Mία ημέρα μετά τη βράβευσή του με Oscar, o 44χρονος ηθοποιός μιλά στο Rolling Stone για τον «Cohle» του 95 και του 2012 και αποκαλύπτει για το casting της σειράς που καθηλώνει τις ΗΠΑ.

Επιμέλεια: Σοφία Μανδηλαρά

Την Κυριακή 2 Μάρτιου, ο  Matthew McConaughey δεν ήταν στο σπίτι του για να παρακολουθήσει την αγαπημένη του σειρά, το True Detective. Δεν κατάφερε να δει το έβδομο επεισόδιο γιατί τη στιγμή της προβολής παραλάμβανε το Oscar Α’ ανδρικού ρόλου, για την ταινία «Dallas Buyers Club». Μία ημέρα αργότερα, ο πρωταγωνιστής της πιο πολυσυζητημένης σειράς παγκοσμίως, για το 2014 (μέχρι στιγμής), παραχώρησε συνέντευξη στον Jonathan Ringen, δημοσιογράφο του Rolling Stone.

Και ενώ είχε όλα τα επεισόδια της σειράς στη διάθεσή του, θέλησε να κάνει ό,τι και το κοινό. Να τα παρακολουθεί ως τηλεθεατής κάθε Κυριακή. «Ξέρεις κάτι; Θα βλέπω ένα επεισόδιο κάθε Κυριακή βράδυ και θα περιμένω για μια εβδομάδα, σκέφτηκα. Έπιασα τον εαυτό μου να βλέπει σε επανάληψη κάθε επεισόδιο περίπου τρεις φορές και πραγματικά να το απολαμβάνει», εξομολογήθηκε στον Ringen.

Εκτός από το Dallas Buyers Club, ο ηθοποιός εμφανιζόταν σε ένα μικρό αλλά καθοριστικό ρόλο στο Wolf of Wall Street, που είχε επίσης υποψηφιότητες, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει σε σημαντικές παραγωγές όπως το Mud, The Paperboy και The Lincoln Lawyer. «Ήμουν σε θέση να βρω τόσο σαφώς αναγνωρίσιμους χαρακτήρες, είτε πρόκειται για τον Mark Hanna στο Wolf of Wall Street, είτε για τον Ron Woodruff στο Dallas Buyers Club. Για παράδειγμα ο Dallas στο Magic Mike και ο Joe στο Killer Joe – είναι χαρακτήρες με τόσο σαφείς εμμονές. Το έχω πει και στο παρελθόν, αυτοί είναι οι ρόλοι που επιλέγω: κάποιος που θα μπορούσα να μεθύσω με τις εμμονές του. Χαρακτήρες που ζουν στο περιθώριο – είναι όλοι σχεδόν στις παρυφές του πολιτισμού. Νιώθω κάποιου είδους ιδιοκτησία και ελευθερία σε αυτό», εξομολογήθηκε για τις τελευταίες του επιλογές ο 45χρονος ηθοποιός που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 4η δημοφιλέστερη θέση του IMDB.

Αγάπησε το κείμενο του Pizzolatto και εκτιμούσε τον σκηνοθέτη Fukunaga βαθύτατα ήδη από την ταινία του Sin Nombre. «Εάν με αφήσετε να παίξω τον Cohle, είμαι μέσα. Δεν μπορώ να περιμένω τι θα βγει από το στόμα αυτού του γαμάτου τύπου καθώς διαβάζω το σενάριο», τους είπε και πήρε το ρόλο.

Ο δημοσιογράφος ρώτησε τον McConaughey για τον τρόπο που μεταμορφώνει τη γλώσσα του σώματος του από τον νηφάλιο detective Cohle του 1995 στον ρημαγμένο, άγριο Cohle του 2012. «Θυμάμαι ότι έκανα κάποιες επιλογές για το πώς θα παίξω τον Cohle του 1995… πως να τον κατευνάσω και να κρατήσω τα στοιχεία που βράζουν κάτω από την επιφάνεια. Και θυμάμαι ότι περίπου την 5η ή την 6η εβδομάδα ήμουν κάπως αγχωμένος. Χρειάζεται να κάνω περισσότερα; Χρειάζεται να κάνω κάτι διαφορετικό; Θα είναι βαρετό; Αλλά σκεφτόμουν: εμπιστεύσου τον Cohle του 2012. Εμπιστεύσου ότι ο “Crash” έρχεται και επίτρεψέ του να αναπτύξει τη δυναμική του εκεί. Κοιτώντας τη δουλειά τώρα, χαίρομαι που δεν προσπάθησα να δώσω στον Cohle του 95 περισσότερο χρώμα».

