Η δημοσιοποίηση της συνομιλίας του Τάκη Μπαλτάκου με τον Ηλία Κασιδιάρη δεν φαίνεται να ανέβασε τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που  διενεργήθηκε στις 3 και 4 Απριλίου 2014. Αμέσως μετά, δηλαδή, τη δημοσιοποίηση από τη Χρυσή Αυγή του βίντεο της συνομιλίας Κασιδιάρη – Μπαλτάκου.

Αν και τα ευρήματα παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, εν τούτοις, για άλλη μια φορά, οι αναποφάσιστοι και εκείνοι που σκοπεύουν να ψηφίσουν άκυρο ή λευκό, φαίνεται να διαμορφώνουν ένα πολιτικό σκηνικό γεμάτο κουίζ.

Αυτό που προκαλούσε έντονη ανησυχία ήταν το πώς θα αντιδρούσαν οι ψηφοφόροι έπειτα από τη δημοσιοποίηση των ποσοστών της ΧΑ, καθώς πολλοί προεξοφλούσαν πως τα ποσοστά της θα εκτινασσόταν. Προφανώς και διαψεύστηκαν, αφού στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, λαμβάνει ποσοστό 7,5%. Σχεδόν αμετάβλητο δηλαδή από αυτό που λάμβανε σχεδόν στο σύνολο των δημοσκοπήσεων.

Διαβάστε επίσης: Πόσο αντισυστημική είναι η Χρυσή Αυγή;

Ένα άλλο στοιχείο που αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ήταν τα ποσοστά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αφού η αποκάλυψη του βίντεο ήταν πλήγμα για την κυβέρνηση. Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πήρε μεν «κεφάλι», η απόσταση όμως, που το χωρίζει από τη ΝΔ είναι της τάξης του 2.5%. Η διαφορά είναι μικρή εάν λάβει κανείς υπόψη πως το νέο ήταν ακόμη «φρέσκο».

Η  ΝΔ είναι κοντά στα ποσοστά της, καθώς φαίνεται πως η πόλωση της προηγούμενης Κυριακής με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, λειτούργησε. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στο 19.5%, αλλά ακόμη είναι μακριά από το στόχο του, αφού έχει ανεβάσει τον πήχη πολύ ψηλά, που είναι να πάρει μια ξεκάθαρη και με μεγάλη διαφορά νίκη.

Στην τρίτη θέση συναντάμε Το Ποτάμι, που μάλλον παγιώνεται στα ποσοστά από 8 έως 10%, Τέταρτη είναι η Χρυσή Αυγή, στο 7,5% και αμέσως μετά το ΚΚΕ, που πλέον βρίσκεται στο 7%. Η πολυδιαφημισμένη Ελιά, με το ευρωψηφοδέλτιό της να έχει γίνει γνωστό βρίσκεται μόλις στο 4,5%, ενώ μία μονάδα πιο κάτω βρίσκονται οι ΑΝΕΛ. Σε ποσοστό ιστορικού χαμηλού των τελευταίων ετών φαίνεται πως κινείται η ΔΗΜΑΡ, αφού βρίσκεται στο 2%, ενώ στο 1% βρίσκεται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Οι εκπλήξεις ανάλογα την ηλικιακή ομάδα

Το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων είναι στις ηλικίες από 18-34 ετών, που φτάνει το 24%. Στο ίδιο ηλικιακό γκρουπ, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος με 16,5%, τέσσερις μονάδες πιο κάτω βρίσκεται η ΝΔ (12%), ακολουθεί με μικρή διαφορά το Ποτάμι (11,5%) και τέταρτη είναι η Χρυσή Αυγή (11%).

Στις ηλικίες 35-54 ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί την πρώτη θέση με 23% και τη ΝΔ στη δεύτερη θέση με 13,5. Αξίζει να αναφέρουμε πως στο συγκεκριμένο γκρουπ η Ελιά σημειώνει ποσοστό της τάξης του 2%, ενώ το ΚΚΕ βρίσκεται στο 9,5%.

Στις ηλικίες 55+ η κορυφή αλλάζει αφού η ΝΔ προηγείται με 24,5% έναντι του 18,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το γκρουπ δίνει 7,5% στην Ελιά, ενώ Το Ποτάμι στη συγκεκριμένη ομάδα δείχνει πως υστερεί. 

Τι προτιμούν οι άνδρες και πως ψηφίζουν οι γυναίκες

Αλλά και το κριτήριο του φύλου παρουσιάζει ενδιαφέρον στην πρόθεση ψήφου.

Οι άνδρες προτιμούν τη ΝΔ (17,5%), τον ΣΥΡΙΖΑ (21,5%) και τη Χρυσή Αυγή (10%) ενώ όλα τα άλλα κόμματα βρίσκονται κάτω του 10%.

Το Ποτάμι είναι το μόνο κόμμα που το ποσοστό των γυναικών ψηφοφόρων του είναι μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών. Κατά τα άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στις γυναίκες με 18%, ενώ με μικρή διαφορά, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η ΝΔ (17%). Ένα άλλο σημαντικό εύρημα είναι πως τα κόμματα θα πρέπει να στοχεύσουν πιο πολύ στις γυναίκες, αφού εκείνες είναι που δηλώνουν αναποφάσιστες σε μεγαλύτερο βαθμό (28%), από τους άνδρες (16%).

Δείτε ολόκληρη την δημοσκόπηση: