Τι κι αν δεν μας άρεσε ποτέ το κομμάτι «ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς». Η ουσία είναι ότι έκρυβε μια μεγάλη αλήθεια (και όχι δεν εννοούμε ότι ο νέος είναι πάντα πιο ωραίος). Αλλά σίγουρα πάντα ο παλιός είναι αλλιώς και πιο σοφός. Γιατί κουβαλάει χρόνια εμπειρίας.

Και μπορεί όσο πιο νέοι είμαστε να μην θέλουμε να καταλάβουμε αυτές τις σοφίες και να διαμαρτυρόμαστε για τα σκουριασμένα μυαλά και αντιλήψεις, αλλά τελικά όσο μεγαλώνουμε βλέπουμε το νόημα πίσω από μερικές κουβέντες.

Για αυτό και το Esquire αποφάσισε να ασχοληθεί με τις σοφίες και τα μαθήματα ζωής έμπειρων ανδρών. Αξίζει να δώσουμε λίγο προσοχή.

 

«Όσο μεγαλώνεις δεν φοβάσαι την αμφιβολία. Η αμφιβολία δεν ορίζει το “παιχνίδι”. Όσο μεγαλώνεις αποβάλεις από μέσα σου τις αγωνίες» – Clint Eastwood (ηθοποιός/σκηνοθέτης)

 

«Ένας σοφός άνθρωπος, ο Ray Price, μου είπε πρόσφατα πως μόνο ένα πράγμα έμαθε στη ζωή του. Όταν το ρώτησα ποιο είναι, μου απάντησε: “Τα λεφτά ερεθίζουν τις γυναίκες”» – Willie Nelson (μουσικός)

 

«Δεν αναλύω τον εαυτό μου. Απλά κάνω αυτό που θέλω να κάνω» – Ray Charles (μουσικός)

 

«Αυτό που σκέφτεσαι, αυτό γίνεσαι» – Muhammad Ali (μποξέρ)

 

«Ο πατέρας μου πάντα έλεγε “κάνε ότι καλύτερο μπορείς και ότι γίνει”. Πάντα έδινε σημασία στην καλή προσπάθεια, παρά στο τελικό αποτέλεσμα» – Ted Kennedy (πολιτικός)

 

«Όσο άσχημα κι αν είναι τα πράγματα πρέπει να ξέρεις ότι μπορεί να γίνουν και χειρότερα» – Kirk Douglas (ηθοποιός)

 

«Πρέπει να δημιουργήσεις τη ζωή σου. Να τη φτιάξεις σαν ένα γλυπτό» – William Shatner (ηθοποιός)

 

«Μπορώ να πω σε έναν νέο άνθρωπο ποια λάθη να αποφύγει στη ζωή του, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα τα κάνει» – Burt Reynolds (ηθοποιός)