Πιθανότατα, στο άκουσμα της λέξης Αφρική, η πρώτη σκέψη για τους περισσότερους ανθρώπους είναι παιδάκια που πεινάνε. Σίγουρα δεν είναι ο Aliko Dangote από τη Νιγηρία ο οποίος ανήκει στους 25 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, με βάση τη λίστα του Forbes που δημοσιεύτηκε προχθές για 28η χρονιά. Και δεν είναι μόνος.

Ο κατάλογος του 2014 με τους δισεκατομμυριούχους της υφηλίου περιλαμβάνει 1.465 άτομα των οποίων η προσωπική περιουσία είναι αυστηρά τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο. Η συνολική καθαρή αξία των περιουσιών αυτών ανέβηκε κατά 1 τρισεκατομμύριο σε σχέση με το 2013, παρά την οικονομική κρίση, ή ενδεχομένως χάρη στην οικονομική κρίση.

Για πρώτη φορά στη λίστα περιλαμβάνονται 172 γυναίκες, νούμερο ρεκόρ, αν και εξακολουθεί να αντιστοιχεί μόλις περίπου στο 10% του συνολικού αριθμού. Χάρη στην τεχνολογία και τις σταθερές χρηματιστηριακές αξίες, οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι ζουν κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου διαμένουν 492 άτομα, με δεύτερη την Κίνα- 152  άτομα και τρίτη τη Ρωσία- 111 άτομα. Ωστόσο, δισεκατομμυριούχοι για πρώτη φορά εντοπίστηκαν και στην Αλγερία, τη Λιθουανία, την Τανζανία και την Ουγκάντα.

Από την Ελλάδα, καταγράφονται τρεις συμμετοχές: ο Σπύρος Λάτσης και η οικογένεια του με περιουσία που υπολογίζεται στα 3.2 δις, ο Αριστοτέλης Μιστακύδης από την Glencore International με 2.5 δις και ο Φίλιππος Νιάρχος με 2.5 δις δολάρια. Στους χαμένους της χρονιάς, η Τουρκία που απώλεσε 19 δισεκατομμυριούχους λόγω του πληθωρισμού, της κακής χρηματιστηριακής απόδοσης και της υποτίμησης του νομίσματος της.

Ο Bill Gates επέστρεψε στην πρώτη θέση της λίστας με 76 δισεκατομμύρια προσωπική περιουσία, μετά από μια σύντομη απουσία τεσσάρων ετών, δεδομένου ότι από τα τελευταία 20 χρόνια είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου τα 15. Πάντως, ο μεγαλύτερος κερδισμένος του 2014 είναι ο Mark Zuckerberg που μέσα σε ένα έτος κέρδισε 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους 10 πλουσιότερους στον κλάδο της τεχνολογίας οι τέσσερις είναι στελέχη του Facebook ενώ στη γενική λίστα μπήκαν για πρώτη φορά και οι Jeff Rothschild (Vice President) και Sheryl Sandberg (COO). Επιπλέον, χάρη στη συμφωνία εξαγοράς του WhatsApp από το Facebook για 19 δισεκατομμύρια δολάρια, έγιναν δισεκατομμυριούχοι οι ιδρυτές του Jan Koum και Brian Acton. Στους πλουσιότερους της τεχνολογίας συναντάται και ο Jack Dorsey του Twitter αλλά και ο Drew Houston που είναι ο CEO του Dropbox.

Περίπου τα 2/3 των δισεκατομμυριούχων είναι αυτοδημιούργητοι, 13% έχουν κληρονομήσει την περιουσία τους ενώ το 21% ναι μεν την κληρονόμησε, πλην όμως αυξάνει την αξία της. Η λίστα του περιοδικού Forbes καταγράφει και ποιοι δισεκατομμυριούχοι είναι ανύπαντροι.

(Forbes / Απόδοση: Σοφία Μανδηλαρά)