Ήταν Μάρτιος του 2004 όταν η μεγάλη οθόνη υποδέχθηκε μια ταινία που θα έμενε στην ιστορία. Μια ταινία που διαπραγματευόταν τις παθιασμένες σχέσεις, τον έρωτα, αλλά και τη δυνατότητα να ξεχνάς για να μην πληγώνεσαι. Άλλωστε πόσοι άνθρωποι δεν έχουν ονειρευτεί να ξεχάσουν έναν χαμένο μεγάλο έρωτα της ζωής τους, ώστε να μην ταλαιπωρούνται;

Το «Eternal Sunshine of the Spotless Mind» έγινε αμέσως επιτυχία. Με μπάτζετ 20 εκατομμυρίων, κατάφερε να κάνει εισπράξεις πάνω από 75 εκ., κέρδισε το βραβείο Όσκαρ Πρωτότυπου σεναρίου, ενώ τόσο ο Jim Carrey όσο και η Kate Winslet θα μείνουν αξέχαστοι για αυτούς τους ρόλους τους.

Και επειδή πέρασαν 10 χρόνια από τότε που μας μάγεψε το φιλμ του Michel Gondry, είναι μια καλή ευκαιρία να μάθουμε 10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τη ταινία.

10.

Ο τίτλος του φιλμ είναι «κλεμμένος» από το ποίημα του Alexander Pope «Eloisa to Abelard».

 

9.

Η ταινία ήταν αρχικά να γυριστεί το 1998. Αλλά όταν ο Gondry και ο σεναριογράφος Charlie Kaufman έμαθαν ότι θα κυκλοφορούσε η ταινία «Memento», που είχε πάνω-κάτω ίδιο σενάριο αποφάσισαν να μην προχωρήσουν το project τους.

 

8.

Στη σκηνή που ο Mark Ruffalo τρομάζει την Kirsten Dunst, ο Gondry τον έβαζε να κρύβεται σε διάφορα μέρη του στούντιο, ώστε η έκπληξη να είναι πραγματική.

 

7.

Στο αρχικό πλάνο, τον ρόλο του Joel θα τον υποδυόταν ο Nicolas Cage. Ευτυχώς στο τέλος διάλεξαν τον Carrey.

 

6.

Η Clementine αλλάζει τόσες πολλές φορές το χρώμα των μαλλιών της, ώστε οι θεατές να μην μπερδεύονται από τις συνεχόμενες αλλαγές και τα πολλά μπρος-πίσω στις χρονολογίες.

 

5.

Αμέσως μόλις τελείωσαν τα γυρίσματα της ταινίας, ο Gondry χώρισε με την κοπέλα του. Μετά από κάτι χρόνια δήλωσε μετανιωμένος που δεν την κυνήγησε.

 

4.

Στο σενάριο υπάρχει μια σκηνή που δείχνει τους Joel και Clementine αρκετά γερασμένους, με την ηρωίδα να προσπαθεί να σβήσει και πάλι από τη μνήμη της τον έρωτα της ζωής της. Τελικά δεν γυρίστηκε ποτέ αυτή η σκηνή.

 

3.

Η λέξη «Lacuna», όπως ονομαζόταν δηλαδή η εταιρία που έσβηνε τη μνήμη, στα λατινικά σημαίνει «κενό».

https://www.youtube.com/watch?v=lnSgSe2GzDc

 

2.

Η σκηνή του τρένου, όπου η Clementine βαράει τον Joel δεν είχε γίνει πρόβα. Οι φήμες λένε ότι η γροθιά πόνεσε τον Carrey.

 

1.

Αρχικά είχε γυριστεί και μια καυτή ερωτική σκηνή ανάμεσα στην Dunst και τον Ruffalo. Ωστόσο δεν μπήκε ποτέ στην τελική ταινία.