιλλος μαχητής και αθλητής πριν κολυμπήσει στο λίπος εξαιτίας των απολαύσεων και της κρίσης της μέσης ηλικίας. Επίσης, και οι δύο ήταν υποτιθέμενες παρθένες που έπρεπε να ξεπεράσουν μια προηγούμενη άβολη κατάσταση, ενώ και οι δυο είχαν εμπλακεί σε μια μακρά πολιτική σύγκρουση με γηραιότερες γυναίκες από ισχυρές οικογένειες ευγενών.

Διαβάστε ακόμα: Η Τρέλα των Θρόνων – Χαρακτήρες του Game of Thrones vs Ιστορικά Πρόσωπα (Μέρος Α’)

Σε αντίθεση με την ιστορική της δίδυμη αδερφή, η Margaery έχει περισσότερα πολιτικά βέλη στη βαλλίστρα της- η Anne Boleyn ήταν μόνο η κόρη ενός ιππότη (αν και συγγενής με το Δούκα του Norfolk), με λίγους πολιτικούς συμμάχους ανάμεσα στις οικογένειες των ευγενών της Αγγλίας οι οποίοι γρήγορα στράφηκαν εναντίον της μόλις έχασε την εύνοια του βασιλιά. Η Margaery είναι Tyrell του Highgarden, με έναν ισχυρό στρατό 100.000 ανδρών και, εξίσου ισχυρό όπλο, τον έλεγχο των κύριων πηγών τροφίμων του Νότου.

Πραγματικά, αυτό πρέπει να είναι το πιο κοντινό αποτέλεσμα του τουρνουά, αλλά όποια από τις δύο και αν κυριαρχήσει, νικήτρια της καρδιά μας θα είναι η Natalie Dormer.

 

Οι νύφες των καβαλάρηδων

Daenerys Targaryen εναντίον της Honoria

Είναι δύσκολο να βρεθεί ιστορικό πρόσωπο ανάλογο της τελευταίας απογόνου της βασιλικής οικογένειας των αναβατών των δράκων, η οποία μάλιστα δίνει ζωή σε τρεις δράκους. Αλλά υπάρχει μια ιστορική προσωπικότητα που την πλησιάζει: η Justa Grata Honoria.

Η Honoria ήταν η μεγαλύτερη αδερφή του αυτοκράτορα Βαλεντινιανού III, της δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Μια φιλόδοξη και ισχυρογνώμων γυναίκα, που ονομάστηκε Augusta (η λατινική λέξη που σημαίνει Αυτοκράτειρα), η Honoria επαναστάτησε ενάντια στον ασφαλή και βαρετό γάμο που κανόνισε ο αδελφός της για να την απομακρύνει από το να προσπαθεί να καταλάβει τον θρόνο του και έστειλε επιστολή στον Αττίλα με την υπόσχεση ότι θα τον παντρευτεί και θα του παραδώσει το ήμισυ της Γαλατίας αν την βοηθήσει να ανατρέψει τον αδελφό της. Ο Αττίλας άδραξε την ευκαιρία, δέχτηκε και εισέβαλλε στην Γαλατία και κατόπιν στην Ιταλία. Τότε ο Βαλεντινιανός ΙΙΙ απέτρεψε το γάμο και κυριολεκτικά έκανε στάχτη τη χώρα.

Όπως η Daenerys, και η Honoria έχασε τον αγαπημένο της σε μια απροσδόκητη και άκαιρη περίσταση – ο Drogo πέθανε από λοίμωξη λόγω ενός μικρού τραυματισμού (ή από δηλητήριο), ο Αττίλας λιποθύμησε μεθυσμένος σε μια γιορτή, υπέστη μαζική αιμορραγία από τη μύτη, και πνίγηκε με το ίδιο του το αίμα.

Δυστυχώς για την Honoria, αυτός ήταν ένας πολύ μονομερής γύρος: ο Αττίλας και η μισή Γαλατία δεν συγκρίνονται με τους τρεις δράκους της Daenerys που μεγαλώνουν γρήγορα. Δε θα στοιχηματίζαμε πολλά σε αυτή τη σύγκριση.

