Ο Ολυμπιακός μετράει μια μεγάλη απώλεια. Τον Σταύρο Νταϊφά που «έφυγε» σε ηλικία 87 ετών, τον πρόεδρο των πέντε πρωταθλημάτων και του ενός νταμπλ, τον άνθρωπο που χρειάστηκε μια παρτίδα τάβλι -σύμφωνα με τον… θρύλο- για να γράψει το ελληνικό ποδόσφαιρο νέες σελίδας ιστορίας.

H προσωπική ζωή του εφοπλιστή Νταϊφά δεν είναι πολύ γνωστή και ψάξτε όσο θέλετε στις μηχανές αναζήτησης. Ο Νταϊφάς, άλλωστε, δεν ήταν από εκείνους που ζούσαν για να φωτογραφίζονται, ούτε δούλευαν για να επιδείξουν τα πλούτη τους, ούτε αγόρασε τον Ολυμπιακό για να μεγαλώσει τις δουλειές του.

Ο πρόεδρος ήταν το αντίπαλο δέος για τη μεγάλη οικογένεια των Βαρδινογιάννηδων στο ποδόσφαιρο και ήταν τέτοιο το εκτόπισμά του, που έφερνε καλές… ζαριές.

Το provocateur, λοιπόν, συγκεντρώνει τις επιτυχίες και τα πεπραγμένα του Σταύρου Νταϊφά σε μια παρτίδα τάβλι. Πόρτες, πλακωτό, φεύγα…

Ο Νταϊφάς άνοιξε τις πόρτες του Θρύλου στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Με μια εφοπλιστική παρέα, τον Χανδρή, τον Καραγεώργη και μερικούς άλλους, «επιβιβάζονται» στον Ολυμπιακό που αγαπούν. Οι ερυθρόλευκοι ανοίγουν πανιά για πέντε πρωταθλήματα -σερί τα τέσσερα- και ένα νταμπλ.

Οι μάχες με την οικογένεια Βαρδινογιάννη, με τον κουμπάρο του Γιώργο ή αλλιώς «καπετάνιο», γίνονται… αναγκαία ρουτίνα και γοητευτική καθημερινότητα. Ο Νταϊφάς φέρνει στον Πειραιά ποδοσφαιριστές που «υπόσχονται» κούπες. Στο «πλακωτό» των μεταγραφών και της κούρσας για επικράτηση, φέρνει στο λιμάνι το φοβερό και τρομερό δίδυμο Αναστόπουλου-Μητρόπουλου, τον Γιάννη Γούναρη και αποκαλύπτει το μεγαλύτερο σκάνδαλο της εποχής. Τον Χουάν Ραμόν Ρότσα που ήρθε ως… Μπουμπλής.

Το φεύγα του ήταν όπως άρμοζε: ένδοξο. Τόσο από το ποδόσφαιρο, όσο και από τη ζωή. Ο Νταϊφάς άφησε πίσω του έναν Ολυμπιακό ακόμη μεγαλύτερο από αυτόν που βρήκε και την τροπαιοθήκη στα γραφεία του συλλόγου να κοσμείται από περισσότερα τρόπαια. Έμεινε η ατάκα του στον διαιτητή Ζλατάνο, έπειτα από έναν αγώνα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός λέγοντας του: «Όλοι εσείς είστε νάνοι μπροστά στον Ολυμπιακό και τον κόσμο του». Αφορμή τα τρία πέναλτι στους «πράσινους» για να ανατρέψουν το εις βάρος τους 2-0 στη λεωφόρο.

Έμεινε ο θρήνος του για την τραγωδία της θύρας 7, λέγοντας στον αρχηγό Σταύρο Παπαδόπουλο «Σταύρο, πάει, τα χάσαμε τα παιδιά μας, αρχηγέ» και εν κατακλείδει η δήλωση του Βαγγέλη Μαρινάκη είναι χαρακτηριστική: 

«Σήμερα είναι μέρα πένθους για την οικογένεια του Ολυμπιακού μας. Έφυγε για τις αιώνιες θάλασσες ο Σταύρος Νταϊφάς, ένας σπουδαίος άνθρωπος, ένας Έλληνας που τίμησε την πατρίδα μας σε κάθε βήμα της ζωής του. Γνώρισα τον Σταύρο Νταϊφά σε παιδική ηλικία όταν στο πλευρό του πατέρα μου Μιλτιάδη ζούσα από κοντά τους αγώνες τους για την ομάδα και μάθαινα να τη λατρεύω όπως εκείνοι. Ο Σταύρος Νταϊφάς μου έμαθε κάτι πολύ σημαντικό. Κάτι που έκανε εκείνος όταν ήταν Πρόεδρος του Ολυμπιακού μας. Χωρίς να έχει κανένα άλλο συμφέρον, παρά μόνο από αγνή αγάπη για τον σύλλογο και για να υπερασπιστεί το δίκαιο και τα συμφέροντα του Ολυμπιακού, ήταν ικανός να σταθεί μόνος, αντιμέτωπος με όλους, αδιαφορώντας για το προσωπικό κόστος. Και αυτό είναι ένα μάθημα που δε θα ξεχάσω ποτέ. Η οικογένεια του Ολυμπιακού δε θα λησμονήσει ποτέ τον Άνθρωπο, τον Πρόεδρο, τον Ηγέτη, το Νικητή Σταύρο Νταϊφά».