Φαινόμενο ή φούσκα; Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα που έρχεται στο μυαλό των εκείνων των πολιτών που παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις και ιδιαίτερα τις ζυμώσεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Και αυτό είναι ένα καλό νέο για το νεοϊδρυθέν κόμμα του δημοσιογράφου που δεν έχει κλείσει ακόμη ένα μήνα ζωής. Γιατί είναι καλό νέο;

Γιατί πολύ απλά δεν έχει απαξιωθεί όπως άλλα εγχειρήματα. Θυμάστε τη Κοινωνική Συμφωνία; Όχι, δεν είναι κάποιο έργο του Μπετόβεν, αλλά το κόμμα της Λούκας Κατσέλη και του Χάρη Καστανίδη. Αυτό είναι απλό παράδειγμα για κόμματα που ιδρύονται ή Κινήσεις και από την επομένη είναι καταδικασμένα να τοποθετηθούν στη λήθη.

Άρα, στο πρώτο κρίσιμο crash test του, «Το Ποτάμι» κερδίζει το πρώτο και ζωτικής σημασίας, στοίχημα. Γίνεται αναγνωρίσιμο. Αυτό δεν θα μπορούσαμε να το γράψουμε, βέβαια, εάν δεν ερχόταν η πρώτη δημοσκόπηση για το νέο κόμμα. Σύμφωνα με την Alco που την πραγματοποίησε (για λογαριασμό του Newsit), το νέο πολιτικό εγχείρημα του Σταύρου Θεοφωράκη λαμβάνει το εντυπωσιακό 5,7%.

Και το ποσοστό αυτό κρίνεται έτσι, συγκρίνοντας με τα ποσοστά που συγκέντρωσαν άλλα κόμματα στην πρώτη τους δημοσκόπηση.

Το επιτελείο του Σταύρου Θεοδωράκη, «οι άνθρωποι του προέδρου», δεν φαίνεται να άνοιξαν σαμπάνιες, δεν υπήρχε κανένα ίχνος που να καταμαρτυρά κάτι τέτοιο. Κανείς φελλός. «Ψύχραιμοι», δηλώνουν στη συζήτηση που έχουμε μαζί τους. Ίσως είναι και μια πρώτη δικαίωση του ρίσκου που έχουν πάρει.

Θέλουμε να πάει η κουβέντα στο στυλ που σκοπεύει να κινηθεί ο πρόεδρος  του κόμματος. Στη συνέντευξη τύπου δεν θύμιζε σε τίποτε αρχηγό ελληνικού κόμματος, που το πιο ρηξικέλευθο που έχουν κάνει είναι να βγάζουν το σακάκι και να σηκώνουν τα μανίκια τους (Γιώργος Παπανδρέου υποδυόμενος τον Barack Obama). Πιο πολύ θύμιζε Tedx ή τον Steve Jobs να παρουσιάζει κάποια Apple συσκευή, βγαλμένη από το μέλλον.

Θα τον δούμε άραγε στα μπαλκόνια; «Θα τον δείτε να πολιτεύεται με τον δικό του τρόπο. Αντισυμβατικά», είναι η απάντηση που παίρνουμε. Και μιας και έχει γίνει λόγος για τις προχωρημένες ιδέες που εφάρμοσε στις δύο προεκλογικές του καμπάνιες ο Barrack Obama, ρωτάμε τι άλλο θα δούμε. Περιοδεία με λεωφορείο, για παράδειγμα.

«Θα είναι στη λογική του λεωφορείου, αλλά ακόμη το ψάχνουμε», είναι η απάντηση. Στο πρόσωπο που ηγείται ενός κόμματος, συμβολίζονται όλα εκείνα που πρεσβεύει. Γνωρίζουμε τον Σταύρο Θεοδωράκη, από την πορεία του στη δημοσιογραφία. Θα διατηρήσει αυτήν την «εικόνα» του. Το cool και μειλίχιο στυλ του;

«Νομίζουμε πως ναι, έτσι θα συνεχίσει. Άλλωστε, δεν είναι στο στυλ του το άλλο, το αντίθετο από αυτό. Ελπίζουμε να συνεχίσει έτσι», δηλώνουν, αν κι εμείς διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας. Πώς θα αναγνωρίσει ο απλός αγρότης στον Έβρο, ο τίμιος κτηνοτρόφος στην Κρήτη την πυγμή του αρχηγού, τη δύναμη του ηγέτη; Πώς θα απαντήσει σε μια σκληρή επίθεση εναντίον του από αρχηγό άλλου κόμματος. Το βάζουμε και αυτό σε ένα κουτάκι από τα «προσεχή» που περιμένουμε να παρακολουθήσουμε και πηγαίνουμε στη χρηματοδότηση του κόμματος.

