Η Ιταλία περνούσε εκείνη την εποχή μια δύσκολη οικονομική και κοινωνική περίοδο. Ωστόσο κάτι έδειχνε ότι πάει να αλλάξει στην πολιτική σκηνή. Για πρώτη φορά ετοιμαζόταν να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας, με τη συμμετοχή και του κομμουνιστικού κόμματος της χώρας. 

Βέβαια αυτή η απόφαση είχε προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις σε όλες τις πλευρές. Το πρωί της 16ης Μαρτίου 1978 ο Aldo Moro βρίσκεται στον δρόμο για το Κοινοβούλιο, όπου θα συζητείτο η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Τότε ήταν που τα μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών κάνουν τη κίνησή τους. Σκοτώνουν τους 5 σωματοφύλακες του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και απαγάγουν τον ίδιο. Ένα δράμα μόλις είχε ξεκινήσει. 

Η τότε κυβέρνηση της χώρας αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με τους τρομοκράτες, με τις Ερυθρές Ταξιαρχές να απαιτούν την απελευθέρωση μελών τους, προκειμένου να αφήσουν τον Moro. Ωστόσο οι συζητήσεις ανάμεσα στους τρομοκράτες και τους πολίτικούς δεν οδηγούν πουθενά. 

Μετά από 54 ημέρες κράτησης ο Μόρο δολοφονήθηκε μέσα ή κοντά στη Ρώμη στις 9 Μαΐου 1978. Το πτώμα του βρέθηκε αργότερα την ίδια ημέρα σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο. Η πολιτική σκηνή της Ιταλίας μόλις είχε δεχθεί ένα μεγάλο χτύπημα.