Το γήπεδο ήταν άδειο το βράδυ του Σαββάτου, οι καρδιές όμως των φίλων του Ολυμπιακού γεμάτες από χαρά και περηφάνια.

Η νίκη με 2-0 επί του Πανθρακικού τοποθέτησε την 41η κούπα πρωταθλήματος στην «ερυθρόλευκη» τροπαιοθήκη της πλατείας Αλεξάνδρας στο Πασαλιμάνι και η ομάδα του Βαγγέλη Μαρινάκη πανηγύρισε με όλα τα καθιερωμένα «ντεσού», εκτός από το γνωστό ξενύχτι στα μπουζούκια λόγω Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Για τον τίτλο των μόνιμων -τα τελευταία χρόνια- πρωταθλητών, έπαιξαν πολλά ρόλο. Και πολλοί…

Το provocateur, εστιάζει στα επτά πρόσωπα – κλειδιά που άνοιξαν το δρόμο της 41ης επιτυχίας.

1. Βαγγέλης Μαρινάκης: Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη και έφερε στο λιμάνι «τσουνάμι» από παιχταράδες. Σαβιόλα, Κάμπελ, Βάις, Ρομπέρτο, Μανωλάς, Μαρκάνο, Πέρεζ, Βαλντέζ. Σε αυτά υπολογίστε την πίστωση χρόνου που έδωσε στον Μίτσελ, όταν η ομάδα δεν ικανοποιούσε στα φιλικά του καλοκαιριού και στη συνέχεια δέχτηκε τέσσερα γκολ στο Φάληρο από την Παρί Σεν Ζερμέν.

2. Μίτσελ: Ο Ισπανός τεχνικός έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Με μαεστρική διαχείριση του καλύτερου στην Ελλάδα ρόστερ, κατάφερε να σπάσει ό,τι ρεκόρ βρήκε στο δρόμο του και η μόνη αξιόλογη επίδοση που δεν κατάφερε να πιάσει είναι το αήττητο πρωτάθλημα, μετά τις ήττες από Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ. Ο παλιός μεγάλος αστέρας της Ρεάλ Μαδρίτης έκλεισε τα αυτιά σε συμβόλαια, φήμες και περγαμηνές. Έβαζε κάθε φορά τους πιο έτοιμους 11 να παίζουν και τα αποτελέσματα, με τη διαφορά από τον δικέφαλο του βορρά να μεγαλώνει, τον δικαίωναν αγώνα με τον αγώνα.

3. Κώστας Μήτρογλου. Μέχρι και τούτη τη στιγμή που έχει συμπληρωθεί η 29 αγωνιστική, ο «πιστολέρο» είναι στην κορυφή των σκόρερ του πρωταθλήματος. Τα 14 γκολ που πρόλαβε να πετύχει μέχρι τον Ιανουάριο που έφυγε για τη Φούλαμ, πρόσφεραν θέαμα, βαθμούς, αλλά και 15 «ζεστά» εκατομμύρια στα ταμεία του Θρύλου. Χώρια τον ντόρο που έγινε σε όλη την Ευρώπη.

4. Ρομπέρτο: Ο πολυτιμότερος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Ο φύλακας-άγγελος των «ερυθρολεύκων» σε Ελλάδα και Ευρώπη δεν χρειάστηκε να… ιδρώσει τη φανέλα, όπως άλλοι συνάδελφοί του, αλλά όταν παρουσιάστηκε ανάγκη, κατέβασε τα ρολά και κλειδαμπάρωσε το εσωτερικό της εστίας του. Με εξαίρεση το ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό, παιχνίδι που σύσσωμος ο Ολυμπιακός είχε μείνει στη μεγάλη νίκη επί της Γιουνάιτεντ.

5. Χαβιέ Σαβιόλα: Πολλοί τον έχουν κατηγορήσει ότι έχει κρυφτεί στα μεγάλα ματς. Ο Αργεντίνος, όμως, είναι ποιοτικός ποδοσφαιριστής που προσδίδει «αέρα» και πρεστίζ σε μια ομάδα και δη ελληνική. Μεγάλο του πλεονέκτημα η ευχέρεια στο σκοράρισμα, όντας ο πρώτος «εν ενεργεία» φετινός σκόρερ του Θρύλου με 11 γκολ, η συνεργασία του και η γρήγορη προσαρμογή του, όπως και ο ήπιων τόνων χαρακτήρας του. Ουδέποτε ο «κούνελος», ο οποίος έχει περάσει από Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, δημιούργησε ζήτημα με τη μη συμμετοχή του στην αρχική ενδεκάδα, βοηθώντας έτσι τον Μίτσελ να διαχειριστεί και τους υπόλοιπους με χαμηλότερο brand name.

6. Ανδρέας Σάμαρης: «Ρούκι» φέτος στον Πειραιά, παρόλα αυτά κατάφερε να καθιερωθεί γρήγορα και να παίξει καταλυτικό ρόλο στην πορεία του Ολυμπιακού. Ο 25χρονος μέσος αποτέλεσε ένα από τα στηρίγματα του Μίτσελ, ένας από τους πιο σταθερούς σε απόδοση ποδοσφαιριστές και ένα εργαλείο που έλυνε σχεδόν κάθε εβδομάδα τα χέρια του προπονητή του.

7. Τσόρι Ντομίνγκεζ: Ο αντι-Ιμπαγάσα. Ο 32χρονος Αργεντίνος μπορεί να μην κατάφερε να επισκιάσει τον σπουδαίο 38άρη συμπατριώτη του, ο οποίος έδωσε όταν χρειάστηκε στον Ολυμπιακό την ποιότητα και τη φρεσκάδα που έλειπε, όμως αποδείχθηκε μια μεταγραφή με ουσία, ενίοτε θέαμα και σχεδόν πάντοτε με ηγετικές αρετές.

7+: Θα ήταν άδικο να μην αναγνωριστεί η προσφορά του Αριέλ Ιμπαγάσα, όπως προαναφέρθηκε, των Μανωλά-Σιόβα και βεβαίως του Τζόελ Κάμπελ, ο οποίος ανάγκασε τον «πολύ» Αρσέν Βενγκέρ να ρίξει τα μάτια του στο Γ. Καραϊσκάκης.