Ήταν τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ο συγγραφέας Bram Stoker δημιουργεί μέσα από μια νουβέλα έναν μυθιστορηματικό ήρωα, ο οποίος τις επόμενες δεκαετίας θα σκορπούσε τον τρόμο στη μεγάλη οθόνη. Ο Δράκουλας «γεννήθηκε» στις 18 Μαΐου 1897 μέσα από το ομώνυμο βιβλίο, ωστόσο έπρεπε να περάσουν 25 χρόνια για να γίνει ο… star που όλοι γνωρίζουμε σήμερα.

Και αυτό συνέβη, όταν ο γερμανός σκηνοθέτης Friedrich Wilhelm Murnau θα μεταφέρει την ιστορία του στον κινηματογράφο. Στις 5 Μαρτίου 1922 προβάλετε για πρώτη φορά η ταινία «Νοσφεράτου – Η συμφωνία του τρόμου» και ο περίεργος κόμης από τα Καρπάθια όρη, που λάτρευε το αίμα, γίνεται γνωστός σε όλο τον κόσμο. Ο Murnau μάλιστα είναι αυτός που δημιούργησε τον φόβο των βρικολάκων για το φως της μέρας!

Βέβαια ο σκηνοθέτης δεν είχε πάρει τα δικαιώματα από τους κληρονόμου ς του Stoker, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια δικαστική διαμάχη – διαμάχη που βρήκε νικήτρια την οικογένεια Stoker, με το δικαστήριο να αποφασίζει να καταστραφούν όλα τα αντίγραφα του φιλμ. Τελικά κάποια σώθηκαν και σήμερα η ταινία θεωρείται κλασική.

Ως ιστορικό πρόσωπο ο Δράκουλας υπήρξε με το όνομα Βλαντ Ντράκουλα ή Τσέπες ή Βλαντ ο Παλουκωτής και καταγόταν από ευγενή γενιά. Το όνομά του στα πρώιμα ρουμανικά σημαίνει ο γιος του διαβόλου. Ωστόσο, δεν είναι εξακριβωμένο αν ο Βλαντ αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον ήρωα του Stoker.