Με το σήμα κατατεθέν στην πλάτη, το σακίδιό του, αλλά και με το τηλεοπτικό του dress code, ο Σταύρος Θεοδωράκης εμφανίσθηκε στο πόντιουμ, για την πρώτη συνέντευξη τύπου ως αρχηγού του νέου κόμματος που ιδρύει. Ήταν υπερβολικά τρακαρισμένος, για τα τόσα χρόνια που βρίσκεται μπροστά στο γυαλί. Αυτό που όλοι θέλουν να ακούσουν είναι τα πρόσωπα που θα μπουν στο ευρωψηφοδέλτιο. Αλλά αυτό δεν το άκουσαν ποτέ! Αντίθετα, άκουσαν τα ονόματα των πρώτων και άμεσων συνεργατών  του Σταύρου Θεοδωράκη. «Το ψηφοδέλτιο λέει θα δοθεί στη δημοσιότητα όταν το δώσουν και τα υπόλοιπα κόμματα. Είναι υπο διαμόρφωση», απαντά. 

Ανάμεσα σε αυτά, ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, ο επικοινωνιολόγος Νικόλας Γιατρομανωλάκης που θα αναλάβει και την πολιτική καμπάνια (πρώην διευθυντής επικοινωνίας του Alpha), η φωτογράφος Ολυμπία Κρασαγάκη (μία από τις κορυφαίες της χώρας), ο Γιώργος Μαυρωτάς (γνωστός από τις χρυσές εποχές του ελληνικού πόλο), ο Αύγουστος Κορτό (της νέας γενιάς των ελλήνων συγγραφέων), ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης, ο ηθοποιός Νίκος Ορφανός, η δημοσιογράφος Χριστίνα Ταχιάου, ο Θοδωρής Γκόνης (σκηνοθέτης και στιχουργός), η Μαρία Δημητρίου (τσιγγάνα, μέλος της εταιρίας σκλήρυνσης κατά πλάκας), η Άννα Ευφραιμίδου (η πρώτη γιατρός που αναγνωρίστηκε ως ογκολόγος- παθολόγος) είναι κάποια από τα ονόματα που γνωρίζουμε. (Την πλήρη λίστα θα τη δείτε στο τέλος του άρθρου).

Με παρουσίαση που δανείστηκε στοιχεία από τον… Steve Jobs, ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι όρθιος, κινείται στο χώρο και απαντά.

Κάποιες από τις τοποθετήσεις που έκαναν εντύπωση, είναι οι εξής:

«Το Ποτάμι κλέβει ιδέες και από την Αριστερά και από τη Φιλελεύθερη παράταξη. Το κάνει επειδή τα προβλήματα που ζούμε απαιτούν λύσεις κι όχι τη λογική του παρελθόντος. Ας λύσουμε τα προβλήματά μας και μετά αν θέλουμε να βάψουμε τους δρόμους κόκκινους ή μπλε βλέπουμε». 

«Οι πολιτικοί έχουν τις μεγαλύτερες ευθύνες. Τώρα αυτοί που μας οδήγησαν στα αδιέξοδα, λένε ότι αυτοί θα μας σώσουν! Λένε ότι θέλουν να τ’ αλλάξουν όλα, εννοώντας να γυρίσουμε στο παρελθόν, να γίνουν όλα ωραία όπως ήταν πριν χρεοκοπήσουμε. Εγώ δεν θέλω να γυρίσουμε εκεί», απαντά.

«Οι εκλογές θα πρέπει να γίνονται αυστηρά κάθε 4 χρόνια. Ο κύριος λόγος είναι το μαύρο πολιτικό χρήμα».

«Η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει να παράγει… Δεν μπορεί να ζει με δανεικά. Κάποιοι λένε “παιδιά υπομονή, να μας δώσουν λεφτά τα πετρέλαια”. Πρέπει να αρχίσουμε να παράγουμε όμως, και δεν εννοώ μαρούλια στους κήπους. Θέλουμε επενδύσεις, να εμπιστευτούν τη χώρα και οι Έλληνες που έχουν τα λεφτά και να ξαναγαπήσουν τη χώρα, αλλά και οι ξένοι. Χωρίς τσαμπουκάδες και πολιτικούς εκβιασμούς», δηλώνει χωρίς περιστροφές.

«Θα μου πείτε και οι άλλοι τα ίδια λένε. Ναι, αλλά οι άλλοι έχουν το αμάρτημα του παρελθόντος»

Ακόμη και μετά από τη συνέντευξη τύπου, το όλο εγχείρημα μοιάζει θολό. Από τη μία είναι λογικό. Επιτέθηκε με σφοδρότητα στο υπάρχον πολιτικό σύστημα, ενώ παράλληλα τονίζει την αναγκαιότητα των συνεργασιών. Με ποιους θα συνεργαστεί, όμως;

Κι ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει τελειώσει την πρώτη συνέντευξη τύπου, έρχεται ο Αύγουστος Κορτώ και τον αδειάζει ανεβάζοντας την εξής ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:

 

 

Τα ονόματα της λίστας: 

Θοδωρής Γκόνης, σκηνοθέτης, στιχουργός
Μαρία Δημητρίου, ελληνίδα τσιγγάνα επιμελήτρια Κοινωνικής Πρόνοιας
Νίκος Δήμου, συγγραφέας 
Αννα Ευφραιμίδου, ογκολόγος, παθολόγος
Παναγιώτης Καρατσούλης, ο καλύτερος δημόσιος υπάλληλος, καθηγητής στην σχολή Δημόσιας Διοίκησης
Βάσω Κιντή, καθηγήτρια φιλοσοφίας
Δημήτρης Κοντοπίδης, φοιτητής αρχιτεκτονικής
Αύγουστος Κορτώ, συγγραφέας
Δημήτρης Κουρέτας, αντιπρυτανης πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Ολυμπία Κρασαγάκη, φωτογράφος 
Δημήτρης Κυριακόπουλος, πρόεδρος Πρωτέα 
Αναστασία Λαμπρία, εκδότρια βιβλίων
Ζαχαρούλα Λούδα, αμπελουργός
Άννα Λιδάκη, καθηγήτρια κοινωνιολογίας
Χαρης Μαθιόπουλος, κοινωνιολόγος
Γιώργος Μαυρωτάς, πρώην αρχηγός στην εθνική πόλο
Γιούλη Μελουδάκου 
Αναστασία Μήνου, υδροβιολόγος, διευθύντρια έρευνας στο Αρχιπέλαγος
Νίκος Ξυδάκης, μουσικός
Νίκος Ορφανός, ηθοποιός 
Ντανα Παρασκευοπούλου, κάτοικος Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών 
Ανδρεας Πετρουλάκης, σκιτσογράφος
Χριστίνα Ταχιάου, δημοσιογράφος 
Τάσος Τέλογλου, δημοσιογράφος
Σταύρος Τσακυράκης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
Γεωργία Λινάρδου, δημοσιογράφος
Λίνα Παπαδάκη, δημοσιογράφος
Άντρη Κωνσταντίνου, δημοσιογράφος

Φωτογραφία Fosphotοs, Παναγιώτης Τζάμαρος