Δεν είναι η πιο ωραία πόλη της Αγγλίας, αυτό είναι το σίγουρο. Ούτε έχει κάτι το αξιοθέατο – απλά είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια. Και όμως υπάρχουν δύο σοβαροί λόγοι για να λατρεύεις το Λίβερπουλ: τους Beatles και την ομώνυμη ποδοσφαιρική ομάδα της. Και σε αυτήν θα μείνουμε εμείς. Γιατί η Λίβερπουλ είναι κάτι παραπάνω από μια ομάδα – είναι κάτι σαν θρησκεία, με εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον πλανήτη.

Η Λίβερπουλ «γεννήθηκε» στις 15 Μαρτίου 1892, εξαιτίας μιας κόντρας. Ήταν τότε που η Έβερτον αποφάσισε να φύγει από το Άνφιλντ, γιατί θεώρησε ότι ήταν πολύ ακριβό το ενοίκιο που έδινε και μετακόμισε στο Γκούντισον Παρκ. O John Houlding, ιδιοκτήτης του γηπέδου, στην προσπάθειά του να μην του μείνει άδειος ο χώρος, έφτιαξε μια ομάδα! Τη Λίβερπουλ. Και αυτή του η κίνηση απλά δημιούργησε έναν ποδοσφαιρικό θρύλο, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι της Ευρώπης, γνωστό και ως το ντέρμπι του Μέρσισαϊντ.

Η Λίβερπουλ κατάφερε γρήγορα να πάρει τον πρώτο της τίτλο, μόλις το 1901, αλλά για να γίνει η σημερινή υπερδύναμη έπρεπε να περιμένει έως τη δεκαετία του ’60. Ήταν τότε που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του συλλόγου ο Bill Shankly και άρχιζε να χτίζει σταδιακά μια ομάδα ικανή να πρωταγωνιστήσει σε Αγγλία και Ευρώπη.

Και οι προσπάθειές του ανταμείφτηκαν: από το 1975 και για μια δεκαετία, η Λίβερπουλ κατέκτησε 7 πρωταθλήματα και 4 Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης. Και μπορεί να πέρασε τα δικά της πέτρινα χρόνια στη δεκαετία του ’90, όμως από το 2000 και μετά επέστρεψε στα μεγάλα ευρωπαϊκά σαλόνια: το 2001 κερδίζει το Κύπελλο UEFA και το 2005 το Τσάμπιονς Λιγκ. Ενώ φέτος κυνηγάει το πρωτάθλημα Αγγλίας – κι αν το κερδίσει θα είναι το πρώτο της από το 1990!

 

Χούλιγκανς και αίμα

Πάντως η Λίβερπουλ εκτός από τα τρόπαια και τη λάμψη, έχει στην ιστορία της και μια μαύρη σελίδα. Ίσως από τις χειρότερες στιγμές του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Το 1984 στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών κόντρα στη Γιουβέντους στο Χέιζελ του Βελγίου, οι οπαδοί της θα επιτεθούν στους Ιταλούς φιλάθλους, με αποτέλεσμα 39 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Η UEFA θα αποκλείσει τους «κόκκινους» για 10 χρόνια από όλες τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.