Από τότε που ήμασταν παιδιά ήταν μια μέρα που λατρεύαμε και φοβόμασταν παράλληλα. Λατρεύαμε γιατί είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια καλοστημένη φάρσα στους κολλητούς μας. Αλλά συγχρόνως είχαμε και τον φόβο μην πέσουμε θύματα κάποιας καλύτερης πλάκας από τη δικιά μας.

Και μπορεί τα χρόνια να πέρασαν και να μεγαλώσαμε, αλλά η Πρωταπριλιά παραμένει μια μέρα για να θυμηθούμε τις νεανικές τρέλες μας. Όμως, η αλήθεια είναι, πως ποτέ δεν θα καταφέρουμε να κάνουμε τον… πάταγο που ονειρευόμασταν. Γιατί, οι φάρσες που ακολουθούν έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο, στη σφαίρα του μυθικού. Όχι άδικα, αν σκεφτείς ότι εκατομμύρια άνθρωποι ξεγελάστηκαν. 

 

1934: Κάνει την εμφάνισή της στις εφημερίδες η φωτογραφία του γυναικολόγου Robert Wilson, που έδειχνε στη λίμνη Λοχ Νες ένα τέρας με μακρύ λαιμό και μικρό κεφάλι. Η Nessie είχε «γεννηθεί» και εκατοντάδες ήταν αυτοί που προσπάθησαν να την ανακαλύψουν. Τελικά το 1994 μια ομάδα επιστημόνων απέδειξε ότι η φωτογραφία ήταν πλαστή.

 

30/10/1938: Ο Orson Welles από τη συχνότητα του ραδιοσταθμού CBS, αρχίζει να διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο «Ο Πόλεμος των Κόσμων». Μάλιστα το κάνει με τέτοιο τρόπο (σαν να έλεγε έκτακτες ειδήσεις) που χιλιάδες άνθρωποι πανικοβάλλονται και πιστεύουν ότι η Γη δέχεται επίθεση από Αρειανούς. Πανικός.

 

1/4/1957: Το BBC αποκάλυψε ότι είχε στείλει ένα συνεργείο στην Ελβετία και εκεί βρήκε το χωριό όπου τα μακαρόνια φυτρώνουν στα δένδρα. Και τόνιζε στο ρεπορτάζ του, ότι είναι τα καλύτερα μακαρόνια που υπάρχουν. Χιλιάδες ήταν τα τηλεφωνήματα στον σταθμό από τον κόσμο που ήθελε να μάθει πως θα φυτέψει μακαρονόδεντρα στην αυλή του.

 

1/4/1962: Εκείνα τα χρόνια στη Σουηδία όλες οι τηλεοράσεις ήταν ασπρόμαυρες. Ωστόσο το κανάλι STV αποκάλυψε πως εύκολα κάποιος θα μπορούσε να έχει έγχρωμη εικόνα, αρκεί να έπαιρνε ένα καλσόν και να κάλυπτε την οθόνη της τηλεόρασής του. Χιλιάδες καλσόν πήγαν στα σκουπίδια εκείνη τη μέρα.

 

1/4/1977: Η εφημερίδα Guardian φιλοξενεί στις σελίδες της ένα μεγάλο αφιέρωμα για το μικρό νησιωτικό κράτους του San Serriffe, που βρισκόταν στον Ινδικό Ωκεανό και αποτελούσε το ιδανικό μέρος για διακοπές. Χιλιάδες ήταν οι αναγνώστες της εφημερίδας που ήθελαν πληροφορίες για αυτόν τον μικρό παράδεισο.

 

1983: Το γερμανικό περιοδικό Stern πλήρωσε περίπου 3 εκ. δολάρια για να αποκτήσει μια σειρά από βιβλία, που θεωρούσε ότι είναι τα ημερολόγια του Hitler. Τελικά ήταν «έργα» του πλαστογράφου Konrad Kujau, ο οποίος καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση.

 

1/4/1998: Η γνωστή αλυσίδα Burger King ανακοινώνει ότι έφτιαξε το πρώτο μπέργκερ για αριστερόχειρες. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους αυτά τα μπέργκερ θα είχαν τα ίδια συστατικά με τα υπόλοιπα, όμως τα καρυκεύματα θα έμπαιναν σε αντίθετη φορά από ότι των δεξιόχειρων. Χιλιάδες έσπευσαν να παραγγείλουν το νέο πιάτο.