«Η Ρωσία είναι μόνη της. Εάν κάποιος στην ηγεσία της Ρωσίας θεώρησε ότι η υφήλιος δε θα ενδιαφερόταν για τις πράξεις της στην Ουκρανία ή ότι θα δημιουργούσε ρήγμα στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, πεντακάθαρα υπολόγισε λάθος». Αυτή ήταν η δήλωση του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μπαρόζο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στις Βρυξέλλες.

Στην πραγματικότητα, όταν διέρρευσε το τηλεφώνημα μεταξύ της υφυπουργού εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Βικτόρια Νούλαντ και του πρεσβευτή στο Κίεβο Τζέφρι Πάιατ η αμηχανία ήταν φανερή στους δυτικούς συμμάχους. «Γάμα την Ευρωπαϊκή Ένωση» ακούγεται να λέει η Υφυπουργός προσθέτοντας τα ονόματα Ουκρανών που εξυπηρετούν τα Αμερικανικά συμφέροντα στην προσωρινή Ουκρανική κυβέρνηση. Αργότερα αποκαλύφτηκε από το πρακτορείο Reuters ότι η διαρροή έγινε από τον Ντμίτρι Λοσκούτοφ, στενό συνεργάτη του ρώσου αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν.

Διαβάστε ακόμα: Πώς ο Πούτιν κατάφερε να έχει τους Αμερικανούς στο σκοτάδι για τις κινήσεις στην Κριμαία

Περίπου ένα μήνα μετά, το τηλεφώνημα μεταξύ της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής Πολιτικής Κάθριν Άστον και του υπουργού εξωτερικών της Εσθονίας Ούρμας Παετ τάραξε πιο ουσιαστικά τη δυτική κοινή γνώμη. «Γίνεται τώρα όλο και περισσότερο φανερό ότι πίσω από τους ελεύθερους σκοπευτές δεν ήταν ο Γιανούκοβιτς, αλλά κάποιος από το νέο συνασπισμό (σημ. η αντιπολίτευση)» και συνεχίζει: «Κάτι που είναι πολύ ανησυχητικό. Η Όλγα Μπογκομόλετς (σημ. καθηγήτρια Ιατρικής) είπε ακόμη πως όλα τα στοιχεία αποδεικνύουν πως οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές και από τις δύο πλευρές, τόσο αστυνομικοί όσο και διαδηλωτές, δολοφονήθηκαν από τα ίδια άτομα». Σύμφωνα με το αγγλόφωνο αλλά ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RT, ο Εσθονός Υπουργός επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα της συνομιλίας που διέρρευσαν υπάλληλοι της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, πιστοί στον Γιανουκόβιτς.

Η τρίτη και τελευταία προς το παρόν διαρροή περιλαμβάνει την πρώην πρωθυπουργό της Ουκρανίας Τιμοσένκο, καταδικασμένη για εγκλήματα διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας. «Είναι καιρός να αρπάξουμε τα όπλα μας και να σκοτώσουμε τους καταραμένους Ρώσους μαζί με τον ηγέτη τους», ακούγεται να λέει, αν και η ίδια διέψευσε την ηχογράφηση τονίζοντας ότι πρόκειται για επιλεκτική συρραφή λέξεων. 

Αναλυτές, δημοσιογράφοι και πολιτικοί τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνουν ότι οι υποκλοπές των συνομιλιών έχουν γίνει από την ρωσική μυστική υπηρεσία FSB, αφού εξυπηρετούν αποκλειστικά τις θέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και έλαβαν αρχικά μέγιστη προβολή από το διεθνούς εμβέλειας ρωσικό κανάλι RT.

Διαβάστε ακόμα: Πόσο κοντά είμαστε σε ένα Β’ Παγκόσμιο Ψυχρό Πόλεμο;

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μάικ Ρότζερς, πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σχολίασε σε αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα: «Βλέπουμε τους Ρώσους να εμπλέκονται σε εκστρατείες αντιπληροφόρησης. Είναι πολύ επιθετικοί, χρησιμοποιούν παλιομοδίτικα κόλπα ληστείας, τακτικές της KGB και τη διαρροή των συγκεντρωμένων πληροφοριών προς όφελος τους». Ο Γερουσιαστής φάνηκε σίγουρος στις δηλώσεις του συνεχίζοντας και τόνισε: «Οι Ρώσοι είναι πίσω από τις διαρροές. Παίζουν για να κερδίσουν και τώρα πρέπει να αποφασίσουμε ποια θα είναι η Αμερικανική πολιτική, αν θέλουμε να επιστρέψουμε την πίεση σε αυτή τη συγκεκριμένη πολιτική».

