Τα παλιά τα χρόνια, τα όχι πολύ παλιά, τα ρεπορτάζ από την παρέλαση επικεντρωνόταν στο μήκος της φούστας των μαθητριών και στο dress code των επισήμων. Α ναι. Υπήρχαν και τα ρεπορτάζ με έναν μαθητή που δεν θυμόταν σε ποιον είπε «όχι» ο Μεταξάς. Και ποιος ήταν ο Μεταξάς. Αλλά τι σημασία είχε; Λεφτά υπήρχαν, party στήναμε, όλα καλά…

Πέρυσι που δεν έγινε στρατιωτική παρέλαση, δεν είδα κάποιο ρεπορτάζ που να έλεγε πως το αξιόμαχο του στρατού ή των πολιτών της χώρας βρέθηκε στα «Τάρταρα» εξαιτίας της αναβολής της.

Η ιστορική και εθνική μνήμη, η τιμή που αρμόζει σε έναν άνθρωπο που «χάθηκε» για να προασπιστεί τα πάτρια εδάφη, ποδοπατήθηκε ανάμεσα σε ερπύστριες και αρβύλες κάπου στην πορεία των χρόνων… Δεν θα τιμούσαμε αν απλά έκαναν παρέλαση οι βετεράνοι; Το χειροκρότημα το αξίζουν εκείνοι, άλλωστε.

Από την άλλη υπάρχει και η πολιτική ανάγκη… Μόχθησε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, να βρει «χορηγούς» για να ακουμπήσει η ερπύστρια στην άσφαλτο της Θεσσαλονίκης. Με τους υπερπατριώτες ψηφοφόρους που βρήκαν το «απάνεμο λιμάνι» τους στη Χρυσή Αυγή να αποτελούν τους φανατικούς οπαδούς του show, η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να τους στερήσει αυτή την απόλαυση. Η «πλαγιοκόπηση», άλλωστε, της Νέας Δημοκρατίας στους υποστηρικτές του φιλοναζιστικού κόμματος είναι σε πλήρη εξέλιξη και ο επαναπατρισμός των απογοητευμένων είναι το κύριο ζητούμενο. Και όταν δεν έχεις χρήματα να δώσεις, πέφτεις στην ανάγκη τους. Έτσι πήγαινε, έτσι πάει!

Τα Ray Ban του Δημήτρη Αβραμόπουλου να γυαλίζουν… «αγέρωχα» στη θέα των Leopard που παρελαύνουν, είναι ένας δυνατός συμβολισμός.

Δεν θα ήταν καλύτερο να μαζευτούν ανήμερα της επετείου και να διοργανώσουν μια κίνηση αλληλεγγύης σε ανθρώπους που έχουν χτυπηθεί από την κρίση; Φάρμακα και ρούχα θα αποτελούσαν κάτι πολύ πιο πολύτιμο για τον χειμώνα που έρχεται… Και ο συμβολισμός των Ελλήνων που αντιμετωπίζουν ενωμένοι την «εθνική κρίση» να τονώσει το ηθικό όλων. Και αυτών που προσφέρουν και εκείνων που λαμβάνουν.

Και εν τέλει, θα μπορούσαν να μοντάρουν την τελευταία και να τη δείξουν σε επανάληψη…