Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια χωρίζεται μουσικά σε φυλές. Αυτούς που αγαπούν το λαϊκό, εκείνους που ακούν pop, τους ροκάδες και πάει λέγοντας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι τραγουδιστές, που παρά το είδος που «υπηρετούσαν» ήταν αγαπητοί από όλους. Και σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο Δημήτρης Μητροπανος – ο καλλιτέχνης που έκανε όλους τους Έλληνες να χορέψουν έστω και μια φορά στη ζωή τους ζεμπέκικο. Ήταν αυτό το πάθος της φωνής του που σε μαγνήτιζε και σε έκανε να ανατριχιάζεις.

Γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1948 στα Τρίκαλα και πέρασε σκληρά παιδικά χρόνια. Μέχρι τα 16 του πίστευε ότι ο πατέρας του ήταν νεκρός (έως ότου ήρθε ένα γράμμα που έλεγε ότι ζει στη Ρουμανία) και δούλευε για να βοηθάει την οικογένειά του.

Το 1964 μετακομίζει στον θείο του στην Αθήνα και αρχίζει η επαφή του με το τραγούδι. Εκείνη την περίοδο μιλάει με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, ο οποίος τον παροτρύνει να πάει στη Κολούμπια. Και εκεί θα γίνει μια γνωριμία που θα του αλλάξει τη ζωή: η επαφή με τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον «δεύτερο πατέρα» του όπως έλεγε ο ίδιος, καθώς αυτή η συνεργασία θα απογειώσει την καριέρα του. Τρία χρόνια αργότερα κυκλοφορεί το πρώτο του 45αρι, με το κομμάτι «Θεσσαλονίκη» – είχε έρθει η στιγμή να λάμψη.

Στα περίπου 45 χρόνια πορείας του, ο Μητροπάνος θα συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής –  Δήμος Μούτσης, Δήμητρα Γαλάνη, Γιώργος Χατζηνάσιος, Μίκης Θεοδωράκης, Απόστολος Καλδάρας, Τάκης Μουσαφίρης, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιάννης Σπανός.

Η τελευταία δισκογραφική δουλειά του ήταν η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας του στο Ηρώδειο (Σεπτέμβριος 2009), αποτελούμενη από 2 CD με τον τίτλο “Τα τραγούδια της ζωής μου”. Ο Δημήτρης Μητροπάνος έφυγε από τη ζωή στις 17 Απριλίου του 2012, σε ηλικία 64 ετών.