Ποπ κορν, αναψυκτικό (για κάποιους ποτό σε φλασκί) και φύγαμε. Ποιες ταινίες αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (06-12/02).

300: Η Ανοδος της Αυτοκρατορίας

Σκηνοθεσία: Noam Murro

Πρωταγωνιστούν: Sullivan Stapleton, Eva Green, Rodrigo Santoro, Lena Headey, Hans Matheson, Jack O’ Connell, Andrew Tiernan

Πλοκή: Ο στρατηγός Θεμιστοκλής επιχειρεί να ενώσει όλους του Ελληνες σε μια επική μάχη που καθόρισε την ιστορία του Δυτικού κόσμου. Ο ελληνικός στόλος θα αντιπαραταχθεί ενάντια στις Περσικές δυνάμεις του «θεού Βασιλιά» Ξέρξη και της Αρτεμισίας, της πιο εκδικητικής αρχηγού του Περσικού ναυτικού.  Αφορμή της ιστορίας είναι οι Ναυμαχίες του Αρτεμισίου και της Σαλαμίνας, ενώ προβάλλεται και η Αθηναϊκή δημοκρατία που έθεσε τις βάσεις του Δυτικού πολιτισμού. 

Trivia: Ο Zack Snyder, δημιουργός της τεράστιας επιτυχίας «300» και του μοναδικού στιλ κινηματογράφησής της, είναι παραγωγός και σεναριογράφος στην «Ανοδο της Αυτοκρατορίας», ενώ production designer είναι ο ελληνικής καταγωγής σπεσιαλίστας των ειδικών εφέ Patrick Tatopoulos του οποίου η συμβολή στην ατμόσφαιρα της ταινίας, είναι κομβική. 1252 είναι ο αριθμός των οπτικών εφέ που δημιούργησαν τον κόσμο της ταινίας.

Το provocateur σχόλιο: Επιτέλους! Το περιμέναμε πως και πως από την στιγμή που ανακοινώθηκε! Οι εντυπώσεις από τα previews του εξωτερικού είναι θετικότατες και επικεντρώνονται στο ότι η ταινία συνεχίζει επάξια στο δρόμο που άνοιξαν οι «300» και επαναπροσδιόρισαν το είδος της επικής ταινίας! Οχι ότι είχαμε καμία αμφιβολία με τον… πρωτομάστορα Zack Snyder στην παραγωγή! Seize the glory!

 

Ξενοδοχείο Grand Budapest

Σκηνοθεσία: Wes Anderson

Πρωταγωνιστούν: Ralph Fiennes, F. Murray Abraham, Edward Norton, Jude Law, Tilda Swinton, Bill Murray, Adrien Brody, Willem Dafoe, Harvey Keitel, Lea Seydoux, Saoirse Ronan, Jason Schwartzman, Jeff Goldblum, Tom Wilkinson, Owen Wilson, Bob Balaban

Πλοκή: Οι περιπέτειες του Γκούσταβ Χ, ενός θρυλικού θυρωρού ο οποίος ανάμεσα στους πολέμους εργάζεται σε ένα διάσημο ευρωπαϊκό ξενοδοχείο μαζί με τον Ζίρο Μουσταφά, έναν αφοσιωμένο νεαρό που δουλεύει στο λόμπι και καταφέρνει να γίνει ο πιο πιστός του φίλος. Η κωμική περιπέτεια περιλαμβάνει την κλοπή και την ανάκτηση ενός ανεκτίμητου αναγεννησιακού έργου τέχνης και ένα απίστευτο μπλέξιμο πάνω από μια αμύθητη οικογενειακή περιουσία – όλα αυτά στο υπόβαθρο μιας ηπείρου, όπου όλα αλλάζουν ξαφνικά και δραματικά.

Trivia: Η ταινία βραβεύτηκε με την Αργυρή Αρκτο στο φετινό Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Το provocateur σχόλιο: Μία ακόμη σπουδαία δουλειά του Wes Anderson από την αρχή μέχρι και τους εμπνευσμένους τίτλους τέλους. Ισως το σινεμά του συγκεκριμένου δημιουργού να μην αγγίζει το ευρύ κοινό ποιος όμως θα μπορούσε να αντισταθεί σε ένα…check-in με τόσα αστέρια; 

 

Πέρα από τη λογική

Σκηνοθεσία: Joachim Lafosse

Πρωταγωνιστούν: Emilie Dequenne, Claire Bodson, Niels Arestrup

Πλοκή: Βασισμένη σε ένα αληθινό γεγονός που συγκλόνισε το Βέλγιο το 2007, η ταινία εξιστορεί την πορεία μιας σύγχρονης Μήδειας, εξερευνώντας πολυεπίπεδα τα όρια της οικογενειακής ζωής, αλλά και τις πολιτισμικές και ταξικές συγκρούσεις που την υπονομεύουν.

Trivia: Εμπνευσμένη από την υπόθεση της Geneviève Lhermitte, που σκότωσε τα πέντε παιδιά της στην περιοχή της Νιβέλ στο Βέλγιο.

Το provocateur σχόλιο: Συγκλονιστικό, σκοτεινό οικογενειακό δράμα, με εξαιρετική, βραβευμένη στις Κάννες, ερμηνεία της πρωταγωνίστριας και υποδειγματική σκηνοθεσία.

 

Και για να μην ξεχνιόμαστε….

12 Χρόνια Σκλάβος

Σκηνοθεσία: Steve McQueen

Πρωταγωνιστούν: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch, Brad Pitt, Paul Giammati, Lupita Nyongo, Paul Dano,  Sarah Paulson

Πλοκή: Βρισκόμαστε στις προπολεμικές του εμφυλίου Βορρά και Νότου, ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο 1841. Ο Solomon Northup, ένας ελεύθερος μαύρος από τα βόρεια της Νέας Υόρκης, πέφτει θύμα εξαπάτησης, απάγεται, και πωλείται ως σκλάβος στον άσπλαχνο Edwin Epps. Ο Solomon θα ζήσει την απάνθρωπη σκληρότητα αλλά θα συναντήσει και την αληθινή ανθρωπιά. Μέσα από την ευτυχή συγκυρία της γνωριμίας του με έναν φιλάνθρωπο Καναδό ρεφορμιστή και πολέμιο της θανατικής καταδίκης, καταφέρνει όχι μόνο να επιζήσει από την δωδεκαετή κόλαση σκλαβιάς, αλλά και να βγει αλώβητος από την απίστευτη αυτή δοκιμασία, διατηρώντας στο ακέραιο το ήθος και την αξιοπρέπειά του.        

Trivia: Ενα συγκλονιστικό στατιστικό στοιχείο: Θα πρέπει να δούμε την ταινία διάρκειας 134 λεπτών, περίπου 50.000 φορές, προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε πόσο μεγάλη ήταν η διάρκεια της ζωής που ο ελεύθερος ήρωας έζησε ως σκλάβος!

Το provocateur σχόλιο: Αν δεν έχετε δει ακόμη το φιλμ που δικαίως κέρδισε το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, είναι η ευκαιρία να την ανακαλύψετε καθώς επαναπροβάλλεται στον απόηχο της φετινής απονομής των Βραβείων της Ακαδημίας. 

https://www.youtube.com/watch?v=iiw1cYXQw4g