Ωστόσο, δε θα έπρεπε να υπάρχει έκπληξη στη δύση εξαιτίας της Ρωσικής κατασκοπίας. Κατ’ αρχήν, διότι πρόκειται όντως για παλιές ψυχροπολεμικές τακτικές. Επιπλέον, όμως, οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες ταλανίζονται από το σκάνδαλο που αποκάλυψε ο Σνόουντεν το 2013 σχετικά με τις παρακολουθήσεις στο εσωτερικό τους, σε ξένα κράτη αλλά και ξένων ηγετών. Η διαφορά μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας είναι οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης και των αρχηγών των συμμαχικών κρατών που δεν επιτρέπουν στον ίδιο βαθμό και με την ίδια ευελιξία τις υποκλοπές. Εν προκειμένω, στην Ουκρανία, ο Αμερικάνος ειδικός αναλυτής Μαρκ Γκαλεότι θεωρεί δεδομένο ότι οι Ρώσοι ελέγχουν ένα δίκτυο κατασκόπων ή και αξιωματούχων σε θέσεις κλειδιά στις τηλεπικοινωνίες της χώρας ενώ επιπλέον θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να υποκλέψουν πληροφορίες χάρη στο αεροσκάφος Beriev A-50 που έχουν στρατηγικά τοποθετήσει στην γειτονική Λευκορωσία.

Κοινός παρονομαστής στη διάχυση των διαρροών στο ευρύ κοινό υπήρξε το κανάλι RT που χρηματοδοτείται από το Κρεμλίνο. Μάλιστα, αμερικανικά μέσα χρησιμοποίησαν αποσπασματικά δηλώσεις της παρουσιάστριας του Άμπυ Μάρτιν κατά της Ρωσικής πολιτικής και άσκησαν δριμεία κριτική στο RT για τον τρόπο που κάλυψε την κρίση στην Ουκρανία. Το Ρωσικό κανάλι επέστρεψε τις κατηγορίες τόσο μέσα από τις εκπομπές δημοσιογράφων του, όσο και στις ανακοινώσεις σχετικά με τις παραιτήσεις δύο εκ των στελεχών του. Η ίδια η Άμπυ Μάρτινς αναρωτήθηκε στην εκπομπή της πόσο συχνά στα αμερικανικά μέσα ακούγεται η αντίθετη άποψη παραδείγματος χάριν για τις πολυεθνικές εταιρείες, αναφέροντας επίσης τα ονόματα δημοσιογράφων που απολύθηκαν από αμερικανικούς ειδησεογραφικούς κολοσσούς επειδή διατύπωσαν νωρίς ενστάσεις στο θέμα της εισβολής στο Ιράκ.

Όποια κι αν είναι η κατάληξη στο ζήτημα της Κριμαίας και της διάσπασης της Ουκρανίας, είναι σαφές ότι η υφήλιος εισέρχεται σε μία νέα περίοδο διεθνών ισορροπιών στην οποία ανασύρονται όμως παραδοσιακά εργαλεία πίεσης. Η κατασκοπία είναι ένα από αυτά. Η προπαγάνδα επίσης. Όπως αναφέρεται στο αρχαίο κινεζικό βιβλίο Τέχνη του Πολέμου «εάν γνωρίζεις τον εχθρό και τον εαυτό σου, δε χρειάζεται να φοβάσαι το αποτέλεσμα εκατό μαχών. Εάν γνωρίζεις τον εαυτό σου αλλά όχι τον εχθρό, για κάθε νίκη θα υποστείς και μία ήττα. Εάν δε γνωρίζεις ούτε τον εαυτό σου, ούτε τον εχθρό θα υποκύψεις σε κάθε μάχη».