Το ημερολόγιο έγραφε 8 Απριλίου 1994 και έμοιαζε μια ακόμα συνηθισμένη μέρα, τουλάχιστον για τον ηλεκτρολόγο Gary Smith. Έπρεπε να πάει στην οδό 171 Lake Washington Boulevard East του Σηάτλ προκειμένου να διορθώσει μια βλάβη. Όταν μπαίνει στο σπίτι βρίσκει τον ιδιοκτήτη ξαπλωμένο στο πάτωμα. Στην αρχή πίστευε ότι κοιμόταν, όμως μετά από λίγο βλέπει κηλίδες από αίμα και ένα περίστροφο πεταμένο δίπλα. Τότε κατάλαβε. Ο Kurt Cobain ήταν νεκρός.

Σύμφωνα με τις αρχές, που έσπευσαν στο σπίτι, ο leader των Nirvana είχε πεθάνει στις 5 Απριλίου, ενώ τα στοιχεία (όπως και το σημείωμα) δεν άφηναν καμιά αμφιβολία: ο Cobain είχε βάλει τέλος στη ζωή του.

Από τότε και μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες έχουν γραφτεί χιλιάδες κείμενα για τη μουσική κληρονομιά του, κατά πόσο έσωσε ή «σκότωσε» το rock, για τις σκοτεινές στιγμές του, αλλά και για τις θεωρίες γύρω από τον θάνατό του. Τα περισσότερα είναι γνωστά σήμερα για τη ζωή του. Όμως πως αντέδρασε ο Τύπος και ο στενός κύκλος του πριν από 20 χρόνια; Τότε που έγινε γνωστή η είδηση.

 

Ένα ταξίδι στο παρελθόν

«Η μέρα που πέθανε η μουσική». Αυτός ήταν ο τίτλος της The Daily Word, μια μέρα μετά την ανακάλυψη του πτώματός του, ενώ στις σελίδες της η εφημερίδα είχε ένα μεγάλο αφιέρωμα για τον Cobain.

Παράλληλα υπήρχαν και δεκάδες κείμενα και φωτογραφίες με θαυμαστές των Nirvana να κλαίνε. Ανάλογες ήταν και οι αντιδράσεις στις περισσότερες εφημερίδες των ΗΠΑ, όπως στην News Tribune και τους Seattle Times.

Οι New York Times «αποχαιρέτησαν» τον ποιητή του grunge -όπως αποκάλεσαν τον Kurt- με ένα άρθρο για τη ζωή του, αλλά και τα στοιχεία της αστυνομίας.

Πάντως και στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, οι αντιδράσεις ήταν ανάλογες. Το BBC έκανε ένα μεγάλο ρεπορτάζ στον αδικοχαμένο leader των Nirvana, σημειώνοντας πάντως στο άρθρο του πως «η μουσική τους ήταν ένα βίαιο ροκ και οι στίχοι τους γεμάτοι οδύνη». Παράλληλα είχε και δηλώσεις της μητέρας του Cobain, Wendy O’Connor όπου λέει πως τον είχε προειδοποιήσει ότι θα έχει παρόμοιο τέλος με άλλους μουσικούς που πέθαναν σε μικρή ηλικία.

Και η είδηση του θανάτου του δεν έσβησε στις επόμενες μέρες, καθώς τα μουσικά περιοδικά μέσα σους επόμενους μήνες αφιέρωναν τα εξώφυλλα, αλλά και τα κεντρικά τους άρθρα στον Kurt. Rolling Stone, NME, Spin, Melody Maker είπαν το δικό τους «αντίο» στον rock star.

  

Η είδηση του θανάτου του, δεν στεναχώρησε όμως μόνο τον μουσικό κόσμο, αλλά και τον στενό του κύκλο. Πολλοί ήταν αυτοί που δεν έπεσαν από τα σύννεφα όταν έγινε γνωστό ότι αυτοκτόνησε. Και κάπως έτσι άρχισαν και οι θεωρίες συνωμοσίας: αυτοκτονία ή δολοφονία;

Διαβάστε ακόμα: Experiencing Nirvana – Όταν ο Kurt Cobain έγινε το είδωλο των nineties

Ο ντράμερ των Nirvana Dave Grohl, ο συγγραφέας Everett True, ο κιθαρίστας Dylan Carlson, ακόμα και ο πατέρας του Donald Cobain συμφώνησαν ότι έβαλε τέλος στη ζωή του, καθώς τους τελευταίους μήνες έδειχνε σημάδια κατάθλιψης. «Είναι τρελά όλα αυτά που ακούγονται για δολοφονία του. Η αυτοκτονία του θα με στοιχειώνει σε όλη μου τη ζωή» δήλωσε ο Danny Goldberg, μάνατζερ των Nirvana.

Ωστόσο υπήρχαν και αυτοί που μίλησαν ανοικτά για δολοφονία του Kurt. «Ο Cobain δεν είχε τάσεις αυτοκτονίας, απλά πέρναγε μια δύσκολη περίοδο» είπε ο Mark Lanegan στο Rolling Stone. Ενώ η Kim Gordon των Sonic Youth με δηλώσεις στο Uncut ξεκαθάρισε ότι κάποιος σκότωσε τον Cobain.

 

20 χρόνια μετά

Και παρά τα 20 χρόνια που έχουν περάσει από εκείνη την μέρα, η αλήθεια είναι πως ο Kurt Cobain συνεχίζει να «ζει», μέσα από τη μουσική του και τον μύθο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το πρόσωπό του. Μάλιστα το Associated Press, με αφορμή την επέτειο του θανάτου του, βρήκε και μίλησε με μουσικούς που έζησαν από κοντά τους Nirvana και τον leader τους, καταγράφοντας τις αναμνήσεις που έχουν από τον Cobain.

«Θυμάμαι να βγαίνει το συγκρότημα στη σκηνή και ο Kurt να κάνει κωλοδάχτυλο στο κοινό» δήλωσε ο Beck και συμπλήρωσε: «Είχα δει πολλές punk και rock συναυλίες παλιά, αλλά σε αυτές των Nirvana υπήρχε κάτι διαφορετικό. Ήταν εκείνο το χαμόγελο του Kurt, από τη μία παιχνιδιάρικο και από την άλλη σκοτεινό. Και μόλις άρχιζαν να παίζουν μουσική το κοινό παραληρούσε».

Διαβάστε ακόμα: Επιτυχία, κατάθλιψη και… «πτώση» – Η σύντομη και ταραγμένη ζωή του Kurt Cobain 

Ο Billie Joe Armstrong των Green Day αποκάλυψε ότι έμαθε τους Nirvana όταν είδε σε ένα κλαμπ το graffiti τους στον τοίχο. «Έγραψε υπέροχα κομμάτια. Θυμάμαι όταν άκουγα το “Nevermind” το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν πως επιτέλους η γενιά μας απέκτησε τους δικούς της Beatles» δήλωσε ο Armstrong.

«Υποθέτω ότι ο Kurt ένιωθε πάρα πολλά. Αλλά το λυπηρό είναι ότι δεν είχε κάποιον για να μιλήσει. Δεν είχε κάποιον να του πει “ξέρω τι περνάς. Δεν είναι τόσο άσχημο. Απλά ανοιγόκλεισε τα μάτια σου και θα περάσει”» τόνισε ο Neil Young, ο οποίος έγραψε τον δίσκο «Sleeps With Angels» επηρεασμένος από τον θάνατο του Cobain.