 

Οι φωνές του Θεού

Melisandre από το Asshai εναντίον του Grigori Rasputin

Η Selyse μπορεί να είναι η γυναίκα του Stannis με βάση το νόμο, αλλά όλοι (ακόμα και η ίδια η Selyse) ξέρουν ότι η πραγματική βασίλισσα του Stannis είναι η Κόκκινη Ιέρεια του R’hllor, Melisandre από το Asshai. Ο ιστορικός της ομόλογος είναι ο περίφημος και θρυλικός μυστικιστής Grigori Rasputin. Αμφότεροι συνδυάζουν χαρισματικές προσωπικότητες και σεξουαλικό μαγνητισμό με μαγικές ικανότητες, που χρησιμοποιούν για την πολιτική τους επιρροή, αρχικά μέσω της συζύγου του Μονάρχη.

Επιπλέον, και οι δύο προσωπικότητες ήταν εξαιρετικά ανθεκτικές σε απόπειρες δολοφονίας- η Melisandre έχει ανοσία στο δηλητήριο. Ο Rasputin αρχικά επέζησε από την επίθεση οπαδού άλλου μυστικιστή τον Ιούλιο του 1914 που τον άφησε με τα σπλάχνα έξω από το κορμί του. Στη συνέχεια, το 1916 δηλητηριάστηκε, πυροβολήθηκε τέσσερις φορές, μετά προσπάθησε να στραγγαλίσει τον επίδοξο δολοφόνο του, πυροβολήθηκε και πάλι, υπέστη επίθεση με ρόπαλο, τον μαχαίρωσαν και τον πέταξαν μέσα από μια τρύπα στον πάγο σε ποτάμι, αν και οι θεωρίες διίστανται σχετικά με το αν ήταν ήδη νεκρός όταν κατέληξε στον πάτο του παγωμένου ποταμού ή τελικά πνίγηκε. Είναι άγνωστο κατά πόσο η Melisandre θα μπορούσε να επιβιώσει μίας σωματικής επίθεσης ή πυροβολισμού.

Διαβάστε ακόμα: Κάτσε πάνω στον… θρόνο! – Αυτοί είναι οι ήρωες του «Game of Thrones» που θέλουμε να δικαιωθούν

Έτσι, αυτός ο αγώνας θέτει το εξής ερώτημα: θα μπορούσε η πίστη του Rasputin να θεραπεύσει τις θανατηφόρες μαχαιριές του σκιώδους δολοφόνου- μωρού της Melisandre;

 

Αποτελέσματα Πρώτου Γύρου στην Κατηγορία Βασίλισσες

Και σε αυτό το γύρο παρακολουθήσαμε τέσσερα έντονα ανταγωνιστικά παιχνίδια, καθώς οι Westerosi αντιμετώπισαν ιστορικές προσωπικότητες για το δικαίωμα να εκπροσωπούν τους εαυτούς τους. Και μετά από διαβούλευση με έναν σκιερό πάνελ δικαστών, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής …

Οι κόκκινες βασίλισσες: Νικήτρια η Margaret d’Anjou

Ενώ και οι δύο πλευρές διαθέτουν μεγάλους στρατούς και εντυπωσιακή δύναμης της θέλησης τους, η Margaret d’Anjou επέδειξε μια πολύτιμη ικανότητα στη δημιουργία πολιτικών συμμαχιών που η Cersei πολύ απλά δε θα μπορούσε ποτέ να ανταγωνιστεί.

Τα ρόδα: Νικήτρια η Margaery Tyrell

Ενώ η Anne Boleyn έχει την εμπειρία ενός βετεράνου, οι οικογενειακοί δεσμοί της Margaery της έδωσαν ένα βαθμό πολιτικής προστασίας που η απλή κόρη ιππότη δεν είχε ποτέ, και αυτό κάνει όλη τη διαφορά.

Οι νύφες των καβαλάρηδων: Nικήτρια η Daenerys Targaryen

Η απόλυτη έκρηξη. Η DRACARYS κερδίζει τον Αττίλα σε κάθε ευκαιρία.

Οι φωνές του Θεού: Nικήτρια η Melisandre του Asshai

Ο Rasputin έδειξε μια αξιοσημείωτη ικανότητα να απορροφά τη σωματική βία αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει τα μωρά σκιώδεις δολοφόνους της Melisandre.

Πηγή: Esquire (του Steven Attewell) / Επιμέλεια: Σοφία Μανδηλαρά