Σχετικά με το κατά πόσο ο σεναριογράφος Nic Pizzolatto διαθέτει στοιχεία του χαρακτήρα του Cohle που υποδύεται ο McConaughey, εκείνος απαντά «Λοιπόν … δεν ξέρω. Ο Nic δεν είναι ο Cohle – αλλά βεβαίως ο Nic σίγουρα, γνωρίζει τον Cohle πραγματικά, ίσως καλύτερα από όλους τους χαρακτήρες. Υπάρχουν επίσης κομμάτια δικά μου μέσα στον Cohle, νομίζω. Αυτό που μου αρέσει χαρακτήρα είναι πως οτιδήποτε λέει είναι αλήθεια. Είτε μας αρέσει, είτε όχι. Δεν αντέχει τους ανόητους, και για να καταφέρεις να επιβιώσεις στην καθημερινή ζωή, πρέπει να αντέχεις τους ανόητους. Ο Cohle δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Δεν υπάρχουν αυταπάτες. Απολύτως καμία. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται ψευδαισθήσεις για να τα βγάλουν πέρα. Αλλά ούτε ο Nic αντέχει τους ανόητους. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που πραγματικά τον γουστάρω. Δεν έχει να κάνει με τους τρόπους και το τακτ. Αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο εκείνος κι εγώ συναντιόμαστε, γιατί μπορούμε και οι δύο να είμαστε βάναυσα ειλικρινείς, χωρίς να πιστεύουμε ότι είναι βάναυσο. Καταλαβαίνεις πώς το εννοώ; Είμαστε σε φάση “ξέρω-ποια-είναι-η-θέση-σου-και-ξέρεις-ποια-είναι-η-δική-μου».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν ενδέχεται να ξαναδουλέψει με τον Pizzolatto στο μέλλον, ο ηθοποιός απαντά θετικά αφού θεωρεί ότι μοιράζονται κοινές ευαισθησίες, αν και δεν πρόκειται να επιστρέψει στο σήριαλ για τη 2η σεζόν που ήδη ανακοινώθηκε. Αυτό που τώρα μοιάζει εξωπραγματικό είναι πως ο Οσκαρικός ηθοποιός –πλέον- είχε περάσει από casting,  για το ρόλο του Martin Hart αρχικά. Μάλιστα ήταν εκείνος που πρότεινε να τον υποδυθεί τελικά ο ηθοποιός Woody Harrelson, με τον οποίο είχε συνεργαστεί και στο παρελθόν, κυρίως σε κωμωδίες.

«Όπως είπε ο Woody, μου πετάει τη μπάλα, την χτυπάω δυνατότερα και του την επιστρέφω, την χτυπάει εκείνος ακόμα δυνατότερα από εμένα και κάνουμε αυτή την κίνηση ο ένας προς τον άλλο. Αυτό είναι μέρος της ομορφιάς μας στη σειρά και είναι και μέρος της ομορφιάς της φιλίας μας. Αλλά όλο αυτό έχει να κάνει με την αντίθεση. Έχει να κάνει με το ότι δεν εκπέμπουμε στην ίδια συχνότητα» σχολιάζει ο 44χρονος ηθοποιός για τη συνεργασία τους και συνεχίζει για τις κωμικές στιγμές τους στο σήριαλ, «δεν περίμενα να βγει τόσο χιούμορ στη σειρά από τη σχέση μας. Κάποιοι άνθρωποι αναρωτιούνται τι στην ευχή είναι τόσο αστείο. Δεν ξέρω, ίσως είναι η αίσθηση του χιούμορ μου. Ο τρόπος που αυτοί οι δυο προσεγγίζουν ο ένας τον άλλον μου φαίνεται ξεκαρδιστικός».

Η σειρά True Detective γυρίστηκε στη Νέα Ορλεάνη όπου μετακινήθηκε ολόκληρο το cast των ηθοποιών και το συνεργείο για περίπου 6 μήνες προκείμενου να ολοκληρώσουν τις 450 σελίδες σεναρίου. Ωστόσο ο McConaughey χαρακτηρίζει τόσο τον εαυτό του όσο και τον Harrelson οικογενειάρχες που δεν εκμεταλλεύτηκαν την νυχτερινή ζωή της πόλης. Με μερικές εξαιρέσεις, βέβαια… «What happens in New Orleans, stays in New Orleans», προφανώς!