Το γεγονός για πως το πολιτικό σκηνικό είναι ευμετάβλητο, έχει επισημανθεί αρκετές φορές. Και η επιβεβαίωση έρχεται μέσα από μια νέα δημοσκόπηση, αυτή της Alco, για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ παίρνει κεφάλι έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με τα ποσοστά των δύο κομμάτων στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων είναι αρκετά χαμηλά. Η διαφορά, βέβαια, είναι μόλις μισής μονάδας, αλλά θεωρητικά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έπρεπε να προηγείται με διαφορά άνω των τριών μονάδων, αφού οι Ευρωεκλογές προσφέρουν πεδίο για μήνυμα δυσαρέσκειας προς τους κυβερνώντες.

Το Ποτάμι φαίνεται πως παγιώνεται πάνω από το 9% και αυτό αποτελεί ένα νέο εμπόδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού φαίνεται πως παίρνει «ορφανούς» κεντροαριστερούς που φεύγουν από ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ/Ελιά ( 22% όσων είχαν επιλέξει ΔΗΜ.ΑΡ., 14% του ΠΑΣΟΚ, 8% του ΣΥΡΙΖΑ και το 5% της Νέας Δημοκρατίας). Με το κόμμα του Φώτη Κουβέλη στο 2,8%, η συνεργασία ΠΑΣΟΚ/Ελιάς θα περίμενε κανείς να ξεπερνά το 7%. Αλλά… Αλλά κινείται στο 5,5% και έχοντας χάσει πλέον το στοιχείο του ενθουσιασμού.

Αυτό που δείχνει να δυναμώνει είναι το ΚΚΕ, ενώ τα μαντάτα για τη ΧΑ δεν είναι καλά, αφού δεν δείχνει να ξεφουσκώνει ακόμη.

 

Αυτός που μοιάζει να συγκρατεί τα ποσοστά της ΝΔ και να της δίνει έναν… αέρα νίκης είναι ο Αντώνης Σαμαράς, που φαίνεται πως κερδίζει σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες τον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Και εδώ είναι που μπαίνουν τα νέα σενάρια εκλογών. Βουλευτές και υπουργοί της κυβέρνησης, βλέποντας πως το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον χωρισμένο στα δύο, τη δυναμική που επανέρχεται, εισηγούνται πρόωρες εκλογές στο Μαξίμου.

Άλλοι θεωρούν πως η κατάλληλη εποχή είναι τον Μάιο, με τις δημοτικές εκλογές και έχοντας ανακοινωθεί από τη Eurostat το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ άλλοι θεωρούν πως η κατάλληλη εποχή είναι τον Οκτώβριο.

(Φωτογραφία Fosphotos, Παναγιώτης Τζάμαρος)