Και πάλι οι αναφορές βρίσκονται στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. «Ο στόχος είναι η κάλυψη του μεγαλύτερου δυνατού μέρους των αναγκών μας», σημειώνουν για το σύστημα «πολλοί συνεισφέρουν στα ταμεία του κόμματος μέγιστο χαμηλό αντίτιμο». Ποια είναι η εκτίμηση, όμως; Πόσες χιλιάδες πολιτών πιστεύουν πως θα θελήσουν να συνεισφέρουν οικονομικά για να επιβιώσει «Το Ποτάμι»; «Πάνω απο 10.000 σίγουρα θεωρώ, αλλά αυτή είναι η δική μου εκτίμηση, αποκλειστικά», τονίζει στέλεχος κοντά στον Σταύρο Θεοδωράκη στο Provocateur.

Οι Ευρωεκλογές είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα. Ποιο είναι εκείνο, όμως, το ποσοστό που θα κρίνει την επιτυχία ή την αποτυχία; «Κάπου πάνω από 3%;», είναι η ερώτηση. Ένα ποσοστό που δείχνει πως το κόμμα μπορεί να έχει δυναμική «εισόδου στη Βουλή» όταν θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές.

«Προφανώς σκοπός είναι η εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή», τονίζουν αλλά αίφνης επιστρέφει η… εγκράτεια… «αλλά από εκεί και πέρα δεν θα κάνω εκτιμήσεις σε αυτή τη φάση, είναι πολύ νωρίς», τονίζει ένας εκ των συνεργατών.

Φυσικά και δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε έξω από την κουβέντα τα media. Κάποια, άλλωστε, υπήρξαν «εξόχως» επικριτικά με το νέο κόμμα. «Ναι ήταν… Κάποια με τεκμηριωμένα επιχειρήματα και κάποια με σπασμωδικές αντιδράσεις. Τα πρώτα είναι πιο ενδιαφέροντα», είναι η cool απάντηση στις κορώνες και στους οξείς τόνους με τους οποίους αντιμετωπίστηκε από κάποιους το εγχείρημα. Από την απάντηση συμπεραίνουμε πως είναι προετοιμασμένοι. «Λογικό είναι να είμαστε», σχολιάζουν οι ίδιοι και συνεχίζουν την τοποθέτησή τους: «Όποιος κινείται στη δημόσια σφαίρα, εκ των πραγμάτων υπόκειται στην κρίση και την κριτική των άλλων».

Ζητήσαμε να μας σχολιάσουν και το θέμα που προέκυψε με τον Αύγουστο Κορτώ, που έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook πως δεν πολιτεύεται, λίγη ώρα αφότου ο Σταύρος Θεοδωράκης τον είχε αναφέρει ως συνεργάτη (και όχι υποψήφιο, αφού δεν υπάρχει ακόμη ευροψηφοδέλτιο για «Το Ποτάμι») του κόμματος. «Στο Provocateur γράψατε πως ήταν άδειασμα. Όμως δεν ήταν υποψήφιος, ούτε και ο Σταυρος είπε πως ήταν. Ο Κορτώ ήταν και στην αίθουσα που γινόταν η συνέντευξη τύπου. Απλώς μετά θέλησε να το αποσαφηνίσει,  με τον τρόπο του. Ο Αύγουστος δεν κινείται με επικοινωνιακά κριτήρια. Δεν έγινε τίποτα».

Τέλος αναφερθήκαμε και στις συνεργασίες. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε πως δεν θέλει συνεργασία με κάποιο από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα. Έχει προσεγγιστεί το «Ποτάμι» από μικρά κόμματα ή από κινήσεις πολιτών;

«Μας έχουν γίνει κρούσεις, αλλά σε αυτή τη φάση προέχει να ξεκαθαρίσουμε εμείς το στίγμα μας και να αξιολογήσουμε τις δυνάμεις μας», είναι η απάντηση.

Το πολιτικό στίγμα του νέου κόμματος και η… ρότα που θα πάρει το «Ποτάμι» είναι, άλλωστε, ένα ζήτημα που αναδεικνύουν οι «πολέμιοί» του. Πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν για απουσία ιδεολογικού στίγματος. Ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης… απαρνήθηκε τον όρο «Κεντροαριστερός», τονίζοντας πως υπάρχουν εξαιρετικές ιδέες τόσο στην Αριστερά όσο και στη φιλελεύθερη Δεξιά.

Το όλο εγχείρημα του δημοσιογράφου, είτε αρέσει, είτε όχι, παρουσιάζει σίγουρα ένα ενδιαφέρον. Θα είναι ένα νέο, πρωτότυπο case study για το εάν μπορεί να ανατραπεί το πολιτικό σκηνικό, με νέες ιδέες. Κάτι σαν ένα ιδιότυπο start up. Μπορεί να συγκινήσει τους έλληνες ψηφοφόρους; Ότι τους έχει κεντρίσει την περιέργεια, είναι δεδομένο! 

Φωτογραφίες: FosPhotos / Παναγιώτης Τζάμαρος