Άλλη μία τυπική βραδιά για την απονομή των βραβείων Όσκαρ, η οποία πέρασε στα στατιστικά. Αντίθετα με άλλες εκδηλώσεις στις ΗΠΑ, στην 86η απονομή των βραβείων της Ακαδημίας κινηματογράφου, τα αυτοκίνητα ήταν απλά τα μέσα μεταφοράς. Οι καλεσμένοι αλλά και αυτοί που βραβεύτηκαν έφτασαν στο Dolby Theater με τα VIP Taxis. Πρόκειται για SUV ή για λιμουζίνες. Τα SUV ήταν Cadillac Escalade ή Lincoln Navigator και οι limos, Lincoln Town Car. Από τα τηλεοπτικά πλάνα πέρασαν βέβαια και κάποιες Mercedes S Class αλλά ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Επόμενο πεδίο παρατήρησης για εμάς τους petrolheads, όπου τα φορέματα με ονοματεπώνυμο δεν σημαίνουν κάτι, ήταν οι ταινίες και οι ηθοποιοί. Αλήθεια τι οδήγησαν στις ταινίες για τις οποίες βραβεύτηκαν αλλά και τι οδηγούν εκτός στούντιο;

 

12 Years a Slave

(Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας)

Ούτε η ταινία αλλά ούτε ο σκηνοθέτης μας βοηθούν. Η πλοκή διαδραματίζεται το 1841. Έτσι μόνο άλογα και άμαξες κάνουν την εμφάνισή τους στα 134 λεπτά της ταινίας. Η δική μας απογοήτευση (δική μου για να είμαι ακριβής) αφορά τον σκηνοθέτη Steve McQueen, ο οποίος -παρά το όνομά του- δεν έχει καμία σχέση με την αυτοκίνηση (όσο το ψάξαμε). Άλλωστε ζει μόνιμα στο Άμστερνταμ οπότε πάμε στην επόμενη ταινία.

 

Matthew McConaughey

(Όσκαρ Α’ Αντρικού ρόλου για το «Dallas Buyers Club»)

 

Στο «Dallas Buyers Club», που μας «πάει» στη μέση των 80’s ο Matthew McConaughey οδηγεί ένα Dodge Monaco του 1974. Με την επιλογή του αυτή μας δείχνει το βιοτικό επίπεδο του ηλεκτρολόγου που υποδύεται. Στην εκτός στούντιο ζωή του ο McConaughey χρησιμοποιεί ένα GMC Yukon XL με κινητήρα 5.800 κ.εκ.V8 και 320 ίππων.

 

Cate Blanchett

(Όσκαρ Α’ Γυναικείου ρόλου για το «Blue Jasmine»)

Μην περιμένετε από ένα φιλμ του Woody Allen και με budget 35.000 δολαρίων να έχει παρέλαση οχημάτων. Λέγετε πως η τσάντα Hermes, που κρατά η πρωταγωνίστρια ήταν δανεική, οπότε δεν προσδοκούμε να δούμε και κάτι από την αυτοκίνηση των ΗΠΑ ή της Ευρώπης. Όσο για την Cate Blanchett δηλώνει φανατική της οικολογικής μετακίνησης και οδηγεί ένα Toyota Prius.

Jared Leto 

(Όσκαρ Β’ Αντρικού ρόλου για το «Dallas Buyers Club»)

Μπορεί για τον Leto αυτή να ήταν η επιστροφή στην ηθοποιία μετά από 5 χρόνια, όμως για εμάς που βλέπουμε ένα φιλμ για τα αυτοκίνητα που κινούνται στα πλάνα του δεν σημαίνει κάτι. Πάντως στην εκτός φιλμ ζωή του ο εναλλακτικός, όπως τον αποκαλούν, ηθοποιός οδηγεί μοτοσικλέτα: Μία Ducati 1100S με αρκετές μετατροπές.

Λέτε να συνεχίσει και μετά την επιτυχία να οδηγεί την Ducati ή θα τον δούμε και αυτόν να κυκλοφορεί με vintage Porsche ή Mercedes.

 

Lupita Nyongo

(Όσκαρ Β’ Γυναικείου ρόλου για το «12 Years a Slave»)

Το μεγαλύτερο όνομα στο Hollywood αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι η Lupita Nyong’o. Μην σας παρασύρουν οι δηλώσεις και η άγνοιά της για την high life. Στην οικογένειά της «λεφτά υπάρχουν» και όπως λέει και ένα ρητό του Hollywood: «With fame comes money».

Πάντως η νεαρή ηθοποιός όσο έμεινε στο Λος Άντζελες μετακινούνταν με τα VIP Taxis  (ένα Cadillac Escalade) το οποίο μπορεί να το είχε νοικιάσει η παραγωγή της ταινίας. Στοιχηματίζω πως η επόμενη αγορά της θα είναι μία ανοιχτή BMW (σειράς 3).

 

Alfonso Cuarón

(Όσκαρ Σκηνοθεσίας για το «Gravity»)

Μπορεί να σκηνοθέτησε και να «έστησε» ένα φιλμ, που σάρωσε τα βραβεία της ακαδημίας, μπορεί να είναι πολύ μπροστά από την εποχή του όσο αφορά τις τεχνικές κινηματογράφησης, όμως δεν ευχαρίστησε τους σινεφίλ που λατρεύουν το αυτοκίνητο. Βέβαια όσο και αν ψάξαμε δεν τον βρήκαμε να οδηγεί σε κάποια φωτογραφία.

Ίσως να μοιράζεται το Toyota Prius της συζύγου του, ίσως πάλι να χρησιμοποιεί τα VIP Taxi, που παρέχουν μετακίνηση με διακριτικότητα.

Ελπίζουμε η 87η απονομή των βραβείων της Ακαδημίας Κινηματογράφου να έχει περισσότερο ενδιαφέρον για εμάς που τρέχει βενζίνη στις φλέβες μας.