«Η τρόικα μας πηδ…ξε, αλλά τα καταφέραμε». Με αυτή την ατάκα ο Bono, η «φωνή» του ιρλανδικού super group «U2», απευθύνθηκε στους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που συνεδριάζουν στο Δουβλίνο.

Διψασμένος για προβολή o Bono, μετά την εμφάνισή του στη σκηνή των Oscar (τελικά για άλλη μια φορά δεν κατάφεραν να πάρουν στο σπίτι τους το χρυσό αγαλματίδιο) που είναι φίλος του Ιρλανδού πρωθυπουργού Έντα Κένι, έκανε θριαμβευτική είσοδο στην αίθουσα του συνεδρίου υπό τους ήχους –τι άλλο;- μελωδιών της μπάντας του, για να αποσπάσει –σχεδόν- την αποθέωση των συνέδρων. Μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως ήταν ο ιρλανδικό λαός που έβγαλε την Ιρλανδία από την κρίση και όχι η τρόικα.

«Ο ιρλανδικός λαός ξελάσπωσε τον ιρλανδικό λαό! Μας πήδ…ξαν (η τρόικα), αλλά τα καταφέραμε. Η Ευρώπη είναι ιδέα αλλά πρέπει να γίνει συναίσθημα», σημείωσε με νόημα για να συνεχίσει απευθυνόμενος στην καγκελάριο της Γερμανίας και αιχμή του δόρατος του ΕΛΚ, Άνγκέλα Μέρκελ…

«Είπατε ότι η Ευρώπη έχει μία ψυχή. Όταν οι Αμερικανοί μιλάνε για τη χώρα τους δακρύζουν, οι Ευρωπαίοι δεν δακρύζουν. Να γίνει πραγματική Ένωση της Ευρώπης και όχι γραφειοκρατική. Ειρήνη και δημοκρατία, όχι εθνικισμός και λαϊκισμός. Πρέπει να κρατήσουμε έξω τον εθνικισμό και εκείνους που στρέφονται εναντίον των μεταναστών».

Συμπλήρωσε πως ο κόσμος χρειάζεται την Ευρώπη και ότι η Ευρώπη «αρχίζει από εμάς».

Και αυτοί που τον κατηγορούν ως έναν διεθνή «μαϊντανό» και υποκριτή, χαμογελούν δικαιωμένοι.