Οι γυναίκες ψάχνουν τα αρσενικά και παραπονιούνται συνεχώς. Και όντως, είναι πολλές οι φορές που οι άνδρες ξεχνιούνται, παραμελούν τον εαυτό τους και αφήνονται, έτσι, που το μόνο που δεν μπορούν να ισχυριστούν πως εκπέμπουν είναι γοητεία.

Ο Steven Bayley θέλησε να γράψει για το Esquire, τους 10 βασικούς κανόνες για να μένεις αξέχαστος.

1. Να φέρεσαι στον καθέναν σαν να γνωρίζεις πως πρόκειται να κληρονομήσει μια εξοργιστικά μεγάλη περιουσία. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να φέρεσαι σαν αυλικός ή κόλακας ή και τα δύο μαζί.

2. Να φοράς ωραία και καθαρά παπούτσια. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν την ευκαιρία να σε συναντήσουν για μια και μόνη φορά, αλλά αυτό δεν θα τους εμποδίσει να έχουν άποψη για εσένα. Τα παπούτσια στέλνουν ένα σαφές και κατανοητό μήνυμα σε όλους για το ποιος είσαι.

3.Μην λες συνεχώς ανέκδοτα, αλλά να γελάς με αυτά των άλλων. Δεν υπάρχει πιο αξιόπιστος δείκτης απόλυτης ηλιθιότητας, από την τάση κάποιου να είναι…  ξεκαρδιστικός. Το να είσαι πνευματώδης είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, πολύ πιο γοητευτικό και πολύ πιο δύσκολο για να καταφέρεις.

4.Να είσαι περίεργος αλλά όχι ενοχλητικός. Όλοι απολαμβάνουν όταν εξιστορούν κάτι και εσείς βρίσκεται συναρπαστική την ιστορία τους. οι άνθρωποι περισσότερο από την πρόταση μπορείτε να τους βρείτε συναρπαστικό. Δοκίμασε να πεις «πες μου περισσότερα για τη βόλτα σου στην αγορά, τι σου άρεσε και τι τελικά αγόρασες» και θα καταλάβεις αμέσως τι εννοούμε.

5.Το να είσαι γοητευτικός δεν συνάδει μόνο με το σεξ. Εάν εκτιμάς Το να μιλάς με υπονοούμενα θεωρείται σωστό, αλλά ποτέ μην λες αυτό ακριβώς που σκέφτεσαι. 

6.Μην παραπονιέστε. Ποτέ. Αν χάσετε, ακόμη και στο τάβλι, να συγχαρείτε τον αντίπαλό σας με αυτοπεποίθηση. Σημαντικό είναι επίσης, να παίρνετε επάνω σας την οποιαδήποτε ευθύνη σας αναλογεί. Και περισσότερη, εάν μπορείτε! Το να είσαι μετριόφρων είναι καλύτερη διαφήμιση από το να επιδεικνύεις ο ίδιος τις αρετές σου.

7.Σερβίρουμε το κρασί και τα ποτά με χαμόγελο και απαλή, διακριτική γενναιοδωρία. Η ισορροπία στο σερβίρισμα είναι απαραίτητη: κανείς δεν θέλει να μείνει με άδειο ποτήρι, αλλά ούτε θέλει να αισθάνεται πως τον θεωρείς άπληστο. Το καλό γούστο, σε όλες τις εκφάνσεις του, γοητεύει.

8.Μελέτησε τον . Σε ό,τι κάνει!

9.Να ακούς. Είναι προτιμότερο να είσαι σιωπηλός, παρά θορυβώδης. Αλλά ταυτόχρονα, να μην δείχνεις άτολμος. Οι… γητευτές είναι αυτοί που οδηγούν την ομάδα, χωρίς κανείς πραγματικά να συνειδητοποιεί πως συμβαίνει κάτι τέτοιο.

10.Τέλος, καλό θα είναι να ανατρέξουμε σε ιστορικά πρόσωπα. Ο Machiavelli για παράδειγμα, μπορεί να μην φημιζόταν για τη γοητεία του, αλλά σίγουρα έδινε χρήσιμες συμβουλές. «Σε κάθε πράξη, είτε πολιτική, είτε επιχειρηματική, είτε κοινωνική, απλά σκέψου το τελικό αποτέλεσμα», είπε ο ίδιος. Ή σκέψου τον Φρειδερίκο τον Μέγα, που απευθυνόμενος στο στρατό του είπε: «Πάντα να φαίνεστε περισσότεροι από ό,τι πραγματικά είστε». Εννοούσε πως θα πρέπει να κρατάμε πράγματα για τον εαυτό μας, που απλά δεν θα πρέπει να αφήνουμε τους ανθρώπους να δουν. Οι γητευτές ακούνε συνεχώς το «ναι». Κερδίζουν πάντα. Και ακόμα κι αν δεν το κάνουν, εξακολουθούν να αισθάνονται καλά με αυτό.